Krisztofert kérdezték a hazaigazolásáról, valamint első tapasztalatairól.

Megálltátok a helyeteket a nyugat-európai utánpótlásban, mégis hazaszerződtetek. Végtére is, miért döntöttetek így?

Miután a Stoke felnőttcsapata kiesett, rengeteg új játékos érkezett a klubba, ők sokszor lejátszottak az U23-as csapatba is, így nekünk, fiataloknak nemigen jutott lehetőség. Mondhatjuk azt is, hogy türelmetlen voltam, de úgy érzem, kész vagyok arra, hogy felnőttek között futballozzak. Adódtak lehetőségek a külföldi folytatásra is, kerestek Olaszországból, illetve a Legiától, ám a tanulmányaim és a családom miatt a Ferencváros mellett döntöttem.

Milyennek értékelitek a külföldön eltöltött időszakot?

Úgy érzem, párhuzamosan fejlődött a személyiségem és a játékom – az utóbbi másfél évben egyedül éltem, megkomolyodtam, és játékban is előreléptem. A körülményeket és az edzések tempóját nem lehet összehasonlítani azzal, amilyet itthon tapasztaltam, már az utánpótlás-korosztályban jelentős a különbség. Elképesztő a hajtás, a tréningeken is óriási az iram.

Először vagytok tagjai felnőttcsapat keretének – milyenek az első tapasztalatok?

Pozitívan értékelem a törökországi felkészülést, hiszen megismertem a játékosokat és az edzőt, ráadásul rajtam kívül több fiatal játékos van még a csapatban. Hamar kiderült, hogy a felnőttfutballban keményen megkövetelik az utasítások betartását, ha pedig hibázol, nem azt mondják, hogy „majd legközelebb”, hanem „jön helyetted más” a csapatba. Nem egyszerű a helyzetünk, harmincegyen vagyunk a keretben, ráadásul a Ferencváros a harmadik csillagra, azaz a harmincadik bajnoki címre hajt. Ugyanakkor bízom benne, hogy megkapjuk a lehetőséget, hiszen mi, fiatalok jelentjük a magyar futball jövőjét.

Egyikőtök sem tett még le a külföldi karrierről, ugyanakkor először az NB I-ben várnak rátok feladatok. Melyek a következő időszak legfőbb célkitűzései?

Tavasszal szeretném beverekedni magam a keretbe, és remélem, hogy a következő szezonban akár már kezdőjátékosként számolnak velem. Egyelőre ez a legfontosabb, természetesen szeretnék még külföldön játszani, ahhoz azonban először itthon kell jól teljesítenem.

Nehéz feladat előtt álltok az U19-es válogatottal, hiszen a németek mellett a horvátok és a norvégok ellen szerepeltek az elitkörben. Reális célkitűzés az Európa-bajnoki szereplés kivívása?

Pozitívan állok a feladatok elé, erős ellenfelek ellen fogunk jó meccseket játszani. A közelmúltban, illetve az U17-es Európa-bajnokságon is okoztunk már meglepetéseket – a siker kulcsa ezúttal is az lesz, tudunk-e egymásért küzdeni úgy, mint két éve Horvátországban.

Az Ajaxból az MTK-hoz igazoló Schön Szabolcs válaszait ugyanezen kérdésekre itt olvashatjátok el: Utánpótlássport