A válogatott szünet előtti szakaszban Brett Switzer bizonyult a legjobbnak.

A legutóbbi játékhéten a Ferencváros két fontos győzelmet aratott az Erste Liga középszakaszának felsőházában a Csíkszereda és a Brassó ellen. Brett Switzer négy góllal és egy assziszttal vette ki a részét a sikerekből, így ő lett A hét játékosa.

Brett Switzer 1990-ben született Calgaryban. Egészen junior koráig szülővárosában játszott, majd megfordult az AJHL-ben és a BCHL-ben is, a legtöbbet a Spruce Grove Saints csapatában. Curtis deBruyn és Brance Orbán személyében két olyan játékossal szerepelt együtt, akik később szintén Magyarországra kerültek, de csapattársa volt az Edmonton Oilers jelenlegi védője, Matt Benning. A Bentley Universityn folytatta négy évig, itt együtt játszott a Fehérvári Titánokból ismert Alex Grieve-vel is.

Miután lediplomázott, két idény a Dundee Starsban szerepelt, ahol a magyar szurkolóknak szintén ismerős Vlastimil Lakosillal, Mikael Lidhammarral és Craig Cesconnal voltak csapattársak. A Dundee edzője a korábbi dunaújvárosi másodedző, Marc LeFebvre volt ekkor. Switzer egy idényt Franciaországban, a Nice-ben töltött, majd tavaly nyáron elfogadta a Ferencváros ajánlatát, és nagy erőssége lett a csapatnak: 36 meccsen 52 pontnál tart.

A szezonnak ebben a szakaszában már nincsenek könnyű meccsek. Milyen mentalitás szükséges a középszakaszban?

Ez az első alkalom a pályafutásom alatt, hogy olyan ligában játszom, amely így ketté válik. Számunkra nem sok változás történt, sok kemény meccsünk van. Az alapszakaszt az első helyen zártuk, és ezzel a mentalitással tudjuk folytatni a szezonnak ebben a szakaszában, és remélhetőleg, egy hosszú rájátszás során is. Minden meccs egy csata a három pontért.

A Ferencváros a szezon elejétől kezdve az élen állt, noha sok sérülés sújtotta a csapatot. Hogyan tudtátok átvészelni a nehézségeket?

Az idény elején láttuk, hogy mély a keretünk, amelyben jó elegyet alkotnak a rutinos játékosok és a tehetséges fiatalok. Amikor valaki lesérült, mások előléptek és bizonyítottak. Olyan játékosaink vannak, akikben nagy a bizonyítási vágy, emellett az edzőink és a taktikánk is átsegítettek minket a sérüléseken. Erre nagy szükségünk lesz a rájátszásban is. Négy stabil sorunk van, odatesszük magunkat, bárkivel is játszunk.

Ez a negyedik szezonod Európában. Mi volt a legjelentősebb oka, hogy Magyarországra szerződtél?

Már a visszavonuláson gondolkodtam az előző szezon után, nem voltam biztos abban, hogy mit akarok, ahogy egyre idősebbé váltam. Aztán kaptam egy hívást a Fraditól, ami érdekelt. Beszéltem néhány sráccal, akik játszottak a ligában, és jó dolgokat hallottam a klubról. Budapest mint város is tényező volt a döntésemben, mivel kezdetben többet tudtam a városról, mint a ligáról. Beszéltem a Fitzgerald testvérekkel is, mert ők már addigra aláírtak, és tudtam, hogy gyors, izgalmas hokit játszó srácok, úgy voltam vele, jó lenne ennek a részévé válni. Nem lehetnék boldogabb a döntésemmel, élvezem itt a játékot.

Mi lepett meg leginkább az Erste Ligában?

A fiatal magyar játékosok nagyon technikásak, míg máshol a helyi fiatalokra ez nem ennyire jellemző. Nagyon impresszív, hogy milyen képességekkel rendelkeznek és hogy milyen hatással vannak a játékra, nemcsak a Fradinál, hanem a többi csapatnál is. Ez sokat segített nekünk, amikor a tapasztalt játékosaink sérültek voltak.

Még négy meccs van hátra a középszakaszból. Mire kell figyelni, hogy az FTC megőrizze az első helyét?

Néhányan visszatérnek a sérülésből, és csak az eddigi jó szokásokra kell összpontosítanunk és arra, ami eddig is elvitt minket a szezonban. Fontos, hogy jó formában kezdjük majd el a rájátszást. Az első négy meccs jól sikerült, a következő négyen is ugyanígy kell folytatnunk, hogy aztán majd a rájátszásban szintén, amikor az igazán fontos meccsek következnek.

MJSZ