A Haladás korábbi kapusa, Hegedűs Péter a Fradi Múzeumnak üzent.

A Király Gábor nevét viselő szombathelyi kapusiskola oktatója, Hegedűs Péter két dologról ismert. Egyrészt azon a napon, 1953. november 25-én született, amikor Puskás Ferencék a londoni Wembley-stadionban 6:3-ra verték Angliát, másrészt 1983-ban a Fradi-drukkerek fejbe dobták egy bajnoki meccsen.

A 275 élvonalbeli meccset számláló Hegedűs 1983. október elsején az Üllői úti FTC-pályán remekül védett, ez dühíthette fel a Nagyvárad tér felé eső kapu mögött üldögélő zöld-fehér szimpatizánsokat. Akik aztán a sokadik bravúrját követően megdobták egy alumíniumból készült metrófogantyúval.

Voltaképpen a bal lapockámat találták el, de eljátszottam, hogy a koponyám sérült meg – meséli Hegedûs. – Összeestem, ápoltak, végül a meccset 2-2-es állásnál félbeszakították, és végeredményként re­gisztrálták.

A szom­bat­helyi kapuvédőben már a meccskezdés után pár perccel felötlött, nyithatna egy zöldség-gyümölcs boltot, a fogantyú előtt ugyanis krumplit, hagymát és kőkemény zsemlét is dobáltak felé.

Az „ajándékokat” az egyik kapufám mellett gyűjtögettem. Sokáig őriztem a fogantyút is, mígnem Nagy Béla, az FTC krónikása megkért, adjam kölcsön, mert szívesen kiállítaná a Fradi-múzeumban. Beleegyeztem azzal a feltétellel, hogy később visszaszolgáltatja. Szegény Béla 2006-ban meghalt, így ígérete ellenére sosem küldte vissza a fogantyút, pedig elraknám pályafutásom ereklyéi közé. Ezért kérem, adjátok vissza a metrófogantyúmat!

Bors