Az olimpiák történetének legeredményesebb játékosára emlékezünk ma nyolc csapat részvételével Tapolcán – ebben a bejegyzésben élőben közvetítjük a Tempó Fradi! által szervezett eseményt, ahol pályára lépnek a Ferencváros fiataljai is.

A mai napot a Novák All-stars és a Tapolcai Öregfiúk gálamérkőzése zárja, a szünetben lesz majd az eredményhirdetés és a különdíjak átadása.

A mérkőzések eredményét és a folyamatosan frissített tabellát itt találjátok: TABELLA!

DÖNTŐ: Fradi – ZTE (20 perces)

Bekezdett a Zalaegerszeg, Ulviczki véd. A harmadik percben Szijártó szenved el kézsérülést, nem tudja folytatni. Jobbulást, Balázs! Az ötödik percben Bán próbálkozik távolról, véd a kék-fehérek kapusa. A nyolcadik percben Bánra játszottunk ki egy három a kettő elleni helyzetet, csak az oldalhálót sikerült eltalálni. Majd egy kapu előtti kavarodásnál nem sikerült betuszkolnunk a labdát, felszabadítottak a zalaiak. Az eltelt percekben leginkább mezőnyjáték folyt, érezni, hogy nagy a tét. A 14. percben elvétettünk egy labdát, így egyedül léphetett ki a kék-fehérek támadója, Ulviczki óriásit védett. A 17. percben tűzijátékot rendeztünk, de blokkolták a lövéseket, majd végül fölé bombáztunk, egy percre rá a ZTE is lőtt, Ulviczki fogta. 20. perc: egy indítást Ulviczki önfeláldozóan ment fejjel, utána ütközik a támadóval, gyors ápolás és mehet tovább.

0-0-ás döntetlen a rendes játékidő vége, büntetők döntenek, előbb három pár próbálkozhat, utána, ha szükséges, akkor páronként megy tovább.

1. kör: a ZTE játékos belövi, tőlünk Miskolczi is értékesíti.
2. kör: centiken múlott, hogy Ulviczki megfogja, nem sikerült, Szijártó is belövi!
3. kör: újabb sikeres ZTE próbálkozás, Bán elküldi a kapust jobbra és begurítja balra.
*
4. kör: ULVICZKI MEGFOGJA! – Herczeg kapufára lövi…
5. kör: nem ront a zegi játékos – Lakatos ballal behelyezi.
6. kör: ismét belövik a kék-fehérek – Bossányi Zétény lövésébe beleér a kapus, de bemegy!
7. kör: nincs rontás ZTE oldalon – Komáromi is ügyesen belövi.
8. kör: a hátsó hálótartóról vágódik ki a labda, természetesen gól – Varga lökete a kapufáról vágódik be.
9. kör: a kapusok csatáját Ulviczki nyeri!!! TORNAGYŐZTES!

TIAC 2-6 MTE, véget ért a csoportkör.

Dunaújváros 0-5 ZTE, a zalaiak győzelmünknek köszönhetően előztek és velünk döntőznek majd.

Illés 0-1 Bene, a végjátékra megtáltosodott a kaposvári csapat.

A csoportkör utolsó három mérkőzése következik: Illés Akadémia – Bene Ferenc Akadémia, Dunaújváros – ZTE, és TIAC – MTE.

Fradi – Veszprém

Mi kezdtünk jobbam, utána viszont átvette a kezdeményezést a Veszprém, több helyzetük is akadt, de Ulviczki a helyén volt, és védőink is jól blokkoltak. Egészen a negyedik percig, amikor egy ritmusváltással megindult a piros-kékek játékosa, így emberelőnyt alakított ki és szépen kipasszolták a védelmünket sakk-mattig. Még egyet kellett védenie Ulviczkinek, utána viszont sikerült támadásba lendülnünk, a hetedik percben bravúrt mutatott be a veszprémiek kapusa, igaz, rögtön utána Ulviczki is hasonlóan tett. A 10. percben előbb kapufát lőtt a VFC, majd a duplázást Ulviczki védte bravúrral, az induló kontrából pedig egyenlítettünk: Komáromi küldte be a szélről a labdát, ami ellenfelünk egyik játékosáról pattant be a kapuba, öngóllal 1-1! És ez is lett a végeredmény, igazságos a döntetlen.

A Dunaújváros a Tapolcával játszik. Sportszerű küzdelemben a TIAC szerezte meg a vezetést, de a Fejér megyeiek meg tudták fordítani az állást és 2-1-re nyertek.

Jön a ZTE – MTE: 4-0 a Zalaegerszegnek.

Következik a Veszprém – Bene Akadémia. A találkozón megvolt az első kétperces büntetés, miután a veszprémi fiatal szabadrúgás ítélet után a labdával megrúgta ellenfelét. Ezen kívül is sokat szabálytalankodtak, úgy nézett ki, nehezen viselik, hogy érett a meglepetés, hiszen 2-0-ra vezettek a kaposváriak. És végig meg is őrizték ezt az eredményt!

Fradi – Illés Akadémia

Rangadó következik, az első játszik a másodikkal. A kezdőrúgásra megérkezett a helyszínre clubunk legendája, dr. Fenyvesi Máté is – „Tüske” fejesével vertük a Juventust Torinóban a VVK (ma Európa Liga) döntőjében! Előbb a kezdőrúgásból, majd egy indulásból lőtt a Haladás, Ulviczki mindkétszer résen volt. A negyedik percben mi próbálkoztunk Bán révén, de a lövését hatástalanítani tudta a szombathelyi védelem. És a hetedik percben megvan a vezetés! Szijártó érdeme, aki háromszor is megőrizte a labdát, majd egy Haladás játékost felbőrözött, úgy indította a szélt, ahonnan ment is a labda a középen érkező Bánnak, akinek csak az üres kapuba kellett passzolnia. A 10. percben szép lövést ereszt meg ellenfelünk, de a keresztléc felett megy el. HIHETETLEN VÉGJÁTÉK: három a kettőben vittük, de elrontottuk a helyzetet, a kontrából húsz másodperccel a vége előtt egyenlített az Illés Akadémia. Mégis mi nyertünk! Az utolsó másodpercben sikerült egy kapu előtti kavarodásból betuszkolnunk a labdát – Szűcs Zsombor volt a nyerő ember -, fel is zúgott a csarnokban a „Hajrá, Fradi!”. Bravó srácok!

A házigazda Tapolca a ZTE-vel méri össze erejét: 7-0-ra nyertek a kék-fehérek.

Jön a Veszprém – Dunaújváros: 3-0 a „hazaiaknak”.

Bene Ferenc LA – Fradi

A kezdéstől mi irányítottuk a játékot, de a gólcsend csak a hatodik percben tört meg, miután a középen üresen érkező Bánhoz játszottunk, aki a kapuba bombázott. A BFLA egy félpályás szabadrúgásból találta el majdnem a kapunkat, utána részünkről egy bedobás után Varga veszélyeztetett fejjel kétszer is, centiket tévedett a duplázásnál. A 11. percben sikerült újabb gólt szereznünk Bende lőtt a hosszúba Varga és Herczeg remek passzai után. Végig fölényben játszottunk, ellenfelünknek nem igazán volt helyzete, a vége: 2-0 ide.

A folytatásban Haladás – Mosonmagyaróvár: nagy küzdelem után nyert 2-1-re az Illés Akadémia.

Jön a Bene Ferenc Akadémia – Tapolca: 9-0 a kaposvári fiatalok javára.

ZTE – Fradi

A ZTE a kezdőrúgásból kapura tűzte, Ulviczki lehúzta a felső sarokba tartó labdát, nem sokkal később veszélyes helyzetben Szijártó szerelt szépen. Utána pedig szép összjáték után ő mattolta a zalai kapust! Ulviczki a vonalon kívül fogta meg a labdát, a szabadrúgásból nem lett helyzet. Nem úgy, mint utána, ám Szijártó ismét remekül tisztázott. Az ötödik percben Bán mutatta be, hogy lő a szélről, ám ehelyett a hosszún érkező Lakatoshoz játszott, aki be is lőtte a ziccert, szép volt, 2-0! A hatodik percben ugyanonnan Bán, ám ezúttal passz helyett remek gólt lőtt. Beindult a henger… Miskolczit ugrattuk ki, aki szélről szépen eltette a hosszúba a kapus mellett. Elkezdtünk letámadni a kilencedik percben, ami gondokat okoz a ZTE-nek. A 11. percben labdát vesztünk, mivel Ulviczki is kint van, így csak az üres kapuba kellett helyezniük a kék-fehéreknek, amit meg is tettek és szépítettek. Majd jött a második góljuk is, a szélről egy megpattanó labda esett be a kapunkba. A hajrában Varga az alapvonal közeléből küldi rá, a kapus belekap, így a hosszú kapufán csattan a labda, a vége: 4-2 ide!

MTE – Veszprém a soron következő mérkőzés. Utóbbiak nyertek 2-0-ra.

Illés Akadémia – Dunaújváros a következő mérkőzés a mai programban. A szombathelyiek 2-0-ra nyertek.

A ZTE – Bene Ferenc LA mérkőzéssel folytatjuk: 3-0-ra nyertek a zalaiak.

Tapolca – Ferencváros

Jó letámadás után az első percben Bán belövi az elsőt, majd egyből utána Miskolczi is betalál, őt pedig Lakatos követi a sorban, és Bán dupláz – két perc telt el. A negyedik percben Bán már tripláz egy kipattanó után, majd közelről Szijártó fejel a kapuba, utána újra Bán talál be – négy perc telt el. A hatodik percben nagyot fog a tapolcai kapus, kapufára tolja a labdát, a kipattanót Miskolczi értékesíti, majd rögtön utána Varga Zétény és Bende Tihamér is beveszi a kapuját. Szép összjáték után Herczeg Botond lövi a 11. gólunkat, utána pedig Varga Zétény bombáz a kapuba – jól működik a letámadás a lelkes és szimpatikus Tapolca ellen. Tűzijáték után kilencről Herczeg bombáz a kapuba, majd Varga lövése jut a gólvonalon túlra, miután gellert kap a védőn. Herczeg nagy kedvvel lő távolról, jutalma a 15. találatunk, amit gyorsan követ a 16. is, Varga szerzi. És az utolsó másodpercben Bossányi is feliratkozik a góllövőlistára, a vége: 17-0.

A Fradi U13-as csapata az V. Novák Dezső Utánpótlás Emléktornán:

Az eddig gólt sem szerző Dunaújváros játszik a Mosonmagyaróvárral. A végeredmény 0-4 az MTE javára.

Jön a Szombathely – Veszprém. Nagy küzdelemben a Veszprém 1-0-ra megverte az előzetesen talán esélyesebbnek tartott Illés Akadémiát, nagy az örömük a kicsiknek, megharcoltak a szép eredményért.

A Bene Ferenc akadémia csap össze a Dunaújvárossal a következő találkozón. A Somogy megyeiek 2-0-ra hozták a mérkőzést.

Fradi – Mosonmagyaróvár

Kétszer is szabadrúgáshoz jutottunk az első percekben, ebből és több támadásból is komoly helyzeteket alakítottunk ki, nem sikerült élni velünk. A harmadik percben pedig megszerezte a vezetést az MTE, egy labdába rosszul értünk bele, így öngólként csorgott a kapunkba a labda… A következő percekben hiába domináltunk igazán nagy helyzetet nem tudtunk kialakítani, bár lőttünk, de nem voltak túl jó próbálkozások, a kék-fehérek pedig szervezetten védekeztek. A 9. percben tört meg a jég, Szijártó jó csel után került helyzetbe, majd ellőtte a rövidbe, a 10. percben pedig Bán lőtte ki kilencről a rövid felsőt! Majd ismét „csékánk” próbálkozhatott, ám emelése kicsit fölé ment. Így 2-1-re nyertünk, meg kellett küzdenünk a győzelemért, de meg is érdemeltük!

Már pályán is a házigazda Tapolca és az Illés Akadémia. A szombathelyiek 10-1-re nyertek, a kék-fehéreknek összejött a becsületgól.

A ZTE – Veszprém összecsapással folytatjuk. A zalaiak 2-1-re nyertek, komoly meccshangulat alakult ki – köszönhetően a ZTE szimpatizánsoknak – és nagy izgalmak is voltak, az utolsó másodpercig volt esélye a Veszprémnek az egyenlítésre, ami végül nem jött össze.

Következik a Mosonmagyaróvár – Kaposvár. A kék-fehérek 4-0-ra győztek a somogyi zöld-fehérek ellen.

Dunaújváros – Fradi

Egy-egy védelmi megingással indult a meccs, ebből nem született gól, az első perc végén viszont már igen, Lakatos Csongor lőtte ki nyolcról a hosszút. A harmadik percben ott a második! Bán Gergő tizenötről csavart a hálóba remek mozdulattal. A hetedik percben már közte három, szöglet után Miskolczi lövése pattan meg, a hálóban köt ki. A nyolcadik percben Lakatos duplázott, távoli lövését nem tudta hárítani az újvárosi kapus, egy perccel rá pedig Varga Zétény is mattolta. Percenként estek az újabb gólok: előbb Kövesdi lőtte ki a hosszút egy jó indítás után, majd Varga szerezte meg második gólját, végül Bende szerzett két gyors találatot. Vége, 9-0!

Az Illés Akadémia nyerte a rangadót, az eredmény szoros lett, 2-0 a szombathelyieknek, ez talán hízelgőbb a zalaiak számára, ennél jobbnak éreztük a Haladás fiataljait. És már jövünk is mi, a Dunaújváros ellen lépünk pályára.

Közben megérkezett a Fradi is, Balázs Péter és Ujfalusi Attila csapata a következő összeállításban van jelen: 1 Ulviczki Balázs, 5 Komáromi Bálint, 13 Lakatos Csongor, 11 Bán Gergő (csk), 8 Herczeg Botond, 18 Kövesdi Szabolcs, 20 Miskolczi Domonkos, 15 Varga Zétény, 12 Bende Tihamér, 6 Szijártó Balázs, 19 Szűcs Zsombor és 3 Bossányi Zétény.

Vége az első mérkőzésnek, a megyei rangadón a Veszprém kiütötte a Tapolcát, 7-0-ra nyertek, most pedig jön a „szomszédvárak” csatája, az Illés Akadémia csap össze a Zalaegerszeggel. A zalai szurkolók szép drapériát is hoztak magukkal.

A mérkőzések kézilabda pálya méretű területen zajlanak, a játékteret palánk határolja, a kapu a teremtornákon megszokott, kézilabda kapunál szélesebb változat.

Novák Dezső a Ferencváros történetének egyik legsikeresebb labdarúgója – többek között kétszeres olimpiai bajnok, játékosként, edzőként is bajnok és kupagyőztes, ő edzette az 1995-ben Bajnokok Ligájába jutott Fradit is. Edzőként és játékosként is legenda, 2014-ben hunyt el, rá emlékeznek ma barátai, tisztelői Tapolcán. Azért a Veszprém megyei városban, mert Novák Dezső nyaralója a település közelében volt és rengeteg időt töltött a Balaton partján.

Rangos mezőny gyűlt össze az ötödik tornára, a Ferencváros U13-as csapata mellett pályára lép a Bene Ferenc akadémia Kaposvárról, a Dunaújváros, a szombathelyi Illés Akadémia, a Mosonmagyaróvári TE, a Tapolca, a Veszprém és a ZTE csapata is.

Hajrá, Fradi!

(Élő: Peti & Zadir)