Dénessel beszélgettek Belekben a felkészülésről, a folytatásról, valamint a válogatottról is.

Lassan a végéhez közelít a kéthetes edzőtábor, mennyire volt hasznos a Törökországban eltöltött idő?
Mindenképp hasznos volt. Tudtuk, hogy jönnek új emberek, akiknek idő kell, hogy beépüljenek, megismerjenek minket, és mi is megismerjük őket. Fontos volt, hogy a vezetőedző elképzeléseit minél jobban el tudják sajátítani és persze a régebbieknek is hasznos volt, ilyenkor mindig hatékonyabban tud a csapat és a stáb dolgozni, több idő és lehetőség van a játék csiszolására. Volt pár nap, amikor az időjárás nem volt hozzánk kegyes, de azért jól tudtunk készülni. Mindenki megkapta azt a terhelést, amit elterveztek. Még fáradtak a lábak, sok edzésünk és négy meccsünk is volt, szerintem nagyon hasznos két héten vagyunk túl, ennek pedig a tavaszi meccseken is látszódnia kell majd.

Kapusszempontból mennyivel másabb egy ilyen edzőtábor, mint mondjuk otthon készülni?
Nagyjából ugyanaz a munka folyik, mint otthon, de nekünk is jóval több időnk és lehetőségünk van, nem annyira feszített a tempó, van időnk plusz munkára is, ezt pedig próbáljuk alaposan kihasználni. A technikai dolgokban lehet ilyenkor jobban fejlődni.

A szezon közbeni edzőváltás jelentett bármilyen változást a kapusok felkészülésében?
Nagyon sok olyan taktikai dolog van, amiben a kapusok is szereplői a mérkőzésnek és a csapat játékának. Ha nálunk van a labda, akkor az mindig elvárás, hogy a lábbal való játékból vegye ki a részét a kapus. Szergej Rebrov erre fokozottan figyel, hogy ez minél gyakrabban és magasabb szinten történjen meg, hiszen egy plusz embert tudunk jelenteni a társaknak. Ha védekezünk, akkor a védőket kell irányítani, segíteni helyezkedésben, az emberek felvételében, sokszor pedig már előre kell látnunk az esetlegesen kialakuló veszélyeket. Ezért is jó, hogy sokat videózunk, sokat beszélünk a taktikáról, a helyezkedésről. A kapusok is tudnak így fejlődni, tudunk segíteni a csapatnak.

Kapusként illetve csapatkapitányként sokszor irányítja a csapatot hátulról. Erre mennyire lehet készülni, ez mennyire tanulható készség?
Az évek során ez szép lassan kialakul. Az utánpótlásban én is jóval kevesebbet irányítottam, halkabb voltam. Aztán az ember érettebben, akár taktikailag is, már tudja, mivel tud segíteni az előtte játszóknak. Ehhez az is kell, hogy a többiek elfogadjanak és hallgassanak rám. Ehhez pedig az szükséges, hogy olyan teljesítményt nyújtsak a pályán, amivel tekintélyt tudok kivívni és adnak a szavamra. Ezt az évek alatt sikerült egyre inkább fejlesztenem és próbálok én is napról napra ebben is előrelépni. Próbálom figyelni, hogy más kapusok mit mondanak, mikor szólnak erélyesebben, mikor biztatnak esetleg, de szerintem az évek során ez kialakul és ezt a feladatot is már egész jól el tudom látni.

Kiket figyelt ezzel kapcsolatban?
A korábbi években Király Gábort figyeltem a válogatottban. Figyeltem, hogyan kommunikál edzéseken, mérkőzéseken. Nyilván a tapasztaltabb kapusokat figyeltem, szurkolóként jó 15 évvel ezelőtt is az NB I kapusait igyekeztem szemmel tartani, de a tévében a topkapusokat is figyelem. Őket sajnos azért kevesebbet mutatják, sokszor csak pár jelenet van meccsenként, amiből el is lehet csípni valami hasznosat.

Február másodikán már bajnoki meccsen lép pályára a Fradi a Honvéd ellen, mik a tervek a tavaszi idényre?
Már a bajnokságnak is úgy vágtunk neki, hogy meg kell szerezni a harmincadik bajnoki címet, nincs mese. Ott állunk az élen, jó helyzetből várhatjuk a folytatást. Mindenki keményen dolgozott ősszel és a felkészülés során is, hogy bajnokok legyünk, de a Magyar Kupát is jó lenne újra megnyerni, és persze most már a nemzetközi porondon is mutatni kell valamit. Már a tavalyi szereplésünk is lehetett volna jobb, mehettünk volna még egy-két kört, de sajnos a Maccabi elleni első meccsen kicsit pechesek voltunk, kint pedig nem tudtunk jó játékot nyújtani. Ahogy ők találtak egy gólt, mi is találhattunk volna, de ez már a múlt. A lényeg, hogy látszódott, hogy masszív a csapat, a következő nemzetközi kupaszereplésünknek pedig még felkészültebben és még jobb esélyekkel tudunk nekivágni. Egyelőre kár erről beszélni, most mindeni a Honvéd ellen készül, nem kell még ezzel foglalkoznunk. Mindig a következő meccset kell megnyerni, kis lépésekkel kell haladni, abból pedig lehet majd egy nagy siker.

A válogatottban mennyire van bebetonozva Gulácsi Péter helye?
Ez most nem is kérdés, hiszen a legmagasabban jegyzett magyar játékos, ha azt nézzük, ki milyen bajnokságban, és mennyit szerepel. Elég egyértelmű a helyzet, de mindenki, aki számításba jöhet, az bízik abban, hogy kerettag lehet az Európa- bajnoki selejtezőkben, ehhez pedig olyan teljesítmény kell, ami meggyőzi a szövetségi kapitányt. Szeretnénk egészséges versenyhelyzetet teremteni a válogatotton belül, de úgy, hogy az ne nyomást helyezzen Gulácsira, hanem minél jobb teljesítményt hozzon ki belőle is. Ezzel az eddigiekben sem volt gond, mindig jól segítettük egymást.

Mennyire vonzza esetleg egy NB I-nél magasabban jegyzett bajnokság?
Nem mondom, hogy nem vonz, én is eljátszottam a gondolattal, voltak a korábbiakban olyan lehetőségek, amik végül nem valósultak meg, de eddig egyik sem volt olyan, amiért úgy gondoltam, hogy mindenképpen megérte volna váltani. Ha egy olyan lehetőség jön, ami a klubnak és nekem is előnyős és szakmailag is előrelépés, akkor nem feltétlenül mondok majd nemet, de nem erőltetem. Nagyon jól sült el az, hogy a Fradiba igazoltam, élvezem, hogy itt lehetek. A vártnál talán jobban is és gyorsabban is alakultak jól a dolgok. Nekem ez nagy kihívás, hogy hétről-hétre bizonyítsam, hogy az ország legnépszerűbb és legjobb csapatában megérdemlem, hogy én legyek az elsőszámú kapus.

Origo