A légiósokról és Böde Daniról is kérdezték vezetőedzőnket.

– Mi jelentette a legnagyobb kihívást az őszi szezonban?
– A kezdeti időszak mindig nehéz. Ilyenkor mindenki ismerkedik a helyzettel, a labdarúgóknak szokniuk kell az új vezetőedző követeléseit. Az első hónapokban ez különösen nehéz, de a játékosok egyre inkább megértették az elvárásaimat. Szeretnek együtt játszani, és mindent megtesznek, hogy beverekedjék magukat a kezdőcsapatba, ez pedig a pillanatnyi első helynél is fontosabb.

– Nehezebb beilleszkedni olyan csapatba, amely mindig győzelmi kényszerben játszik?
– Talán nehéz, de mindig ilyen klubnál szerettem dolgozni. Ha a korábbi csapataimat nézzük, a Dinamo Kijev Ukrajnában, az al-Ahli pedig Szaúd-Arábiában a legnépszerűbb.

– Milyen benyomásokat szerzett a magyar élvonalról?
– Erős a bajnokság, kiemelkedő képességű magyarokat és külföldieket egyaránt találni. Csupán az lepett meg, hogy milyen sok ukrán játékos futballozik az NB I-ben. Ám a következő években vélhetően még többen igazolnak ide, mert az ukrán és a magyar élvonal hasonló.

– Melyik volt az ősz legjobb meccse?
– A derbi. Az Újpest ellen fergeteges hangulatban játszottunk, és bár csak egy nullára nyertünk, az ősz egyik legjobb játékát nyújtottuk, sok helyzetet alakítottunk ki.

– Melyik volt a legkeserűbb pillanat?
– A két egy nullára elveszített meccs, a Haladás és a Puskás Akadémia elleni. Egyik találkozón sem érdemeltünk vereséget, de az ilyen találkozók is kellenek a fejlődéshez.

– Volt még egy vereség, az utolsó őszi fordulóban, a Mol Vidi elleni. Nyolcpontos előnnyel utaztak el Fehérvárra, ha győznek és tizenegy pontos előnybe kerülnek, alighanem eldőlt volna a bajnoki cím sorsa.
– Nincs értelme arról beszélni, mi történt volna, ha tizenegy pontos előnybe kerülünk. Öt ponttal vezetjük a tabellát, és folyamatosan nyernünk kell, ha az élen akarunk maradni. Ami pedig azt a rangadót illeti, a Vidi játékosai az első perctől túlságosan agresszívan játszottak. Ha a játékvezető a mérkőzés elején felmutatott volna néhány sárga lapot, sokkal élvezetesebb kilencven percet látunk. Többször is visszanéztem a mérkőzést, senkit sem szeretnék nevesíteni az ellenféltől, de néhányan átlépték a határt. A játékvezetőnek reagálni kellett volna, de nem a bíráskodás miatt kaptunk ki. Nagyon nehéz a Vidi ellen futballozni, nem érdemtelenül jutott be az Európa-liga csoportkörébe, mi pedig talán kicsit féltünk tőle. A múltat nem tudjuk megváltoztatni, a tavaszi idényünket viszont már mi alakítjuk.

– A Ferencváros egy szinten áll a Vidivel?
– Nem szeretném összehasonlítani a két csapatot, a saját együttesemet figyelem. A folytatásban sem a Vidi eredményeivel foglalkozunk, hanem azzal, hogy hétről hétre nyerjünk. A tavasz rangadóján otthon fogadjuk a fehérváriakat, de akkor is csak három pontot szerezhetünk, meggyőződésem, hogy nem azon a találkozón dől el a bajnoki cím. Nem az a csapat lesz a bajnok, amely megnyeri a rangadókat, hanem amelyik a többi meccsen nem hullajt el pontokat. Ezért lenne fontos, hogy amikor készülünk a soros bajnokira, ne vegyük lazábban a mérkőzést, csak mert a rivális nincs az első hatban. Nem a rangadón kell csillogni, hanem behúzni a kötelező győzelmeket.

– Ősszel azt mondta, nagyon várja a téli felkészülést, mert nyáron nem ön készítette fel a csapatot. A rendelkezésre álló három és fél hét mire elegendő?
– Majd kiderül. Az őszi szezon későn ért véget, de muszáj volt hosszabb pihenőt adni a játékosoknak, mert a nemzetközi kupaszereplés miatt az előző idény után rövid volt a szünetük, és a mostani nyáron is az lesz. Mindenesetre három és fél hét alatt az összes játékost kipróbálhatom, mindenkinek lehetőséget adhatok a bizonyításra.

– Az ősszel többször is problémát jelentett a betömörülő védelem elleni játék. Létezik biztos recept, ha az ellenfél mélyen visszahúzódik és szervezetten védekezik?
– Akármilyen taktikával lép pályára az ellenfél, készen kell állnunk a válaszra. Mindegy, hogy birtokolni akarja-e a labdát vagy kontrákra rendezkedik be, nekünk kell irányítanunk a játékot.

– Több olyan légiós is szerepel a keretben, aki ősszel még a padra sem ülhetett le. Kikkel nem számol a tavasszal?
– Már akkor is soknak találtam a külföldiek számát, amikor a nyáron átvettem az együttest, de erre a kérdésre nem válaszolhatok. Az összes légiós a klub alkalmazásában áll, senkiről sem szeretném nyilvánosan kijelenti, hogy nem szerepel a terveinkben. Az biztos, hogy ha légióst szerződtetünk, egy másik külföldit el kell küldenünk, de erről a vezetőséggel közösen döntünk, és igyekszünk csapatot találni annak, akire nem számítunk a folytatásban.

– A Mezőkövesd elleni bajnoki után az első csapat keretétől fegyelmi okok miatt száműzött Böde Dániel a Népligetben kezdte el a felkészülést. Ezek szerint a folytatásban is számít a csatárra?
– Miután visszatért, keményen dolgozott az edzéseken, a csapatnak és az egész Ferencvárosnak fontos tagja. A többiekkel egyenértékű játékos, meglátjuk, mit hoz a jövő.

NSO