A Magyar Sportújságírók Szövetsége közzétette a kategóriák tízes listáit.

A Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöksége január 8-án, kedden bejelentette az idén 61. alkalommal rendezendő Az M4 Sport – Az Év Sportolója Gálának jelöltjeit. Nagy öröm klubunk számára, hogy az MSÚSZ három főbb kategóriájában tizenkét ferencvárosi érdekeltségű sportolónak, edzőnek és csapatnak szurkolhatunk.

Az év férfi sportolója között egy ferencvárosi klasszisra is voksolhatnak az újságírók. Birkózónk, Bácsi Péter az októberi, budapesti világbajnokságon aranyérmes lett a 82 kilogrammosok mezőnyében, sőt, az év elején a nemzetközi szövetség megválasztotta 2018 legjobb kötöttfogású versenyzőjének. Érdekesség, hogy a sorozatban harmadik, de ferencvárosiként az első Európa-bajnoki címét Glasgowban megszerző úszónk, Verrasztó Dávid nem került be a legjobb tíz közé.

Az év női sportolója mezőnyében az FTC-Rail Cargo Hungaria két játékosa, Kovacsics Anikó és Háfra Noémi is bekerült a jelöltek közé. Utóbbi a franciaországi Európa-bajnokság álomcsapatának tagja is lett, illetve nagy részt vállalt a junior női válogatott világbajnok címében.

Az év csapata kategóriában is két jelöltje van az FTC-nek. A szakemberek szavazhatnak a nyáron Debrecenben történelmet író magyar junior női kézilabda-válogatottra, amely három fradistával, Háfra Noémivel, Faluvégi Dorottyával és Márton Grétával a soraiban megszerezte első világbajnoki címét, illetve férfi vízilabdacsapatunkra. Figyelemre méltó, hogy az FTC-Telekom Waterpolo a kategória jelöltje között a legtöbb címet nyerte, ugyanis előbb megvédte címét az Euro Kupában, 18 év után újra magyar bajnok lett, novemberben elhódította az Európai Szuperkupát, majd az év végén a Magyar Kupában, illetve a Magyar Szuperkupában is aranyérmes lett.

Az egyéni sportágak csapatversenyének jelöltjei között ott van a kötöttfogású birkózó-válogatott, amelynek tagja volt a budapesti világbajnokságon a 82 kilóban aranyérmes Bácsi Péter és a 63 kilósok között induló Váncza István.

Az év edzője jelöltjei között megtalálható olimpiai bajnok birkózónk, Sike András, aki Bácsi Péter edzőjeként és a kötöttfogású válogatott szövetségi kapitányaként került fel a listára, ugyanakkor érdekes, hogy pólósaink sikereinek egyik nagy letéteményese, Varga Zsolt – aki decemberben már bezsebelt egy egyéni elismerést, miután a Vízilabdaedzők Világszervezete az év legjobb edzőjének választotta – nem került be a legjobb tíz közé.

Az év labdarúgója választásnál három ferencvárosiért szoríthatunk. A férfiaknál olasz támadónk, az NB I jelenlegi góllövőlistájának vezetője, Davide Lanzafame, míg a hölgyeknél Fenyvesi Evelin és Szabó Viktória a jelölt.

Az év fogyatékos sportolóinál a Cagliariban megrendezett Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa-bajnokságán két aranyat és három ezüst nyerő úszónk, Gyurkó Alexandra, az edzőknél pedig felkészítője és egyben triatlon szakosztályunk vezetője, Pécsi Annamária is bekerült a legjobb tíz közé.

Az Év góljára az M4 Sport honlapján január 14-től voksolhatnak majd a szurkolók. Az MLSZ Életműdíjasát a labdarúgó-szövetség elnöksége, az MSÚSZ-MOB Életműdíjast pedig a két szervezet választja meg.

A sportújságíróknak a 10-10 jelöltből álló kategóriákban kell a három legjobbra voksolni, szavazataikat pedig online adhatják. A szervezők az első három közé került sportolók, edzők és csapatok névsorát a február 4-i, hétfői sajtótájékoztatón ismertetik, a végső győztesek nevét pedig február 14-én, csütörtökön a Nemzeti Színházban rendezendő díjátadó gálán hirdetik ki.

Az M4 Sport – Az Év Sportolója Gála
Az FTC jelöltjeinek kategóriái
Az év férfi sportolója:
BÁCSI PÉTER (birkózó, világbajnok, Az év birkózója a nemzetközi szövetségnél)

Az év női sportolója:
KOVACSICS ANIKÓ
HÁFRA NOÉMI

Az év csapata (egyéni sportágak csapatversenye):
KÖTÖTTFOGÁSÚ BIRKÓZÓ-VÁLOGATOTT (Bácsi Péter, Váncza István)

Az év csapata:
FTC-TELEKOM WATERPOLO (Magyar bajnoki, Euro Kupa-, Európai Szuperkupa-, Magyar Kupa- és Magyar Szuperkupa-aranyérem)
NŐI JUNIOR KÉZILABDA-VÁLOGATOTT (világbajnoki cím, három ferencvárosi játékossal)

Az év edzője:
SIKE ANDRÁS

Az év férfi labdarúgója:
DAVIDE LANZAFAME

Az év női labdarúgója:
FENYVESI EVELIN
SZABÓ VIKTÓRIA

Az év fogyatékos női sportolói:
Női: GYURKÓ ALEXANDRA (szervátültetett úszó)

Az év fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzője:
PÉCSI ANNAMÁRIA

Fradi.hu, teljes lista: M4 Sport