A Fradi elnökének szokásos szilveszteri évértékelője.

Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club elnöke hagyományos szilveszteri beszédében értékelte a klub elmúlt évét. Hangsúlyosan kitért a labdarúgócsapatot sújtó játékvezetői tévedésekre, amelyek szerinte nem maradhatnak következmény nélkül. Emellett szót ejtett a keretben várható nagy változásokról, a magyar játékosok túlzott igényeiről, de téma volt a Fradiváros és a 120 éves évforduló is.

A majdnem egyórás beszéd elején Kubatov Gábor megköszönte a jelenlévőknek, hogy egy újabb ciklus erejéig szolgálhatja elnökként a klubot, majd hozzátette, az elmúlt nyolc évben mindent megtettek azért, hogy a Fradi neve visszakerüljön az őt megillető helyre. A munkájuk eredményességét bizonyítja, hogy a tíz csúcsvállalat közül kettő is az FTC szponzora lett.

A felnőttbajnokságokban 97 arany, 91 ezüst és 75 bronz az éves termés, míg utánpótlásban 300 arany, 270 ezüst és 254 bronz a mérleg. Az elnök szerint majdnem tökéletes évet zárt a Fradi, és csak minimális dolgok kellettek volna a férfi és a női labdarúgócsapat, valamint a női kézisek bajnoki címéhez.

Öt éven keresztül azt az elvet követtem, hogy a játékvezetők egyszer ide tévednek, egyszer oda, és ezek kiegyenlítik egymást – tért rá Kubatov Gábor a beszéd egyik sarkalatos pontjára. – Csak ha megnézzük az elmúlt évek nagy meccseit, például a Videoton ellenieket, valahogy a részünkre sosem tévedtek. Ennek folytatása kell, hogy legyen! A tavalyi évben is mindenki értetlenül állt azelőtt, hogy miért piszkáljuk a bírókat, hogy miért kelünk ki Kassai Viktor ellen. Nézzék meg, Magyarország legjobb játékvezetője olyat hibázik, ami elképzelhetetlen. És nincs mea culpa a bírók részéről, tönkreteszik ezt a gyönyörű játékot, és stadionnyi emberek mondják azt, ez méltatlan a magyar labdarúgáshoz. Nekünk Palival dolgunk lesz ebben, mert tűrhetetlen, amit a játékvezetők csinálnak, pedig személyesen jó a viszonyunk az MLSZ főtitkárával és elnökével.

Kubatov szerint a labdarúgásban radikális lépésekre volt szükség, mert Thomas Doll-lal elmaradtak a nemzetközi sikerek, holott mostanra már eljutott oda a klub, hogy a költségvetés nem lehet akadálya az eredményes szereplésnek. Ezért „a világ száz legjobb edzőjéből” választottak új szakembert, hogy az ő tudásához ne férhessen kétség, és az elnök hisz benne, hogy a keménykezű Szerhij Rebrov meghozza a remélt változást.

Az első keret nagy átrendezés előtt áll, lesznek benne egészen fájdalmas döntések” – árulta el Kubatov, hozzátéve, büszkék arra, hogy rendre öt-hat magyar játékossal tudnak kiállni, még ha nagyon nehéz is ezt folyamatosan tartani.

Egy ukrán utánpótlás-játékost fele annyiért lehet megvenni, mint egy magyar utánpótlás-játékost. Fizetésben is kevesebbért lehet elhozni egy külföldit, mint egy magyart. A magyar játékosok ráadásul pillanathedonisták, az aktuális pénz mindig értékesebb a számukra, és ezért elmennek olyan csapatba is, ahol aztán alig játszanak.

Ezzel együtt nyitva áll a kapu a magyar játékosok előtt, szeretnének magyarokat igazolni, de ezt nekik is akarniuk kell. Kubatov Sigér Dávidot állította pozitív példaként, aki a Balmazújváros után a Fradiban is megállta a helyét. A játékosmegfigyelői hálózathoz csatlakozó Hajnal Tamás segítségével jelenleg is dolgoznak egy 17 éves, külföldön szereplő magyar utánpótlás-válogatott játékos hazacsábításán.

A nyáron visszavonult Hajnal munkáját dicsérve az elnök kiemelte, hogy még szinte meg sem nyílt az átigazolási ablak, már szerződtettek két minőségi labdarúgót, ráadásul a kitűzött posztokra már több variáció közül választhatnak. Fontos azonban, hogy egy új játékos leigazolására az edzőtől kezdve az elnökig mindenkinek rá kell bólintania, hogy ha nem válik be, ne egymásra mutogassanak.

Nekünk kell a harmadik csillag, de sokat kell dolgoznunk az újabb bajnoki címért, mert az öt pont előny kevés.

A nagy rangadó előtt álló női kézisek kapcsán elmondta, hogy nehéz versenyezni a Győrrel, amely folyamatosan világválogatottat épít, de úgy látja, a magyar játékosokra építő csapatuk, ha fogcsikorgatva is, de fel tudja venni a versenyt az ETO-val. A férfi kézilabdában az idei szezon a stabilizálásé, de a következőben már meg kell próbálni felférni a dobogóra.

A sokat emlegetett, Fradiváros nevet viselő népligeti fejlesztés kapcsán ismertette, december közepén az utolsó adminisztrációs akadály is elhárult, így a sportcsarnok kivételével minden épület lebontható a területen. Márciusra várható a közbeszerzés kiírása, majd nyár végén-ősz elején lehet megkezdeni az építkezést, a befejezés pedig 2022–2023 környékén várható. A már korábban beharangozott medence, jégpálya és kézilabdacsarnok mellett egy most még meg nem nevezett új lehetőséget is említett, amit szeretnének kihasználni.

2019-ben lesz 120 éves a klub, amelyre a Fradi Múzeummal és az önkormányzattal együtt nagy ünnepséggel készülnek, emellett dolgoznak egy modern jegyértékesítési rendszer bevezetésén.

Rövid kivonat: NSO