A tegnapi kupameccs miatt demográfiai robbanás érte a községet.

Ünnepi hangulatra ébredt szerdán az 1400 lakosú Szabolcs megyei Sényő. A falu története legnagyobb eseményére készült! A helyi focicsapat a rekordbajnok Ferencvárossal csapott össze. Az NB III-as gárdában focizó amatőrök, az ételfutár, az építőipari munkás és az áruszállító is szabadságot vett ki, hogy pályára léphessen.

A meccs idejére az iskolában tanítási szünetet rendeltek el, az egyik osztály együtt vonul át a sulitól 100 méterre, a helyi üzletek a megszokottnál hamarabb bezártak. A kihalt utcákban csak néhány idős hölgy sepregetett a verandán, a fradisák és környékbeli fociszurkolók mind a háromezren a Kossuth utcai stadionban voltak, egy napra megduplázva a kicsiny falu népességét.

A stadionhoz legközelebbi kocsmában, a nevéhez hűen fából épült Fenyő presszóban egymást váltják a vendégek. A sényői csapat játékmesterének, a legjobbaknak járó 10-es számban játszó Lakatos Lászlónak az apja, művésznevén Csoki éppen itt iszogat a barátaival. „Meglátja az egész ország, az én fiam lövi majd a győztes gólt” – jósolja a hazai sikert a büszke szülő. „Én akkor levetkőzöm, és meztelenül szaladok a pályára” – vág közbe a haverja.

Az első félidőben jól tartják magukat a hazaiak, de aztán: „Édes Istenem…” – ordít fel a fejét fogva a Fradi harmadik gólja után egy szurkoló, miközben a háttérben a református templom tetején megcsillan a napfény. A fradisták szívélyesen osztogatják az autogramokat és készítenek közös fotót a helyiekkel. A legtöbben Böde Dánielt rohamozzák meg. A hármas sípszó pillanatában véget ér a falu eddigi történetének legnépszerűbb eseménye, és a közel háromezer ember egyszerre indul el haza. Hiába a 4-0-s vereség és a kupabúcsú, népünnepély volt Sényőn.

Bors