Nagy megtiszteltetés érte a kerületet, Gera Zoli elfogadta, hogy díszpolgára legyen a városrésznek.

A Ferencvárosi Polgármesteri Hivatal hétfő este a Groupama Arénában rendezte meg a Kerület Napja alkalmából tartott 2018. évi díjátadó ünnepségét. Az eseményen a Ferencváros korábbi labdarúgóját, NB I-es listavezető csapatunk technikai edzőjét, Gera Zoltánt is díjazták.

Az FTC-vel két korszakában összesen háromszoros bajnok, háromszoros bajnoki ezüstérmes, ötszörös Magyar Kupa- és háromszoros Szuperkupa-győztes klasszisunk a kerület egyik legrangosabb elismerését, a Ferencváros Díszpolgára címet kapta meg. Gera Zoltán elfoglaltságai miatt nem tudott részt venni az ünnepségen, ezért távollétében a díjat Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója vette át.

Nagyon szépen köszönöm Gera Zoltán nevében is ezt a fantasztikus elismerést. Aki ismeri Gerzsont, azt tudja róla, hogy milyen szerény és soha nem gondolta volna, hogy Ferencváros díszpolgára lesz. Szerencsére aktív pályafutása után is az FTC-nél maradt és az edzői stábunk tagjaként dolgozik. Azt a hihetetlen tudást és tapasztalatot, amely jellemezte a profi évek alatt, most már megpróbálja átadni a fiataloknak, illetve az első csapatnak. Zolinak a 29. bajnoki címünk megnyerésében oroszlánrésze volt, most pedig egy olyan év előtt állunk, ahol ismét egy csodálatos jubileumot ünnepelhetünk, hiszen a klub 120. évfordulóján nyerhetjük meg a 30. magyar bajnoki aranyérmet” – mondta az ünnepség után Orosz Pál.

Az ünnepségen még két ferencvárosi sportolót díjaztak. Polgármesteri Elismerő Oklevélben részesült a glasgowi-i ifjúsági Európa-bajnokságon ezüstérmes, majd a Buenos Aires-i Ifjúsági Olimpián egy-egy aranyat, ezüstöt és bronzot szerző tornászunk, Balázs Krisztián, illetve a maratoni távon az ifjúságiak mezőnyében Európa-bajnok, illetve kétszeres világbajnoki ezüstérmes kajakosunk, Fekete Dorina.

Gera Zoltán

Az elmúlt húsz esztendő kétségkívül legnagyobb nemzetközi sikereket elért magyar labdarúgója, Gera Zoltán 1979-ben született Pécsett. A baranyai megyeszékhelyen kezdett el futballozni, és volt idő, amikor úgy tűnt, a körülmények megfosztják attól, hogy tehetségéhez méltó magasságokba emelkedjen. Ő azonban sokkal erősebb volt annál, hogy eltűnjön a semmiben, és addig küzdött – ha kellett magával is, amíg kitörölhetetlen nyomot hagyott a magyar sporttörténelemben. Hosszú pályafutása csúcspontján klasszis futballistaként világszerte megismerték a nevét. Alázata, embersége nemcsak csapattársai, hanem a magyar emberek milliói számára közismert.

Már 2000 júliusában, első ferencvárosi mérkőzésén a kapuba talált és a szezon végén bajnoki címet ünnepelt a Fradival. Négy évvel később az akkor már ferencvárosi kedvenc a világ egyik legerősebb bajnokságába, az angol Premier League-be, a West Bromwich Albion csapatához igazolt. Ahogy a ferencvárosi, úgy a birminghami klubot és az angol szurkolókat is meghódította. Első idénye végén beválasztották a Premier League álomcsapatába, Puskás után pedig ő érdemelte ki újra, hogy úgy szólítsák: a mágikus magyar. A hosszú angliai évek alatt játszott a Fulhamben is, vívott Európa Liga-döntőt, majd előbb a West Bromwich Albionba, később pedig a Ferencvároshoz tért vissza – haza.

Bajnoki címet, Magyar Kupa-győzelmeket aratott a Fradival, hosszú évekig szolgálta a nemzeti tizenegyet, Magyarországgal pedig részt vett a 2016-os Európa-bajnokságon, ahol az ő gólját választották meg a torna legszebb találatának. Bár csodálatos, és magyar viszonylatban páratlan pályafutása véget ért, de a Fradi család tagja maradt, hiszen a Ferencváros – és a magyar válogatott – edzői stábjában dolgozik tovább a magyar futball felemelkedéséért. Gera Zoltán világszerte milliók példaképe, Magyarország – és szűkebb hazánk: Ferencváros – különleges kincse.

Balázs Krisztián

Balázs Krisztián 16 éves ifjúsági válogatott tornász. Pályafutását a Ferencvárosi Torna Clubban kezdte úszással, majd néhány év után torna szakosztályra váltott. Tehetségének és szorgalmának köszönhetően folyamatosan fejlődött és nemzetközi versenyzővé vált. Az idei évben Bakuban, az Ifjúsági Olimpiai Játékok kvalifikációs versenyén egyéni összetettben 3. helyen végzett, így indulhatott az Ifjúsági Olimpiai Játékokon. A Glasgow-i ifjúsági Európa Bajnokságon ezüstérmet szerzett nyújtón, majd a Buenos Aires-i Ifjúsági Olimpián egy arany, egy ezüst és egy bronzérmet nyert. Krisztián az idei évben betört a nemzetközi tornasportba, bíznak a hosszú és eredményes pályafutásában. Már a 2019-ben, első ízben megrendezésre kerülő Győri Ifjúsági Világbajnokságra készül.

Fekete Dorina

Fekete Dorina 2016 augusztusában kezdett az FTC Kajak-kenu Szakosztályában kajakozni. Vácon ismerte meg az alapokat és 5 évet töltött ott, majd a Fradit választotta. A 2016-os Olimpiai Reménységek Versenyén már zöld-fehérben ért el második helyezést egyesben, 1000 méteren. A 2017-es versenyszezonban a Maraton Európa-bajnokságon egyesben 1. helyezést ért el, párosban pedig 2. helyen értek célba. Kvalifikálta magát a dél-afrikai Maraton Világbajnokságra, ahol egyesben 2. helyezést ért el. Hazaérkezése után az ORV –n egyesben 1000 méteren 2., míg 500m olimpiai távon 3. lett. 2018-ban egy vállsérülés ellenére is sikerült kijutnia a Maraton Világbajnokságra, ahol az előző évhez hasonlóan 2. helyen végzett.

forrás: ferencvaros.hu, fradi.hu