Kazi Tamás clubunk színeiben újulna meg.

Kazi Tamás

Azt gondolom, hogy az elmúlt években sok, szép sikert értem el, de a jövőm, most már a jelenem szempontjából szükségem volt egy erős váltásra, új ingerek, kihívásokra ez pedig a Ferencvárosnál adatott meg. Az FTC az ország legnagyobb múltú és legnagyobb szurkolói bázissal rendelkező egyesülete, így nem volt kérdés, hogy itt folytatom a pályafutásomat. Vágóné Solti Mária szakosztályvezetővel gyakorlatilag az első beszélgetésünk után pontot tettünk az ügy végére, aminek nagyon örültem. Nagyon motivált, de izgatott is vagyok! A nevemet lehet már ismerhetik, de most az elsődleges célom, hogy sok emberrel személyesen is megismerkedjem a klubban. Az eddigi karrierem során leginkább magamnak szerettem volna bizonyítani, a Fradiban viszont szeretnék megújulni és egyéni vagy országos csúcsokat elérni és sok szép eredménnyel megörvendeztetni a klubot.

A gyerekek többsége labdarúgó szeretne lenni, én is így terveztem. Édesapám, az osztálytársaim és a barátaim is futballoztak, engem is ez tett boldoggá. Amikor 14 éves koromban leigazolt a Dunaferr, akkor Dunaújváros egy nagyon komoly sportfellegvár alakult ki a labdarúgástól kezdve a kézilabdán át a jégkorongig. Minden csapatsportág bajnok volt, így egy olyan közegbe csöppentem, amely gyorsan megfertőzött és eldöntöttem, hogy profi sportoló szeretnék lenni. A foci kifejezetten jól ment, jó voltam benne. Mindig is szerettem futni, a futballpályán és a meccseken is ezzel tűntem ki, a teherbírásom magasan az átlag felett volt. Még 18-19 éves voltam, amikor már ismerkedtem ugyan az atlétikával, de labdarúgó szerettem volna lenni. Aztán Budapestre kerültem a TF atlétikai tanszékére, ahol gyorsan felfigyeltek rám. Nehéz döntés volt, amikor választanom kellett, hogy atléta leszek, vagy folytatom a labdarúgást és majd meglátom, hogy hova igazolhatok el, de ezt a döntést hoztam. Utólag azt érzem, hogy jól tettem, hiszen számos világversenyen, köztük az olimpián is ott voltam, sok magyar bajnoki címet nyertem és országos csúcsot állítottam fel különböző versenyszámokban.

A nevelőedzőmmel, dr. Gyimes Zsolttal a TF-en ismerkedtem meg. Ő maga is aktív atléta volt és a 800 méter volt a fő száma. Edzőként is ez maradt a szakterülete, az alkatomból kiindulva pedig mindenképpen ezt szánta nekem. Sprinter nem lehettem, hosszútávfutással nem foglalkoztunk, így maradtak a középtávok. Két-három hónapja vettem részt atlétikai edzéseken, amikor megszereztem első felnőtt bajnoki ezüstérmemet és onnantól kezdve biztossá vált, hogy 800 méteren versenyzem majd.

Az atlétikában alapvetően nincs sok idő a pihenésre, évente egy-két hetünk szokott lenni, de utána kőkemény, féléves alapozás van, hogy a sportoló minél nagyobbat ugorjon, dobjon, vagy ugye az én esetemben jobb idő fusson. Az a legfontosabb célom, hogy most ne sérüljek meg, ne betegedjem le, tehát ne legyen semmilyen akadálya a jó felkészülésemnek. Rövid időn belül pedig elindul a fedettpályás szezon, márciusban pedig Glasgowban Európa-bajnokságot rendeznek, amelyre 800 méteren szeretnék kvalifikálni, az ezt megelőző versenyeken pedig minél jobb eredményt elérni. November és december a munkáról szól majd, január és február pedig már a versenyekről.

Fradi.hu

A Baján született sportoló 14 éves koráig a szerb határ közelében található Katymáron élt, ahol gyorsan a sport szerelmese lett, ugyanis imádott futballozni. Az általános iskola után Dunaújvárosba költözött, 1999-ben pedig a Dunaferr labdarúgója lett. A klubban végigjárta a ranglétrát, több korosztályos csapatban szerepelt, az NB I-es kiemelt bajnokságban pedig kétszer nyert Magyar Kupát, illetve több nemzetközi tornán is kiválóan játszott. Felkerül a felnőttek közé, de az élvonalban már nem mutatkozhatott be, ugyanis felvették a Testnevelési Főiskolára, így Budapestre költözött. Ott pedig megismerkedett az atlétikával. Akkori edzője, dr. Gyimes Zsolt tanácsára választotta a középtávfutó számokat, azaz a 800 és az 1500 métert.

Kazi Tamás a fedett és szabadtéri versenyeket is figyelembe véve összesen 28 magyar bajnoki címet nyert ezeken a távokon, illetve a 4×400 méteres váltóban. Több rangos nemzetközi versenyen is indult, hatszor szerepelt Európa-bajnokságon, háromszor világbajnokságon, illetve 2012-ben a londoni olimpián 800 méteren. Legutóbbi világversenyén, a 2018-as berlini Európa-bajnokságon 800 méteren összesítésben a 23., míg 1500 méteren a 18. lett.

A Debrecenből érkező atléta három országos csúcsot is tart. Legerősebb számában, 800 méteren 1:45.37-es időt futott 2013. szeptember 8-án Rietiben, míg 1000 méteren 2:17.38-cal zárt 2014. június 17-én egy Ostravában megrendezett nemzetközi versenyen. Idén ezt az eredményét 2:17.19-re javította Székesfehérváron, ez a idő azonban még hitelesítés alatt áll.