Clubunk játékosával, a magyar válogatott csapatkapitányával beszélgettek.

Kovacsics Anikó, a magyar női kézilabda-válogatott csapatkapitánya szerint rendkívül motiváltan készülnek a jövő csütörtökön kezdődő franciaországi Európa-bajnokságra, de nem tagadta, a sok hiányzó miatt nagyon nehéz dolga lesz az együttesnek, mert „a védekezést évek alatt is nehéz úgy összerakni, hogy teljesen jól működjön”.

A Norvégiában edzőtáborozó válogatott csütörtökön az Európa-bajnok norvégokkal, szombaton a világbajnok franciákkal, majd vasárnap a dánokkal hangol a franciaországi Európa-bajnokságra, melynek küzdelmeit december 1-jén, a Hollandok elleni csoportmeccsel kezdi meg a nemzeti együttes.

Kim Rasmussen szövetségi kapitány a csoportból való továbbjutást fogalmazta meg elsődleges célként, Kovacsics Anikó pedig reméli, csapatkapitányként hozzá tud majd tenni a válogatott teljesítményéhez.

Nagyon várom ezt a kontinenstornát és remélem, hogy kicsit jobban szerepelünk majd, mint az elmúlt években” – utalt arra az irányító, hogy a 2012-es Eb-bronz óta nem igen termett babér a magyar válogatottnak a világversenyeken (2014-ben 6., 2016-ban 12. lett a csapat a kontinenstornán, ami pedig a vb-szereplést illeti, 2013-ban 8., 2015-ben 11., 2017-ben 15. helyen zárt).

Nagyon nehéz lesz, mert már a csoportunkban is kiváló ellenfelekkel csapunk majd össze, de ha azt a csapatszellemet és hozzáállást visszük tovább, ami az utóbbi meccseinken jellemzett minket, akkor van esélyünk ellenük” – mondta a 27 éves kézilabdázó, akinek ez lesz a nyolcadik felnőtt világversenye, (a magyar csapat a hollandokkal, a spanyolokkal és a horvátokkal került a C-jelű kvartettbe).

A keret tagjai szinte minden hónapban együtt töltöttek egy-két napot, ennek ellenére Kim Rasmussen szövetségi kapitánynak a közvetlen felkészülés során a hiányzók miatt ismét a csapatépítéssel kell foglalkoznia. Hornyák Dóra, Szöllősi-Zácsik Szandra, Szucsánszki Zita és Szekeres Klára családalapítás, Kisfaludy Anett és Tomori Zsuzsanna sérülés miatt nem játszik, Bódi Bernadett pedig ideiglenesen lemondta a szereplést.

A védekezést évek alatt is nehéz úgy összerakni, hogy teljesen jól működjön, és nekünk most ismét új felállásban kell játszanunk. Sok munkát kell beleraknunk, mert nagyon nehéz dolgunk van” – fogalmazott Kovacsics.

Elárulta, a szűkített keretben van olyan játékos is, aki ezt megelőzően még a válogatott edzőtáborozásain sem vett részt. Az irányító nehéz őszi idényt tudhat maga mögött, mivel a bajnokság mellett a Bajnokok Ligájában is helyt kellett állnia a Ferencvárossal, amelyet szintén számos sérülés sújt.

Hazudnék, ha azt mondanám, nagyon jó állapotban érzem magam. Be kell vallanom, holtponton voltam, és érzem még a nyomait, de talán már túlléptem rajta” – mondta.

Hozzátette, nagyon jó érzés belegondolni, kik voltak eddig a magyar női válogatott csapatkapitányai, akiknek a nyomdokába lépett. A mostani keret tagjai közül Kovacsics szerepel a legrégebben a nemzeti csapatban, és reményei szerint tapasztalatával tud is segíteni a társainak.

A magyar válogatott csütörtöktől vasárnapig az Oslóhoz közeli Fornebuban sorra kerülő hagyományos Möbelringen Kupán készül, és sorrendben az Európa-bajnok norvégokkal, a világbajnok franciákkal, majd a dánokkal mérkőzik meg.

M4 Sport