A Fradi fiatal spanyol másodedzője eddigi tapasztalatairól nyilatkozott.

– Kéthetes válogatott szünetet tölt labdarúgócsapatunk. Hogyan lehet egy ilyen időszakot a legjobban kihasználni, mire lehet hasznos?
– Természetesen a hét válogatott játékosunk jó szereplése mellett abban is reménykedünk, hogy azok, akik sérüléssel bajlódtak az utóbbi időben, a lehető legjobb módon fejezzék be rehabilitációs munkájukat. A többi játékossal foglalkozhatunk az elmúlt idők eredményeivel, és megnézhetjük, mi az, amin javítanunk kell.

– Bár a legutóbbi meccsen vereséget szenvedtünk, vezetjük a tabellát. Hogy látod a csapat jelenlegi teljesítményét?
– Szerintem rendben vagyunk, folyamatosan fejlődünk, ez már mérkőzésről mérkőzésre érzékelhető. Persze vannak olyan pillanatok, amikor megoldásra váró problémák születnek, de erre vannak az edzések, így ezeket rendre kiszűrjük.

– Három hónapja dolgozol már a csapattal, hogyan jössz ki a játékosokkal?
– Egy rossz szavam nem lehet, könnyen beilleszkedtem. A focisták mellett a szakmai stáb is nagyon kedves velem, segítenek nekem. Mindenki szorgalmasan dolgozik, még nem láttam olyan edzést, ahol ne nyújtotta volna mindenki a maximumot. Hálás vagyok azért, hogy itt lehetek, hiszen igazi profikkal dolgozhatok.

– Egy átlagos edzésnapon mik a feladataid?
– Mindig próbálom megtalálni, hogy egy-egy játékosnak melyik a legmegfelelőbb feladat. Elmagyarázom mindenkinek, hogy miért éppen ezt a feladatot kell végeznie. Ezt ki is elemezzük utána a többi edzővel, mert több szem többet lát, nem egyszerű egy embernek mindenkire figyelnie. Ez azért jó, mert én az egyik, más a másik oldalról láthatja a történéseket, így pedig könnyen levonhatjuk a tanulságokat.

– Mérkőzés közben a kispadon hogyan segíted Sergei Rebrov munkáját?
– Hasonlóképpen, mint egy edzésen. Gera Zoltán a lelátóról, Máté Csaba és én lentről látjuk a játékot, így félidőben mindig összeülünk, és részletesen kielemezzük az addig történteket. Ha látunk valamit, amin változtatni kell, akkor azt jelezzük Sergeinek, de úgy, hogy javaslatot is teszünk rá, hogyan oldhatunk meg egy problémát. Ő ezt átgondolja, majd közösen hozunk egy döntést.

– Mit gondolsz a magyar bajnokságról?
– Az látszik, hogy egy egyre inkább fejlődő pontvadászat a magyar, nem lehet kijelenteni egy mérkőzés előtt, hogy a papírforma fog érvényesülni. A Fradi státusza különösen nehéz, hiszen ellenünk mindenki megkétszerezi az erejét. Nem szabad egy pillanatra sem elengednie magát senkinek, mert könnyen pontokat lehet hullajtani. Ez egy egészséges versenyhelyzetet alakít ki, mert arra kényszeríti a bajnokság összes csapatát, hogy minden találkozón nyerni akarjon.

– Jól érzed magad Magyarországon? Az ételekkel sikerült megbarátkozni?
– Sikerült kényelmesen berendezkednem, sajnos még nem volt sok időm körbenézni, mert minden percem a munka teszi ki, de majd igyekszem körbenézni a belvárosban. Az ételeket is megszoktam, ezzel sosem volt problémám, Ukrajnában is megkóstoltam a tradicionális fogásokat, nem vagyok válogatós, sok minden ízlik itt is.

– Mint bizonyára tudod, ha bajnokok lennénk a szezon végén, az a történelmi 30. sikerünk lenne. Közel vagy a játékosokhoz, mennyire látod rajtuk a motiváltságot, és mit gondolsz az esélyeinkről?
– Mindenkin látszik, hogy a végső cél lebeg a szemük előtt. Az hamar kiderült számomra, hogy ez nem lesz könnyű, de minden héten ezért dolgozunk. Száz százalékra van szükségünk minden meccsen, csak is akkor nyerhetünk. Reméljük, az idény végén elérjük ezt a célt, és akkor mindenki boldog lehet!

(fradi.hu)