Kézilabda szakosztályunk otthona felújításon esett át az elmúlt időszakban.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 300 millió forint összegű támogatásból valósította meg a fejlesztést a Széchenyi 2020, Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében. Az MNV Zrt. felelős állami vagyonkezelőként vissza nem térítendő európai uniós támogatásból végezte el a budapesti Elek Gyula Aréna teljeskörű energetikai korszerűsítését (KEHOP-5.2.12-17-2017-00004). Ennek köszönhetően egy modern, XXI. századi igényeket kielégítő létesítményt működtethet tovább a Ferencvárosi Torna Club.

A beruházás eredményeként az építészeti és épületgépészeti átalakítások mellett a kapcsolódó villamossági fejlesztések is megtörténtek. Nemcsak a tetőszerkezet és a homlokzat szigetelése készült el, de az épület korábbi nyílászáróit új, kiváló hőszigetelésűekre cserélték. Felújításra került a légtechnikai és fűtési rendszer is, már korszerű kondenzációs kazán biztosítja a téli időszakban a megfelelő hőmérsékletet.

A csarnok megjelenése is teljesen megújult, melynek tervezésekor kiemelt szempont volt, hogy a látvány illeszkedjen a közeljövőben megvalósuló, a teljes népligeti sporttelepre kiterjedő beruházás-sorozathoz, az FTC Népligeti Sportközpont fejlesztési koncepciójához.

Mára az Elek Gyula Aréna épületének energiatakarékossága megfelel napjaink elvárásainak, a létesítmény energiafelhasználásának racionalizálása összhangban van a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban meghatározott eredményekkel és a környezetvédelmi célkitűzésekkel egyaránt. A korszerűsítésnek köszönhetően a kézilabda csarnok hővesztesége jelentősen kevesebb lesz, az üzemeltetési költségek lényegesen kedvezőbbé válnak, éves szinten 20 millió forint megtakarítás várható. Az energiafelhasználás mintegy 766.000 kW órával, a széndioxid kibocsátás 174 tonnával csökken.

A fejlesztés a terveknek megfelelően még a fűtésszezon beköszönte előtt elkészült, így a téli időszakban már a megújult Elek Gyula Aréna várja a látogatókat.

Major János, Ingó- és Ingatlanvagyonért Felelős Főigazgató, MNV Zrt.:

Rendkívül kellemes helyzetben vagyok, mert egy olyan projektről beszélünk, amelyben minden a lehető legjobban összeállt. Egy hasonló projekt sikerességének vizsgálatakor általában négy szempontot szoktak figyelembe venni: van-e értelme, mekkora összegből készült el, elkészült-e időben, valamint elégedett-e az, aki használni fogja. Ez a négy tényező mind a lehető legnagyobb rendben valósult meg ezúttal. A sport területén ritkaság az olyan beruházás, ahol a benne játszó emberek színvonalához kell egy csarnokét felemelni, és nem fordítva. Itt most ez történt, de mostantól a csarnok színvonala is minden igényt kielégít. Kiemelendő dolog, hogy a projekt nagyon gyorsan készült el. Januárban vettük át a területet, a célkitűzés pedig az volt, hogy még a tél beállta előtt készen legyünk. Ezt is sikerült maradéktalanul végrehajtani. Orvosi példával élve bravúr az, ha valakit altatás nélkül, mégis fájdalommentesen sikerül megoperálni. Itt most ez történt, ugyanis a felújítás során folyamatosan edzések, mérkőzések zajlottak, és nagyon kis szünetekkel végig lehetett használni a csarnokot, ennek pedig mindössze annyi ára volt, hogy a kézilabdázók megismerkedtek jónéhány munkással a felújítás közben. Végül pedig kiemelném, hogy a támogatási költségkereten belül készült el a projekt, tehát elmondhatjuk, semmilyen panaszra, hibára nincs okunk a beruházás megvalósulásával kapcsolatban. Az állami tulajdon kezelője nevében köszönetet szeretnék mondani a vagyonkezelő partnerünk, egyben az üzemeltető FTC-nek a türelemért, és a beruházás mértékét tekintve a józan kérésért, a Fradi ugyanis racionális, kivitelezhető igényekkel lépett fel felénk.

Nyíri Zoltán, ügyvezető alelnök, FTC:

A Ferencvárosi Torna Club is hálás a lehetőségért, hogy volt kihez fordulni a felújítás ügyében. Az Elek Gyula Arénát több mint 300 utánpótláskorú sportoló használja, és két felnőtt csapat edz itt, és játssza itt a mérkőzéseit. Egy ilyen csarnokot modernizálni, nem kérdés, hogy szükséges és hasznos, és a benne dolgozóknak is örömet szerzünk vele. Szerencsés csillagzat alatt végbement projekt volt ez tehát, köszönettel tartozunk mind az MNV Zrt.-nek, mind a kivitelezőnek a profi, gyors és szakszerű hozzáállásért, az FTC örömmel veszi át a felújított létesítményt. Valóban nagy bravúr volt ezt a projektet a mindennapos használat közben kivitelezni, de megérte, mert mind a sportolók, mind a nézők egy élhetőbb, jobb környezetben tudják tovább használni a létesítményt, amely méltó a ferencvárosi kézilabdázásban tapasztalható világszínvonalú munkához. Köszönöm emellett a klubnál dolgozó kollégáimnak is, hogy szakértelmükkel hozzájárultak ahhoz, hogy profi módon, határidőn és anyagi kereteken belül, és ésszerűen megvalósulhasson a projekt.

FTC, MNV