A holnapi Bajnokok Ligája rajt előtt beszélgettek pólósaink vezetőedzőjével.

Varga Zsolt

Én azt látom, hogy mind a két csoport nehéz. Az egyikben az elmúlt évek BL-győztesei kerültek össze, de a másik, amiben mi vagyunk, a Pro Reccóval, a Bresciával, a Dinamo Moszkvával, a Crvena Zvezdaval, a Barcelonetával, ugyanolyan erős. Kiegyensúlyozott két csoportról beszélhetünk, s az esélyesként számon tartott “nagy csapatok” mellett ott vannak azok a klubok, amelyek ma még szerényen meghúzódnak a háttérben, de könnyen lehet, hogy a versenysorozat közben meglepetéseket okozhatnak. Ilyennek tartom például a nagy múlttal rendelkező Mladost Zágrábot, amely jó ideig hiányzott a legmagasabb szintű versengésből, de most itt van és mi játszottunk velük edzőmeccset, egy fizikálisan jól felkészített, erős csapatról van szó. A mi csoportunk egyértelmű favoritja mindenféleképpen a Pro Recco, a játékosállományt végignézve mondom ezt. Az elmúlt évek meghatározó csapata volt a Barceloneta is, nagyon jó a keretük, ráadásul éveken át fontos tapasztalatokat szereztek a BL-ben. Olyan rangsort, amiben magunkat is “elhelyezem”, nem állítanék fel így előre, mindenki tudja, sokszor elmondtam, az edzői filozófiám az, hogy lépésről lépésre haladunk, ez alapozza meg a fejlődést.

Olyan típusú ember vagyok, aki szeret felkészülten nekilátni a feladatoknak, s tisztában vagyok azzal, hogy keményen meg kell dolgozni azért, hogy utána meglegyenek az eredmények. Ez a két alapvető személyes követelmény most egy kicsit nehezen egyeztethető össze, ugyanis egyszerűen nem volt, nincs annyi időnk, hogy egy olyan “igazi”, kemény munkát jelentő felkészülésbe fogjunk.

Jelenleg két hangsúlyos területen dolgozunk a legtöbbet csapatszinten, az emberelőnyös és hátrányos szituációkon, egyénileg pedig nagy hangsúlyt fektetek a centerképzésre, a centerek mozgására. Azt gondolom, hogy nagyon jó alapjaink vannak ezen a téren, jött Mezei Tomi, aki jó center, öröm vele dolgozni. Itt van Tonya is, és ugye, ehhez a kettőshöz csatlakozik Nikics, aki már egy sokat tapasztalt, nagy játékos. Szerintem ez egy jól összeállt kis centercsoport, a tagjai kiválóan tudnak együtt dolgozni. A játék szempontjából ez nagyon fontos, mert a játék meghatározó elemének tartom azt, amit ők végeznek a vízben, nagyon nem mindegy, hogy hol állnak, milyen messze vannak a kaputól, mennyire gyorsan tudják felvenni a pozíciót, hogyan mozognak támadás közben és hogyan a fáknál.

Az első igazi nagy megmérettetés a Dinamo Moszkva elleni szerdai hazai meccs. Nagyon jó az orosz csapat, nem ez lesz az első szezonja a BL-főtáblán, vannak már tapasztalataik ezen a szinten. A most következő nagy kihívás az, hogy ellenük jól felkészüljünk és ebből az egész rendszerből, amin most dolgozunk, ki tudjuk hozni a maximumot, s ennek eredményeként itthon tartsuk a három pontot. Utána Bukarest jön és nem hiszem, hogy könnyű lesz.

A teljes interjút további érdekességekkel a VLV-n olvashatod el ide kattintva, érdemes!