A magyar válogatott szövetségi kapitánya nyilatkozott a kerethirdetésről és a Nemzetek Ligájáról.

Marco Rossi

A kerethirdetésnél most is az volt a legfontosabb kritérium, hogy milyen formában van az adott játékos. Az általam most először behívott futballistákat is figyeltük korábban, de akkor még kimaradtak. Volt aki sérüléssel küzdött, volt aki nem volt még olyan formában mint most, de most készen álltak a keretbe kerülésre. A legfontosabb az volt számomra, hogy az első összetartáson minden behívott játékos nagyon nagyon jó, profi hozzáállással végzett el minden munkát. Ez várható a mostani csapattól is. A győzelem nem tervezhető, de az igen, hogy olyan keretünk legyen, amely bátran, felemelt fejjel fut ki a pályára. Olyan játékosok kellenek, akik tényleg mindent megtesznek a sikerért. Ez sem garancia a győzelemre, de az a csapat, amelyiknek a kvalitása mellett a hite is megvan a sikerre, nem szenved mindig vereséget.

Nem én győztem meg Willi Orbant. Nem áll szándékomban senkit rávenni arra, hogy öltse magára a címeres mezt, a játékosnak kell ezt akarnia! Ebben az esetben ez történt, Willi Orban döntött úgy, hogy a magyar válogatott tagja szeretne lenni. Bernd Storck és Georges Leekens is szerette volna, hogy a magyar válogatott játékosa legyen, Willi azonban most hozta meg ezt a döntését. Felhívott és tájékoztatott arról, hogy örömmel csatlakozna hozzánk. Az tehát nem titok, hogy beszéltem vele, mint ahogy beszéltem és beszélek más futballistákkal is. Amikor szövetségi kapitány lettem, arra vágytam, hogy olyan játékosok vegyenek körül, akik száz, sőt száztíz százalékig elkötelezettek a válogatottjuk és az iránt, hogy Magyarországot képviseljék. Senkit sem kényszeríthetek arra, hogy velünk tartson, a játékosnak kell éreznie, hogy köztünk van a helye. A motivációnál és a szenvedélynél nincs fontosabb a futballban.

Dzsudzsák Balázs esetében örömteli, hogy végre talált magának csapatot. Amióta az al-Ittihad Kalbához igazolt, két meccsen játszott, az egyiken negyvenöt, a másikon nyolcvankilenc percet. Nyilvánvaló, hogy a hosszú kihagyást követően még nincs topformában, de az idő előrehaladtával ez minden bizonnyal változik. Meglátjuk, hogyan alakul a sorsa, ha jó formában és kondícióban lesz, visszatérhet a válogatottba. A képességei alapján ott a helye, ugyanakkor az arab emírségekbeli bajnokságot nem lehet az európai bajnokságokhoz mérni. Tudom, Balázs közel állt ahhoz, hogy Hollandiában, Németországban vagy Angliában folytassa, sajnálom, hogy nem jött össze.

Úgy lettem szövetségi kapitány, hogy tudtam, felkészülési meccsen nem lesz lehetőségem tesztelni a csapatot, hogy az első négy Nemzetek Ligája-mérkőzésből hármat idegenben vívunk, azt az egy hazait pedig zárt kapuk mögött kell lejátszanunk. Meggyőződésem volt, hogy a magyar válogatott jóval többre képest annál, amit korábban mutatott. Ha egyszer legyőztük a görögöket, miért ne fordulhatna elő még egyszer?! Nincs kizárva, hogy a budapesti találkozó előtt ellenfelünk kissé alábecsült minket, ám abban biztos vagyok, hogy fűti a visszavágás vágya, s Athénban mindent elkövet a győzelemért. Pozitívan kell hozzáállnunk a feladathoz.

Bővebben: Csakfoci, NSO