Bálint László szerint szükségszerű volt az edzőváltás felnőtt- és utánpótlás szinten is.

– Hogyan fogadta a hírt, miszerint Rebrov váltotta Thomas Dollt a vezetőedzői poszton?

– Az ukrán szakember székfoglalójának különösen az a mondata ragadott meg, amelyben a játék intenzitásának folyamatos magas szinten tartását jelölte meg edzői filozófiája sarokköveként. Meglehet, nem tudatosan, de rátapintott a magyar futball legfőbb rákfenéjére: a sebesség, az intenzitás hiá­nyára. Ezen a téren vagyunk a leginkább lemaradva a nemzetközi szinttől, s ha ebben javulunk, nem marad el az előrelépés.

– Ön szerint szükségszerű volt a váltás?

– Mindenképpen. A Fradinál az eredményesség fokmérője a nemzetközi siker. Lehetőségeit illetően az FTC és a Videoton kiemelkedik a magyar mezőnyből; attól, hogy itthon a dobogón végzel a bajnokságban, esetleg megnyered a kupát, senki sem ájul el. Ettől a két klubtól jogosan elvárható a helytállás a nemzetközi porondon.

– Mit szól ahhoz, hogy a csapaterősítés egyetlen módjának az igazolások tűnnek?

– Ez az én szívfájdalmam. Valamilyen úton-módon meg kellene próbálni kinevelni és beépíteni a saját nevelésű játékosokat. Indokolt volt a német Teo Schneider júniusi leváltása az utánpótlás-szekció éléről, feltétel nélkül bízom a helyére kinevezett Prukner Lászlóban, akit avatott szakembernek tartok. Nem hiszem, hogy csak régebben születtek tehetségek – hogy csak a saját korosztályomból említsem Albertet vagy Vargát –, manapság meg nem. Genetikailag elkorcsosultunk volna? Ugyan már! Inkább arról van szó, hogy valaha reggeltől estig a grundon rúgtuk a bőrt, manapság pedig napi másfél órát töltenek futballal az úgynevezett akadémiákon. Ennyi idő alatt nem lehet elsajátítani a labdarúgást. Lehet, hogy az engem felfedező Agárdi Feri bácsinak vagy a legendás Száger Misi bácsinak nem volt pro licence, de olyan szemük volt a kiválasztáshoz, hogy évente négy-öt klasszist feladtak az első csapat keretébe. Summa summarum: az anyagi feltételek megvannak, a szándék úgyszintén, most már a szakmának kellene bizonyítania, hogy megérdemli ezeket a pazar körülményeket, amilyenekről a korábbi évtizedekben csak álmodozhattunk.

Teljes interjú: Magyar Idők