Thomas Doll szórakoztató meccset vár a Haladás ellen, valamint Davide Lanzafaméról és Gera Zoltánról is beszélt nekünk a tegnapi sajtócsütörtökön.

Engem is megvisel, hogy évek óta nem tudunk sikeresek lenni a nemzetközi kupákban, ez természetes. Nem jó érzés rögtön az első párharcban kipottyanni, még akkor sem, ha az ellenfelünk egy nagyon erős, rendre csoportkörös, rutinos gárda. Nem vagyok Isten, így hibáztam én is az évek során, de úgy érzem, nyitottabban kellene kommunikálnunk a helyzetünket, gondjainkat. Amióta itt vagyok, minden nyáron új csapatot kell építeni, most is néhány játékos csak pár nappal a Maccabi elleni meccs előtt csatlakozott, így nagyon nehéz. A Videotonnak nagy hasznára vált idén nyáron, láttuk ezt tegnap is, hogy egy összeszokott, szinte változatlan gárda lépett pályára a Ludogorec ellen. Mondhatnám, hogy ha Somalia, Nagy Ádám, Ramírez, Lamah maradt volna, akkor több kört mentünk volna, de ez nem realitás. Az olló az európai élcsapatok és a magyar csapatok közt egyre nyílik, ennek a bezárása, ha lehetséges is, nem egy-két év. Így szerencse, sok apró nüánsz összeállása kell ahhoz, hogy sikeresen meneteljen egy csapat a nemzetközi kupában.

Mi jól, és gyorsan igazoltunk idén nyáron, de azért még nagyon sokat kell dolgoznunk. Tavaly is láthattuk, milyen fontos a bajnokság első szakasza, aki itt hátrányba kerül, nagyban megnehezíti a helyzetét. Nekünk tavaly sok sérültünk volt, biztos emlékszik mindenki a tavaly nyári Videoton elleni találkozóra, ott az kezdett, aki nagyjából egészséges volt, a kezdőben volt Csonka, a padon pedig nagyrészt ifisták ültek. Aztán érkezett a Paintsil, Szpirovszki, Blazic hármas és elkezdtünk felfelé kapaszkodni – de hét pont hátrányból. Idén ezért kell nagyon figyelni az elején, meccsről meccsre haladva. A magyar bajnokságban senkit sem becsülhetünk le, így a Haladás ellen botorság lenne, ha azt ígérnénk, hogy megint négyet rúgunk. Michael Hipp gárdája remekül összerakott, de szerencsére nem áll be a kapuja elé, így szórakoztató mérkőzésre számítok és azért természetesen győzelemre. Az egyesület alapításának 120. évfordulóját bajnoki címmel akarjuk ünnepelni, de ehhez rengeteget kell dolgoznunk. Hogy kik a legnagyobb ellenfeleink? A Videoton természetesen, de az elmúlt években a Honvéd is rendre odaért az elejére és mindig van egy meglepetés csapat.

Davide fantasztikus játékos, akinek leigazolásánál szempont volt az is, hogy ő igazi olaszként egy nagyon nyitott ember, aki keresi a kapcsolatokat a társakkal, nem csendben ül a sarokban. Ráadásul képességeivel, teljesítményével a társai előtt azonnal van tekintélye, így valóban nagy szerepe lehet az öltözőben Gera Zoli és Hajnal Tamás által hagyott óriási űr betöltésében. Ő olyan játékos, aki a társaknak is önbizalmat ad.

Gera Zoli nagyon fontos tagja az edzői csapatomnak. Elmúltak azok az idők, amikor a segédedző csak bóját állítgatott. Ma már mindenki fontos tagja a stábnak, még ha én is vagyok a vezetőedző, ez csapatmunka. Zolival kapcsolatban, amikor eldőlt, hogy nem folytatja, Kubatov Gábor vetette fel, hogy csatlakozzon a stábomhoz. Én ennek nagyon örültem, mert nagyon sokra tartom Zoli intelligenciáját, profizmusát, elszántságát. Az edzéseken nagyon sokat tud segíteni a játékosoknak, hogy megértsék, mely passzirányokat válasszák, hogy kell helyezkedniük védekezésben, támadásban, hiszen ebben fantasztikus tapasztalata van. A meccseket a lelátóról nézi, hogy jobban átlássa a játékot, sok mindent észrevesz, amit a pálya mellől nem könnyű, ez nagy hasznunkra lesz – ezt, hogy egy edző a lelátóról néz a meccset, sok német csapat is alkalmaz ilyet. Gera Zoli futballedzőként is nagy tehetség, nagyon elszánt, biztos vagyok benne, hogy idővel edzőként is nagy értéke lesz a magyar labdarúgásnak.

– Thomas Doll