Az Üllői úton válaszolt a kérdésekre Kubatov Gábor és Orosz Pál.

Videós beszámoló: Fradi.hu

19:18 VÉGE

19:18 Kérdőívek eredménye miért nem nyilvános? Nem tudom hova tenni az Orbán Viktor látogatásáról szóló cikk megjelentetését?

Kubatov Gábor: A kérdőívek magunknak készülnek. A miniszterelnöki látogatáshoz annyit tudok hozzátenni, hogy amikor baloldaliak jöttek látogatóba, akkor mindig csak vittek valamit. A sporthoz való hozzáállása nélkül mi sem tartanánk ott, ahol, ahogy a magyar sport sem.

19:14 Tudja-e garantálni, hogy se a név, se a szín, se a címer nem változik (lásd MOL Vidi)?

Kubatov Gábor: Nincs az a pénz, hogy ezek megváltozzanak.

19:13 Bérletesként is nehéz idegenbe jegyhez jutni, lehet-e ezzel valamit kezdeni? Akinek mindenre van bérlete, kaphat-e esetleg valami kedvezményt?

Kubatov Gábor: Tőlünk független a jegyértékesítő rendszer, annyit tudunk tenni, hogy előre értesítjük a szurkolókat, hogy mikor nyitják meg. A kézi-hoki-póló bérletkedvezmény idén is lesz, hamarosan lesz róla információ, a labdarúgást nem tudjuk bevonni.

19:11 Fradiváros? MLSZ időpont meghatározása? Többen évtizedek óta rontják ott a levegőt… Hogy kerülhet be a stadionba jelentős mennyiségű pirotechnikai eszköz.

Kubatov Gábor: Közbeszerzés kiírása előtt áll a Fradiváros. Sok erőt és energiát tettünk bele a tervezésbe, nincs hasonlóra példa Európában. Nem csak sportkomlexumot szeretnénk, hanem rendezvényközpontot is, ami bevétet termel. Három-négy év alatt tudjuk felépíteni, 2022-re lehet készen jelen állás szerint. Az MLSZ-t nem akarom nyilvánosan szidni. A pirotechnika egy bonyolult világ, néha én is megengedőbb vagyok a kelleténél.

19:06 Gera Zoli emlékmeccs, munkája?

Orosz Pál: Zoli már az edzői stáb tagja, feladatköre a technikai képzés lesz, egyéni videóelemzések, az első csapatnál főleg és az utánpótlásnál is szeretnénk felhasználni a fantasztikus tudását. Emlékmeccs lesz, de még megbeszélések kérdése az időpont és az ellenfél is.

Kubatov Gábor: Hajnal Tamással együtt búcsúznak majd.

19:04 Utánpótlás?

Kubatov Gábor: Három év után küldtük el Theo Schneidert, visszaigazoltuk Prukner Lászlót, nagy reményeim vannak vele kapcsolatban. Nem szeretne az első csapatnál dolgozni, így is állapodtunk meg vele. A létesítményhelyzet kifogástalan, erre nem lehet fogni.

19:02 Paintsil-ügy? A Videotonba öntik a pénzt, hogy vesszük fel velük így a versenyt?

Orosz Pál: Kölcsönbe érkezett Joseph. Az opció lehívásának feltétele az volt, hogy az ügynökével megállapodjunk a kölcsönadási időszak utánra szóló javadalmazásáról. Ez 2017. december 21-én megtörtént, nem tartották be, jogi eljárást indítottunk. A Genk egyik kollégájával is beszéltem télen, amikor meg akarták szerezni, azt mondta, hogy nekik más információik vannak.

Kubatov Gábor: Komoly tárgyalásokat folytatunk egy legalább akkora, ha nem nagyobb szponzorral, mint a MOL, jó irányba haladunk, nem kell aggódni. Ha létrejön a megállapodás, akkor a nevünk természetesen nem változik meg!

18:57 Szurkolónak van joga kritizálni. Miért kell ankéthoz szurkolói kártya?

Kubatov Gábor: Nem vitatom a jogát, de van a félig üres és a félig teli pohár, én utóbbi pártján állok. Már nincsen semmi indok arra, hogy miért nem váltja ki, akár most az esemény előtt is meg lehetett volna ezt tenni.

18:54 Nem a szurkolói kultúra a gond, hanem hogy nincs teljesítmény. És most már nem játékoskérdés sem az erősítéseket látva. Ha egyből kiesünk az Európa Liga selejtezőből és nem nyerjük meg a bajnokságot, akkor Thomas Dolltól el kell köszönni, Nincs teljesítményhez kötve a szerződése?

Kubatov Gábor: Egyéves szerződése van Thomas Dollnak, amit ki fog tölteni. A szerződésében nincs teljesítményről szóló pont.

18:45 Lenyilatkozzuk, hogy a kerettől nem lenne meglepetés az Európa Liga csoportkör, aztán a második körben kiesünk? Hol vannak a magyar játékosok, minek ehhez ennyi légiós? Miért csak bírózunk? És hol vannak az évekkel ezelőtt aláíró tehetségek? És utána az a baj, hogy mi nem tartunk ki a végsőkig? Jött a Rijeka, a Zseljeznicar, a Partizani, az FCM és most a Maccabi, akitől előre be vagyunk szarva. És miért drága a mez, a jegy?

Kubatov Gábor: Nem félünk a Maccabitól, azt mondtuk, hogy egy komoly ellenfél, akiket nem szabad egyáltalán félvállról venni. Hol vannak a magyarok? Nézzünk szét itthon és a nemzetközi bajnokságokban is, hol vannak a magyarok? Megpróbálunk magyar tehetségeket idehozni, a DVSC-nek van egy fiatalja, el akartuk hozni, kérnek érte 3 millió eurót. A mez árát a Nike szabja meg, van replika, ami olcsóbb. A jegyeknél úgy gondolom, hogy mindenki megtalálja a pénztárcájának valót. Amióta itt vagyunk, nyertünk hosszú évek után bajnokságot, három Magyar Kupát, erre tellett az erőnkből eddig, reméljük hogy legközelebb már elégedettebben ülhet itt.

18:34 Miért bántja az MLSZ-t a pirotechnika, a játékvezetők bírálása?

Kubatov Gábor: A szövetség hozzáállásáról elég annyi, hogy célozgatnak, hogy jó lenne a megállapodás a szurkolókkal, amikor ez megtörténik, megbüntetnek minket, panaszkodnak a nézőszámokra, nálunk a legmagasabb, mi kapjuk a legtöbb büntetést… A szurkolóknak elmondtam, ha az MLSZ-szel elintézik a pirotechnikát, mi nem vétózzuk meg, csak UEFA meccsen nem engednénk, a hazai bajnokságban ettől eltérhetnénk, de nehéz meghúzni, hogy hol legyen a határ, sajnos nemrég volt egy baleset is. Szeretnénk, ha a játékvezetőket sorsolással küldenék, a zárófordulóban lehetne akár a meccs előtti este is, ezt nem fogadják el. Pedig ez csökkenthetné a feléjük történő nyomásgyakorlásokat. Vagy a szimuláns játékosok büntetését is felvetettük, erre van példa Nagy-Britanniában, nem is reagáltak rá.

Orosz Pál: Szeretnénk, ha a csapatok értékelhetnék a játékvezetőket, az NBI-es bizottság egyhangúlag elfogadta, az MLSZ viszont elutasította a javaslatot.

18:26 Spanyoloknál a marketing bevételeknél kiemelt a Barcelona vagy a Real Madrid, miért nincs így itthon is velünk? A játékosok miért nem jönnek ki a szurkolókhoz?

Kubatov Gábor: Az országgyűlésben hoztak egy döntést, hogy a nézettség szerint kell elosztani a bevételt, de ezt az MLSZ nem hajtja végre. Én pedig nem szólok emiatt.

A szurkolói hozzáállást meg kellene változtatni, nagyon negatív. Például játszunk Kispesten, egy tökéletes védés után tizenegyest ítélnek ellenünk, 1-1 a vége, erre azt kiabálják nekik, hogy vedd le mezt, mikor kimennek a szurkolókhoz, pedig mindent beleadtak. Vagy van egy fiatal gyerek, akit idehoztunk, már a melegítésnél kapta a megjegyzéseket, még pályára se lépett. Elment máshová, most válogatott. Ki kéne próbálni talán azt, hogy folyamatosan biztassuk őket, türelemmel legyünk velük.

18:17 Melyik légiósokat küldjük el? Nem luxus-e ennyit tartani? Női csapat átigazolásokról vannak információk?

Orosz Pál: Tíz külföldi játékosra kérhetünk játékengedélyt, de nem kell nekik végigjátszaniuk a bajnokságot, lehet cserélni. Jelenleg 13 van a keretben, lesz akitől elköszönünk, lesz olyan, akit kölcsön szeretnénk adni.

Kubatov Gábor: Nagy jelentőséget tulajdonítok a női labdarúgásnak, ez egy eszköz, hogy a hölgyeket becsábítsuk a stadionba is, így is lehet egy közös családi program. Kevés költséggel lehet nagy sikereket elérni. A weboldalon vannak hírek a lányokról, ha több hírre van igényük, azt jelezniük kell, a brandépítés is rájuk van bízva.

18:11 Miért nem kezdeményezik a tartalék bajnokság újraindítását?

Orosz Pál: A Fradi részéről a felvetés már megtörtént, mert hasznosnak tartanánk a sérültek visszatéréséhez, fiatalok meccsterheléséhez hozzájárulhatna. Kezdeti stádiumban van.

Kubatov Gábor: NBIII-as csapatunk már nincsen, az arra költött pénzt Soroksárra vittük át, ahol lehetőséget kapnak azok is, akik az U19-ből kijönnek, de az NBI-es keretbe nem férnek be, fradisták kezei alatt bizonyíthatják, hogy készek az NBI-re.

18:07 Jöhetnek a kérdések.

18:06 Kubatov Gábor beszéde nyitja az eseményt

Az FTC elnöke röviden összefoglalta az átigazolási szezont, hogy igyekeztünk időben kialakítani a keretet, szeretnénk több kört menni, de ez nehéz lesz, a sok érkező miatt lehet, hogy több idő kell az együttes összeszokásához. Majd a korábbi sajtótájékoztatón is elhangzott információkat, kéréseket mondja el a csütörtöki Európa Liga selejtezőről, köszöni az ultra csoportoknak a kiadott nyilatkozatot, szeretné, ha az oldallelátó is ennek megfelelően buzdítaná a csapatot.

1

17:59 A nem hivatalos nézőszám: 50-en, 60-an lehetnek a lelátón.

17:58 Mindjárt kezdünk
Megérkezett Kubatov Gábor és Orosz Pál.

17:50 Még tíz perc a kezdésig
Egyelőre úgy néz ki, hogy nem lesz telt ház.