Férfi kézilabda szakosztályunk vezetőjével, Király Sándorral beszélgettek.

Távozott végleg vagy kölcsönbe tizenegy játékosunk a felnőtt keretből, érkezett szintén tíz új játékos. Sűrű hetek állhatnak ön mögött.

Először is szeretném megköszönni Bakos Györgynek, Benis Bencének, Benmiloud Yassine-nak, Khaled Essamnak, Kocsi Andrásnak, Marczinkó Máténak, Nagy Leventének, Pál Gergelynek, Grebenár Gábornak, Nagy Máténak és Rédai Krisztiánnak, hogy segítettek kiharcolni a bennmaradást, mindannyian hozzátettek ehhez a sikerhez, nélkülük nem tarthatnánk ott, ahol tartunk. Az új keret kialakítása pedig nem heteket, hanem hosszú hónapokat vett igénybe.

Milyen szempontok alapján erősítették meg a csapatot?

Az volt a célunk, hogy összehozzunk egy bivalyerős sort védekezésben és támadásban is, mögöttük pedig tehetséges magyar játékosok kapjanak lehetőséget. A rutinos, BL-szereplő Mijatovic a kapuban és a Schuch, Debreczeni védőpáros olyan alappillére lehet a Ferencvárosnak, amelyet a legtöbb magyar csapat elfogadna. A montenegrói válogatott Andjelic már tavaly is bizonyította, hogy kivételes képességű játékos, a balátlövő Orjonikidzéről pedig nemzetközi szinten is elismerően beszél a szakma. Hozzájuk csatlakozik az extra motivációval töltött Ancsin Gábor, aki a legjobb korban van, a két szélen pedig a rendkívül tehetséges és alázatos Bujdosó, valamint a házi gólkirály Pálos mellé szerződtettük többek között a nagy munkabírású Kovacsicsot és a Magyarország egyik legtehetségesebb szélsőjének tartott, szélvészgyors Szakályt. Nem véletlenül tartottuk meg Mikita Bencét sem, aki a szezon második felében nem játszott a térdműtétje után. Viszont hiába keresek, nem találok rajta tetoválást, látok viszont akaratot, alázatot, szorgalmat és kivételes tehetséget – ő olyan, mintha egy új igazolásunk lenne.

Haladunk tehát tovább az úton, magyar kézilabdázókra építve?

Természetesen. Ezek a játékosok a legjobb helyre kerültek, ha én egy fiatal, még nem kiforrott, de nagyon tehetséges magyar kézilabdázó lennék, akkor biztos, hogy a Ferencvárosban szeretném kibontakoztatni a pályafutásomat. Azt gondolom, hogy ma a Fradiban a legjobb fiatal magyar kézilabdázónak lenni, ezt is bizonyítja, hogy tavaly öt saját nevelésű játékosunk, Kiss Bence, Kovács Roland, Czabán Márton, Tass Barnabás és Cseh Adrián mutatkozott be az NB I-ben.

Egy korábbi sajtótájékoztatón a 3-6. hely lett kitűzve célként. Változott ez valamit most, hogy kialakult a végleges keret?

Nem változott, mert olyan bombaerős első sorunk lesz, hogy ha elkerülnek bennünket a sérülések, akkor a Veszprémen és a Szegeden kívül bárkivel fel tudjuk venni a versenyt. Persze az nagy kérdés, hogy ezek a játékosok mennyi idő alatt tudnak összeszokni, hiszen a többi rivális, például a középmezőnyből kiemelkedő Tatabánya és Balatonfüred kerete már évek óta együtt játszik. Példa lehet nekünk ugyanakkor a komlóiak tavalyi kiváló szereplése, de Komlón mindig telt ház előtt játszanak a csapatok, hihetetlen jó hangulatban, amely nagyon sokat tud dobni a teljesítményen. Dabason is mindig sok néző van, jó koncepció szerint dolgoznak, remek játékosokat igazoltak, és ott van még a Csurgó és a Budakalász is, ezt a hat csapatot tartom a közvetlen riválisainknak. A Veszprém és a Szeged más szint, nekünk ezen hét csapatból álló minitabellán kell minél előkelőbb helyen végeznünk. Még akkor is, ha a Dabas kivételével mindegyik csapat előnyben van a Ferencvárossal szemben, mert jóval régebb óta szerepel az NB I-ben. Mi azonban bízunk továbbra is vezetőedzőnkben, Horváth Attilában, akinek szép feladat és extra motiváció lehet, hogy csapatot gyúrjon ezekből a játékosokból. Egyszer ezt már megcsinálta Budakalászon, amikor újoncként negyedik helyig vezette őket, és úgy gondolom, hogy képes lehet hasonló teljesítményre a Ferencvárosnál is.

Sokak szerint az utóbbi évek egyik legerősebb magyar bajnoksága következik, egyetért ezzel?

Nagyon sok lesz a jó csapat, ezzel teljes mértékben egyetértek. Az imént felsorolt együttesek tele vannak nemzetközi válogatott játékosokkal, a magyar NB I pedig felveszi a versenyt a világ legjobb bajnokságaival. Én azt mondom, hogy a német és a francia után a magyar bajnokság a harmadik legerősebb, szerintem a spanyolnál is előrébb járunk. Ott van egy Barcelona, de mögötte nagyobb az űr. A spanyol bajnokság egyébként hasonlít a Ferencváros koncepciójához, a Barcelonát leszámítva ott is főleg a tehetséges hazai játékosokra építenek, ahogyan mi is négyben maximalizáltuk a légiósaink számát.

Három ifi válogatott játékost is igazolt a Ferencváros, és továbbra is komoly figyelmet fordít az utánpótlásra. Milyen változások várhatók ott?

Ami biztosan nem változik, az Kiss György személye, aki a 20. szezonját kezdi a Ferencvárosnál. Meggyőződésem, hogy az ország egyik legjobb szemű utánpótlásedzője, akit hiába hívtak számtalan helyre, még akkor sem igazolt el más csapatba, amikor megszűnt a Fradi férfi kézilabda szakosztálya. Felnevelt több tucat NB I-es játékost, nagyon nagy értéke ő a Ferencvárosnak. Évről évre csiszoljuk az utánpótlásunkat, egészen a szivacskézilabdázóktól és az első éves bőrlabdásoktól kezdve, akiknek Zentai Gábor lesz az edzőjük a klubtól távozó Tuba Kovács Ervin utódaként. A 2006/2007-es korosztályt Mórocz Zsolt és Márkus Béla viszi majd, marad még az utánpótlásban a Kökény Bea, Elek Ábel páros is, és nagyon nagy öröm, hogy hosszú évek csábítgatása után sikerült idehoznunk az ország egyik legjobb utánpótlásedzőjét, Bari-Nagy Lajost, aki az U14-es korosztályt viszi majd. A 2001/2002-es egy egészen kivételesen tehetséges korosztályunk, innen hét játékosunkkal is kiemelt amatőr sportszerződést kötöttünk, de ebben nagy szerepe van a kiváló munkát végző Kende Péternek is, akit szintén sikerült megtartanunk. Az utánpótlás tehát továbbra is kiemelt figyelmet kap a Ferencvárosban.

Már az elmúlt szezonban is voltak magas nézőszámok, várható az, hogy az új játékosok érkezésével, és a magasabb célok kitűzésével még több szurkoló látogat ki a Népligetbe?

Bejártuk az utunkat, sokat öregedtünk az elmúlt szezonban, de felemelő érzés volt, hogy a szurkolóink sok helyre elkísértek bennünket. Szeretnénk is megköszönni nekik az eddigi támogatást, ezért július 24-én, 16 órakor nyilvános edzést tartunk az Elek Gyula Arénában, a tréning után pedig a drukkerek találkozhatnak, fotózkodhatnak és beszélgethetnek a játékosokkal és természetesen a szakmai stáb tagjaival is. Egyúttal szeretném megkérni a szurkolókat, hogy látogassanak ki minél többen a mérkőzéseinkre, mert egyrészt fantasztikusan izgalmas csatákat és kiváló, válogatott játékosokat láthatnak majd. Másrészt pedig szükségünk van rájuk is ahhoz, hogy európai kupaindulást jelentő helyen végezzünk a bajnokságban, és elérjük hosszú távú célunkat, hogy nemzetközi szinten a Ferencváros képviselhesse a magyar kézilabdát.

Fradi.hu