Első izlandi légiósunk az északi csatár.

Kjartan Henry Finnbogason 1986. július 9-én született Izland fővárosában, Reykjavíkban.

Finnbogason pályafutását az izlandi KR Reykjavíknál kezdte, majd 2005-ben a skót Celtic csapatához igazolt. A skót együttes kétszer is kölcsönadta, visszatérve pedig 28 meccsen 20 gólt szerzett a glasgow-i zöld-fehérek második csapatának tagjaként.

Miután a Celtic első csapatánál nem kapott lehetőséget, 2008-ban Norvégiába, a Sandefjordhoz igazolt. Innen az útja ismét Skóciába vezetett, és bár hiába szerzett gólt debütálásakor a Falkirknél, nem tudott megragadni a kezdőcsapatban.

A légióskodás után 2010-ben visszatért nevelőegyütteséhez, az FR Reykjavíkhoz. Első szezonjában megnyerték az izlandi bajnokságot, és 2013-ban csapatával a második bajnoki serleget is megszerezték. Finnbogason négy év után távozott, 82 mérkőzésen 37 találatot szerzett. 2011-ben jó formájának köszönhetően Portugália ellen debütálhatott hazájának válogatottjában.

2014 őszén az AC Horsens csapatában korábbi klubja, a Celtic ellen mutatkozott be tétmérkőzésen. Első szezonjában 11 gólt szerzett, majd a 2015-2016-os bajnokságban 17 találatot jegyzett az izlandi támadó. [A dánok ekkor a másodosztályban játszottak, ezzel segítette feljutni csapatát.jutott fel. – sherlock1977] Harmadik idényében már csapatkapitányként vezette az AC Horsenst és az utolsó mérkőzéséig ő viselte a kapitányi karszalagot. [Ebben a szezonban a Horsens meglepetésre a hatodik helyen végzett a dán első osztályban, Finnbogason ehhez 33 meccsen 9 góllal járult hozzá – sherlock1977]

A válogatottban 2011 után, 2016-ban játszhatott ismét, azonban nem volt tagja az Európa-bajnokságra utazó keretnek. 2017-ben pedig a Kína elleni barátságos meccsen megszerezte első gólját a nemzeti csapatban, majd egy gólpasszt is kiosztott a 2-0-ra megnyert összecsapáson. Eddig összesen 11 alkalommal szerepelt hazája válogatottjában.

Kjartan Finnbogason az NB I történetének első izlandi légiósa.

forrás: fradi.hu