Orosz Pál szerint sok mindenről döntenek az idén (is) minket sújtó súlyos játékvezetői hibák, ez ellen azonban igazán csak a szövetség tud tenni, ha megvan a kellő akarat.

A Fradi sokat megélt legendái mellett a Góóól szakértői és korábbi nemzetközi játékvezető is elismerte több esetről, hogy az FTC-t sújtották játékvezetői ítéletek. Vezérigazgatóként Ön is ki meri mondani ugyanezt?
Hogyne merném – aki látta ezeket a meccseket, pontosan tudja, miről van szó. Elfogadom, hogy a játékvezetők tévedhetnek, de talán nem véletlen, hogy már ennyien vannak egy mérkőzésen a pályán és a pálya mellett. Pont az volt a cél, hogy az ilyen tévedéseknek a lehetőségeit minimalizálják, ezért emelték meg a játékvezetők létszámát. Nem véletlenül van alapvonali játékvezető, hanem azért, hogy például amikor Dibusz Dénes bemutatja az év védését, akkor ne tizenegyest ítéljenek ellene, még akkor sem, ha a játékvezető esetleg messze az akció mögött van. De mondhatom azt az esetet is, amikor a Debrecen elleni meccsen Bödét úgy felrúgta Tőzsér, hogy még Jovanovic is elesett, mégsem rúghattunk büntetőt. Állandóan arról beszélünk, magyar és nemzetközi szinten egyaránt, hogy szorítsuk vissza a játékosok szimulálását. Mégis, amikor Paintsil nem esik el, miközben hátulról rángatják a tizenhatoson belül, akkor nem kapunk tizenegyest a Videoton ellen. Mind-mind elfogadhatatlan játékvezetői döntések, akárcsak amikor Gorriaran egy ütközés után lepattan a nála 20 kilóval nagyobb Juhász Rolandról, és a játékvezető szerint „szimulálásért” megkapja a második sárga lapját és ezzel kiveszik őt a következő, Vasas elleni meccsből, mert eltiltják a kiállítás miatt egy mérkőzésre.

Tehát tény, hogy a Fradit sok esetben hátrány érte a játékvezetői ítéletek miatt. Mit gondol, a bírói tévedések befolyásolhatják a bajnokság végkimenetelét?
Adjuk össze: nagyjából 8 pont az, amit nem kaptunk meg, ha reálisan nézzük. Be kellene rúgnunk a helyzeteinket…? Kétségtelen tény, de a kihagyott helyzetek olyan meccsszituációk, amelyeknek semmi közük a bírói tévedésekhez. Sehol nincs leírva az, hogy a Fradinak két góllal többet kell rúgnia ahhoz, hogy megnyerje a mérkőzését. Épp elég lett volna 1-0-ra nyerni Kispesten, azért is megkaptuk volna a három pontot. Hasonló a helyzet a Debrecen vagy a Videoton elleni mérkőzéssel.

A szurkolók drasztikusabban fogalmaznak, sokuk szerint a tévedések szándékosak. Ön szerint miért hibáztak ennyit a bírók a Fradi kárára?
Én nem mondom, hogy ezek a tévedések szándékosak lennének. Hogy néha a mi kárunkra történik ennyi tévedés, az nyilván véletlen, de ebben a szezonban ez történt, ez egyértelműen kijelenthető.

A klub vezetése fontolóra vette, hogy hivatalosan is fellép a játékvezetők bennünket sújtó ítéleteivel szemben? Egyáltalán, milyen eszközeink vannak?
A játékvezetői tévedésekkel szemben hivatalos fellépés nem lehetséges. A játékvezetőnek az adott helyzetben, gyorsan kell meghoznia a végleges döntést. Ez nem mindig egyszerű, ezt maximálisan elismerem, de annyi játékvezető van már egy mérkőzésen, hogy együtt át kell látniuk a pálya minden pontját. Ezért kellene, hogy a játékvezetői csapat vezetője időnként ne egy személyben döntsön, hanem az egóját félretéve konzultáljon az asszisztenseivel. Ha Dibusz kispesti esetét nézzük, aminek ellenünk befújt büntető lett a vége, kizártnak tartom, hogy a néhány méterre álló alapvonali játékvezető, olyan közelségből, abból a szögből ugyanazt látta volna, mint a jó néhány méterrel hátrébb lévő játékvezető. A játékvezetők nagyon fontos részei a mérkőzésnek, az ő emberi tévedéseik pedig bajnokságok sorsáról és komoly pénzekről dönthetnek. Ha a mi helyzetünket nézzük, most hátrány helyett lehetnénk akár előnyben is a tabellán, ha a fenti eseteknél nem ilyen hibás döntések születnek. Éppen ezért szeretnénk minimalizálni a játékvezetői hibákat, és az MLSZ-ben is hasonló szándék kell, hogy legyen. Ezért mindent meg kell tenniük az illetékeseknek, hiszen gondolom, hogy ilyen szerencsétlen tévedés sorozat akár más csapatot is sújthat a jövőben, nem csak a Ferencvárost.

(fradi.hu)