A sorozatban döntőbeli ellenfelünk az Olympiakosz Pireusz volt, a visszavágón még a tetőn is szurkolók lógtak a Komjádi-uszodában – Nyéki Balázzsal idézték fel a nagy napot, a Fradi góljait is visszanézheted.

Nyéki Balázs

Nekem és a csapatnak is kifejezetten emlékezetes volt az az év. Még nagyon fiatal voltam, 17 éves. Elkezdtem játszogatni a szezon elején, és már akkor lehetett látni, hogy van egy-két kiöregedő, kicsit lustább játékosunk, akik nem feleltek meg a kor követelményeinek. Az edzőnk, Godova Gábor merészen meghúzta azt, hogy bizalmat szavazott nekem az elődöntő római visszavágóján, betett egy félig elúszó mérkőzésen, ahol a csapat segítségével, a két váratlan gólommal döntetlent játszottunk és továbbjutottunk. Utána már mindenki azt mondta, hogy a fináléban mi vagyunk az esélyesebbek a Pireusz ellen.

Az Olympiakosz – ahogy ma -, akkor is nagyon jó csapat volt, akkor is görög válogatottak alkották. A sportkarrierem egyik legszebb emléke, amikor itt, a Komjádiban fantasztikus hangulatban megnyertük a KEK-et. Amikor tavaly megnyertünk az Euro-kupát, akkor megnéztük a 20 évvel ezelőtti döntő góljait, és az egy jó példa arra, hogy olyan gólok ma már nem születnek. Olyan könnyűnek tűnnek azok a gólok, amiket akkor szereztünk, pedig vért izzadva lőttük őket. Annyival szervezettebb lett a játék, hogy ma már sokkal nehezebb ilyen könnyű gólokat lőni rendezetlen védelem ellen. Aki mégis tud ilyeneket, az általában meg is nyeri a mérkőzést, megbüntetve az ellenfelet. Ez így volt akkor is.

Egészen más lett a játék azóta, de a játékosok általában adaptálódnak a kor követelményeihez, vagy legalábbis, aki tud alkalmazkodni, az fennmarad. 20 év alatt nagyon sokat változott a vízilabda, folyamatosan gyorsult, a játékosoknak erősödniük kellett. Erre egy példa, hogy nyáron Varga Zsolt kitalálta, csinál egy terminátorképzőt a fiataloknak. Ez egy három hónapos felkészülés volt, 3-5 kiló izmot kellett fölpakolni a játékosokra, hogy megfeleljenek a mai vízilabdának. És mondhatom, hogy nagyon jól sikerült. A fiatalok annyit fejlődtek fél év alatt, miközben még nekem is kételyeim voltak, hogy meg tudják-e tartani a gyorsaságukat. Az akkori játékosok az akkori formájukban ma biztosan nem tudnának játszani.

Hosszabbítás

KEK-döntő, 1. mérkőzés, Athén, 5000 néző
Olympiakosz Pireusz 7-6 Ferencváros
Negyedek: 1-1, 2-3, 1-1, 3-1
Gólok: Steinmetz B., Hesz, Lontay, Matajsz, Péter, Székely

KEK-döntő, 2. mérkőzés, Komjádi-uszoda, 3500 néző
Ferencváros 8-6 Olympiakosz Pireusz
Negyedek: 3-2, 2-2, 1-1, 2-1
Gólok: Matajsz 2, Steinmetz Á. 2, Székely 2, Hesz 1, Steinmetz B. 1

Bővebben a fináléról korábbi visszaemlékező cikkünkben, valamint a Hosszabbításon olvashattok.