Pólósaink csapatkapitányát kérdezték a Szolnoki Dózsa elleni bajnoki döntő előtt.

– Az FTC Vízilabda Facebook-szavazáson kiderült, hogy a szurkolók jobban szerették volna, ha az Eger jut be a döntőbe. Tekintve, hogy jobb volt a mérlegünk ellenük, mint a Szolnokkal szemben. Te is az egrieknek örültél volna?
– Valóban mindkétszer legyőztük az Egert a középszakaszban, de egyik sem volt könnyű meccs, hiszen egy góllal nyertünk. Ráadásul a Komjádiban 9-7-re még vezettek és csak az utolsó negyedben fordítottuk meg az eredményt. Jó csapat az Eger és ezt megmutatta a Szolnok elleni elődöntőben is, ahol közelebb állt a továbbjutáshoz, majd a címvédő megnyerte az utolsó két találkozót. Azt nem mondom, hogy könnyebb dolgunk lett volna, mert nem becsülöm le őket, de egy 4-5 meccses fináléban hamarabb elfáradt volna az Eger, mert rövidebb a kispadjuk. Amikor elkezdődött a bajnokság az volt a véleményem, hogy Szolnok-FTC döntő lesz, ha mi a szezon során nagyjából eljutunk arra a szintre csapatként, amennyi bennünk van.

– Bejutottunk a fináléba. Ezek szerint a Ferencváros eljutott arra a bizonyos szintre?
– Igen, de egy picit nehezítette ezt a folyamatot a nagy meccsek hiánya. Szerintem egyénileg is kellett volna néhány játékosnak – elsősorban a fiataloknak -, és a csapatnak is szüksége lett volna több kiélezett mérkőzésre, mert amit márciusra értünk el, azt lehet már januárban sikerül, ha játszunk a Bajnokok Ligájában. Az ott megszerzett tapasztalatokat nem tudod edzésekkel kompenzálni. Ősztől már mi is a BL-ben indulunk, ezért nehezebb is lesz a következő szezon, viszont sokkal hamarabb kijönnek a hibák. Az idény első felében csak a Szolnok elleni meccseken tudtuk lemérni, hogy hol is tartunk a csapatépítésben.

– Azokon a találkozókon kétszer ötméteresekkel kaptunk ki, egyszer pedig 11-8-ra. Mennyit számít neked, Vámos Mártonnak, Stefan Mitrovicsnak, Varga Dánielnek és Dénesnek, hogy korábban játszottatok Szolnokon?
– Mindig pikáns, ha a korábbi csapatod ellen kell vízbe ugranod, hiszen jól ismerjük egymást. De nagy titkok egyébként sincsenek vízilabdában, mert ez egy kis közeg. Érdemes megnézni, hogy a tavalyi BL-döntőben a Szolnok a horvát Jug Dubrovnikkal csatázott, majd a klubszezon után a világbajnoki fináléban is találkozott szinte ugyanaz a keret, ahol már nem a magyarok nyertek. Az erőviszonyok egyik meccsről a másikra változhatnak, főleg hogy háromnaponta játszunk majd.

– Csapatkapitányként szoktál készülni a meccs előtti beszédedre?
– Már az előző nap tudom, hogy mi az a két-három gondolat, amit el fogok mondani, de előfordul olyan mérkőzés is, amikor a bemelegítés alatt áll össze a fejemben. Egyébként sem szabad hosszú beszédet mondani, mert ott a vízben már mindenki ideges, koncentrál és csak egy kis időd van. Röviden kell, lényegre törően, hogy hasson.

– A mostani már a nyolcadik magyar bajnoki döntőd lesz. Tud még különleges lenni egy ilyen finálé?
– 20 évesen még reméled, hogy sok döntő van előtted, de nem gondoltam, hogy az első ötöt elvesztem és csak 2015-ben nyerem meg az első magyar bajnoki címet. Kétszer a BVSC-vel, háromszor pedig a Vasassal lettem ezüstérmes, majd eligazoltam Olaszországba, ahol 10 évet játszottam. Aztán hazajöttem és egymás után kétszer ünnepelhettem a Szolnokkal, úgyhogy sokat kellett rá várnom. De teljesen mindegy, hogy ez hányadik döntőm lesz, még mindig izgulok. Nem is lenne helyén, ha nem így lenne. Engem motiválnak a nagy meccsek, mert ha belegondolsz, nem azért játszunk, hogy a kisebb csapatok ellen nyerjünk 15-3-ra, hanem azért edzünk és készülünk egész évben, hogy a szezon végén eljussunk ide és megmutassuk, mit tudunk.

Fradi.hu