A korábbi játékvezetőt kérdezték a Fradi – Videoton versenyfutásról a szabálytalanságok szemszögéből.

Nincs durvább csapat a Videotonnál a labdarúgó-NB I-ben.

Ezt támasztja alá legalábbis az, hogy a 2017-2018-as bajnokságban a tizenkét együttes közül a tabellán jelenleg második klub játékosai kapták a legtöbb sárga, illetve piros lapot a játékvezetőktől. Előbbiből kilencvenhatot, utóbbiból ötöt osztottak ki a Vidi-focistáknak.

A százegy lap már csak azért is nagyon sok, mert a bajnoki aranycsata másik résztvevőjének, a listavezető Ferencvárosnak a futballistáit mindössze ötvenöt sárgával és négy pirossal büntették a bírók. Ráadásul anyagilag is megfizetnek a piros-kékek a fegyelmezetlenségekért, hiszen 636 ezer forintnyi bírságot (egy sárga hatezer, egy piros tizenkétezer forintot „ér”) kellett átutalniuk a hazai szövetségnek.

Vajon mi lehet az oka, hogy csaknem kétszer annyi sárga lappal büntetik a gárdát, mint a Fradit?

A székesfehérvári csapat mérkőzéseit figyelve úgy tűnik, játékosai vehemensebbek az átlagosnál. Az együttest több délszláv focista erősíti, őket lehet kiemelni ebből a szempontból – magyarázta Bede Ferenc (52) korábbi FIFA-bíró a Blikknek. – A szabálytalanságok mellett ez ott látszódik, ahogy reklamálnak egy-egy általuk vitatott szituációban. Ez a viselkedés pedig átragadhatott a csapattársaikra is, ami egyértelműen megmutatkozik a kiosztott lapok számában.

A szakember ugyanakkor úgy véli, teljesen kizárt, hogy a bírók szándékosan „utaznának” az élvonalbeli aranyéremért küzdő Videoton együttesére.

Nem tudom elképzelni, hogy valamelyik játékvezető a sárga lapokkal próbálná segíteni vagy hátrányba hozni az adott csapatot – tette hozzá Bede Ferenc, aki kitért arra is, miért lehet, hogy az FTC kapta a legkevesebb sárgát. – Ugyanakkor előfordulhat, nem mindegyik hazai bíró képes elviselni azt a nyomást, amely például a ferencvárosi stadionban nehezedik rá, hiszen ott több ezren vannak a nézőtéren. Emiatt lehet, hogy nem lép fel kellően erélyesen a hazai focistákkal szemben, s ezért nem oszt ki nekik egy-egy sárga lapot, de összességében abszolút hiszek az egyenlő elbírálásban.

Blikk