Női kézilabda szakosztályunk fiatal játékosát, Tóth Nikolettet mutatta be az Utánpótlássport.

Már 16 évesen az FTC felnőtt kézilabdacsapatával edz Tóth Nikolett. A fiatal irányítót a zöld-fehér klub egyik legnagyobb ígéretének tartják, a mostani évadban eddig tizennyolc mérkőzésen 88 gólt szerzett az ifjúsági bajnokságban és a felnőtt NB I/B-ben. A szezonról, a képességekről és elsősorban a jövőről beszélt honlapunknak Nikolett és a zöld-fehérek vezetőedzője, Elek Gábor.

Az FTC női kézilabdacsapata az utóbbi években rendre lehetőséget adott a fiatal, saját nevelésű játékosainak a nagyok között, legyen szó az NB I-ről, vagy akár a Bajnokok Ligájáról. Elég, ha csak a mostani évadra gondolunk, hiszen a még egyaránt utánpótláskorú Háfra Noémi, Faluvégi Dorottya és Márton Gréta is remekel a felnőttek között. Őket követheti néhány éven belül a most 16 esztendős Tóth Nikolett, akit korosztálya egyik legnagyobb ígéretének tartanak.

A fiatal irányító párhuzamosan játszik a felnőtt NB I/B-ben és az ifjúsági bajnokságban, nem is akárhogyan… Összesen tizennyolc mérkőzésen 88 gólt szerzett, a korosztályos együttessel ráadásul az országos négyes döntőbe is bejutott.

Az első helyet szeretnénk megszerezni, de nagyon nehéz mérkőzések várnak ránk. Valószínűleg a Nemzeti Kézilabda Akadémia ellen játsszuk az első meccsünket, s ha őket legyőzzük, akkor a döntőben a Győrrel vagy a Debrecennel folytatjuk. Nagyon erősek a riválisok, de az első helyért megyünk, küzdeni fogunk érte.

Niki az ifjúsági csapat mellett a felnőttekkel is szokott tréningezni. Ilyenkor rengeteget tanul az őt körülvevő világklasszisoktól, s egyben példaképeitől.

Nerea Pena és Szucsánszki Zita a két nagy kedvencem, de igazából mindenkit nagyon sokra tartok, aki ebben a csapatban játszik. Rengeteget tanultam már idáig is, építő kritikákat kapok, és persze tátott szájjal figyelem őket, hogy mit hogyan csinálnak. Szerintem már sikerült is egy-két elemet elsajátítanom, de azért még nagyon sok minden van hátra.

Tehetség, szorgalom, alázat

A fiatal játékosról megkérdeztük az FTC felnőttcsapatának vezetőedzőjét, Elek Gábort, aki honlapunknak elmondta, valóban kivételes egyéniségről van szó.

Azt gondolom, hogy mindenben kiemelkedő. Egy nagyon-nagyon szorgalmas, alázatos és céltudatos kislányról beszélünk. A korosztályának az egyik legnagyobb ígérete. Szeretném, ha be tudná futni azt a pályát, ami előtte állhat és amire a képességei feljogosítják. Egy kisebb probléma van vele, hogy még elég sérülékeny, ezt próbáljuk kezelni. Sok munka vár még rá, de azt hiszem, nagyon szép jövő előtt áll.

Persze nem csak a felnőttcsapat világklasszisaitól tanulhat, hiszen az FTC utánpótlásában is korábbi kitűnő játékosok edzősködnek. Tóth elmondta, rengeteget tanult, jelenlegi edzőjétől, Simics Judittól, Kökény Beától, Szarka Évától vagy éppen Pádár Ildikótól.

A zöld-fehérek irányítója egyébként legnagyobb erősségének a gyorsaságát és a cselezőkészséget tartja, javítani pedig elsősorban a lövőtechnikáján szeretne. Erre meg is lesz a lehetősége, hiszen a következő évadot az MTK NB I-es felnőttcsapatában tölti majd, amelyben jó eséllyel bemutatkozhat az élvonalban, és tapasztalatot szerezhet.

S hogy mik Niki nagy céljai?

Minden, amit csak el lehet érni! Bajnokok Ligája-győzelem, sikerek a válogatottal is, magyar bajnoki cím… minden. Persze ezek nagy álmok, s tudom rengeteget kell dolgoznom, de majd küzdök értük!

Utánpótlássport, fotó: Kisricsó