Még néhány napunk van, hogy összegyűjtsük a kellő mennyiségű aláírást, ami segítené a határon túli magyarok helyzetét is.

Aligha kell bárkinek részletesen ecsetelni, hogy milyen helyzetben vannak határon túli nemzettestvéreink 1920 óta. Sem a Trianonban, sem az uniós csatlakozáskor ígért kisebbségvédő intézkedések nem szűntették meg azt a helyzetet, hogy őseik földjén sok esetben másodrangú állampolgárként kell élniük, akiktől alapvető jogaikat tagadják meg.

A hivatalos kezdeményezés felszólítja az EU-t, hogy “fogadjon el jogi aktusokat a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek védelmének javítása, valamint az Unió kulturális és nyelvi sokszínűségének megerősítése céljából. A jogi aktusoknak a regionális és kisebbségi nyelvek, az oktatás és a kultúra, a regionális politika, a részvétel, az egyenlőség, az audiovizuális és egyéb médiatartalom, illetve a regionális (állami) támogatás terén kellene magukba foglalniuk szakpolitikai intézkedéseket.”

A cél, hogy április 3-ig összegyűljön az 1 millió aláírás, ebből 30 ezer hiányzik, de ne feledjük, hogy az esetleges érvénytelen aláírások miatt többre is szükség lehet. Ha sikerül összegyűjteni a kellő számú szignót, akkor az Európai Bizottságnak foglalkoznia kell az üggyel. Ennél is nagyobb jelentősége van azonban annak, hogy bebizonyosodik, hogy milyen sokaknak fontos ez az ügy. Fontosságát mindennél jobban mutatja, hogy Szlovákia és Románia is mindent megtett, hogy megakadályozza a kezdeményezést.

Ide kattintva tudod aláírni a kezdeményezést és további kérdéseidre is választ kaphatsz!