Klubunk fiatal birkózója olimpiai bajnokunkhoz hasonlóan Egerből került Budapestre.

Biztosított az utánpótlás Lőrincz Tamás után

A 2020-as tokiói olimpia után szinte egy teljes magyar birkózó-generáció tűnik el a süllyesztőben, ám aligha kell izgulni a jövő miatt, mert készenlétben áll a mostani húszévesek korosztálya.

Az említett új generáció jeles képviselője a fradista Gégény Dominik, aki húszévesen junior Eb-n ötödik helyig vitte s nem kétséges, idén a fiatalok idén olaszországi vb-jén vagy a szlovákiai Eb-n dobogón végez. A válldobásai ugyanolyan robbanó erejűek, mint példaképéé, a háromszoros Eb-aranyérmes, olimpiai második Lőrincz Tamásé s ez nem véletlen, hiszen mindketten a 77 kg-os súlycsoportban birkóznak.

Rendszeresen közösen edzünk a felnőttekkel, így naponta nézek Tamással farkasszemet, és ezekből a meccsekből rengeteget tanulok – tudatja Dominik, aki Egerben előbb a futballal kacérkodott, majd az úszásra váltott, végül rájött arra, hogy a birkózásban talál meg mindent, ami a sportban vonzó.

A Fradiban az olimpiai második Fodor Zoltán a klubtrénerem, az ő válldobásai különösen szépen kivitelezettek, ráadásul ha egy versenyen meglát utánzásra méltó technikát, azt azonnal gyakoroltatja velünk. A zöld-fehér klubban olimpiai aranyérmet szerzett, jelenleg kötöttfogású válogatott kapitány Sike András is hasznos tanácsokkal lát el.

Dominik úgy véli, a 2020-as tokiói ötkarikás fesztiválig aligha tudja kiszorítani a felnőtt válogatottból Lőrinczet, ám a 2024-es esemény már alighanem neki áll. Persze nem ártana, mondjuk mi, ha azt már jóval megelőzően belekóstolhatna a felnőtt világversenyek légkörébe. Rajta áll, és úgy hallottuk, akaraterejével nincs gond. A birkózás mellett persze gőzerővel tanul is, az érettségije letétele után nekiveselkedett a németnyelv-tanulásnak, elvégre a nemzetközi porondon illik megértetni magát, másrészt a magyar birkózók fizetés-kiegészítés céljából a német Bundesliga-klubokhoz járnak ki rendszeresen.

Remélem, hamarosan én is ezt tehetem, elvégre ott is lehetséges továbbfejleszteni a birkózótudásomat.

Bors