A Nemzetek Ligája menetrendje is elkészült: Finnországban kezdünk, majd üres lelátók előtt fogadjuk Görögországot.

Sajtótájékoztatót tartott Telkiben Georges Leekens szövetségi kapitány egy nappal azután, hogy kiderült, a válogatott a Nemzetek Ligájában Görögországgal, Finnországgal és Észtországgal került egy csoportba. Erről, a zártkapus görög meccsről és a felkészülésről is beszélt a szakember.

A Nemzetek Ligája-sorsolásról

– Megvalósult, amit korábban szerettem volna, azaz hogy egy négycsapatos csoportba kerüljünk. Kiegyenlített a négyesünk Finnországgal, Észtországgal és Görögországgal, mindhárom ellenfelünk jó játékerőt képvisel és elég különböző stílust. A görögök kicsit hullámzó teljesítményt nyújtottak a vb-selejtezők során, egy csoportban Észtországgal. Finnország pedig azért is ismerős számomra, mert korábban, még belga kapitányként is ellenük játszottam az első meccsemet,. Tudom azt is, hogy a magyar-finn meccseknek külön történetük van. Mire velük találkozunk majd szeptemberben, tudnunk kell, hogy hol is állunk, 200 százalékosan készen kell állnunk. Tudom, hogy a finnek fizikálisan kiemelkedőek, erre is fel fogunk készülni. Egy ideje veretlenek is, ez is mutatja az erejüket. Úgy vélem, el tudjuk érni, hogy legközelebb már a B-divízióba kerüljünk, oda, ahonnan most éppen csak kicsúsztunk.

Zártkapus lesz a görögök elleni kulcsmeccs

– Több görög játékos is topligákban játszik, és szomorú vagyok, hogy épp ellenük játszunk zárt kapus meccset, amely ráadásul az első hazai találkozó is lesz. Így nehéz lesz a szurkolók bizalmát visszaszerezni… Kettőzött erőfeszítést kíván majd meg az, hogy így is sikerrel rajtoljunk. A sorozat végén, az észtek és a finnek elleni meccseken lesz majd nagyon nagy szükségünk a szurkolóinkra és támogatásukra.

A felkészülésről

– A felkészülés már tegnap elkezdődött. Megkaptam a belga-görög meccs felvételét, a találkozón egyébként kimondottan jól játszottak a görögök. Számunkra a következő állomást a két márciusi felkészülési mérkőzés, Kazahsztán és Skócia ellen jelenti. Utóbbiak a finnekéhez eléggé hasonló stílusban játszanak. Júniusra még két meccset tervezünk, de ezekről még nincsenek konkrét információk. Az előttünk álló időben fel kell mérnünk a csapatunkat, hogy hol állunk, a játékosok hangulatát és formáját. Minél több adat begyűjtésével és elemzésével is javítanánk a csapat teljesítményét. Minden lehetőséget meg kell ragadnunk az előrelépésre, ezért semmiféle különbséget nem szabad tenni a sorozatok, így az Eb-selejtezők vagy a Nemzetek Ligája között, sőt, a felkészülési mérkőzésen is úgy kell pályára lépni, mintha az egy BL-döntő lenne.

A magyar hozzáállásról

– Én a labdarúgás megszállottja vagyok, nekem ez az életem, és úgy látom, hogy az emberek többsége Magyarországon is imádja a focit. Ugyanakkor pesszimisták és kritikusak is a magyarok, ha a klubok és a válogatott nem sikeres. De ez rendben is van, megértem őket, és hiszek abban, hogy kemény munkával lehet eredményt elérni. A szurkolókat nem is lehet becsapni, de ha megharcolunk minden egyes labdáért, akkor ők is értékelni fogják az erőfeszítéseinket.

Az amerikai légiósokról, Nikolicsról, a keretről

– Az ő behívásuk egy logisztikai kérdés is, a FIFA-dátumokon is múlik, ezzel együtt kell tudni élni. Nikoliccsal találkoztam és úgy látom, szeretne a válogatottban szerepelni. Úgy gondolom, hogy akit meghívok a válogatottba, az jönni is fog. Mindenkire számítok a keretben, aki csak szóba jöhet, az U17-től a felnőttekig figyeljük a játékosokat. A felkészülési mérkőzésekre egy 27-28 fős keretet állítunk össze.

A stábjáról

– Van egy jó nevekből álló stáb, de majd csak 2-3 hét múlva fogjuk nyilvánosságra hozni a teljes névsort. Hozhattam volna Belgiumból is segítőket, de én nem ezt az utat akartam választani. Szükségem van olyan nagy nevekre, mint például Róth Antal, aki nagyon jól ismeri a játékosokat, de lesznek kevésbé neves tagok is a stábban. Nem vagyok egy könnyű ember, fontos, hogy az én elveim szerint tudjanak dolgozni és hogy magyarok legyenek a segítőim – ez rendkívül fontos a szövetség számára is.

A fiatalokról

– Ők is meg fogják kapni a lehetőséget, de nem biztos, hogy rögtön az elején, mert az utánpótlás-válogatottakra is nagy feladatok várnak. Ajándékként senki nem fog bekerülni a válogatottba, azért keményen meg kell majd dolgozni.

A magyar válogatott mérkőzései a Nemzetek Ligájában

2018. szeptember 8., 18.00: Finnország – Magyarország
2018. szeptember 11., 20.45: Magyarország – Görögország (zárt kapuk mögött)
2018. október 12., 20.45: Görögország – Magyarország
2018. október 15., 20.45: Észtország – Magyarország
2018. november 15., 20.45: Magyarország – Észtország
2018. november 18., 20.45: Magyarország – Finnország

Csakfoci, MLSZ