A klubunk legendáját, Albert Flóriánt bemutató tárlat január 11-ig látogatható a budapesti Bálnában.

Galéria: Albert-kiállítás megnyitó @ FTC facebook

Hétfőn megnyílt az Albert Flórián Labdarúgó Utánpótlás és Sport Alapítvány „50 éves az Aranylabda” című kiállítása a Fővám téri Bálna Budapest kereskedelmi, kulturális, szórakoztató és vendéglátó centrumban. A kiállítás minden nap 10.00 és 18.00 között látogatható január 11-ig.

A kiállítás Albert Flórián életének fontos epizódjai mellett az Aranylabda további díjazottjait is bemutatja, sporttörténeti kontextusba helyezve a Császár elismerésének értékét.

A kiállítás ünnepélyes megnyitóján Orosz Pál, a Ferencváros Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta: Albert Flórián hercegszántói kisfiúból vált nemzetközileg elismert sportolóvá, így igazi példakép lehet a mai fiatalok számára. Ezért fontos, hogy minél többen megismerhessék azokat az értékeket, amelyeket ő képviselt. Hozzátette: az Aranylabda elnyerése 1967-ben egy egész nemzet számára büszkeséget jelentett, továbbá hogy az elismerés illusztris társaságba emelte a Ferencváros és a magyar válogatott egykori csatárát.

Ha Flóri bácsi ma nyerte volna el az Aranylabdát, ugyanolyan sztár lenne, mint Cristiano Ronaldo” – emelte ki a vezérigazgató. Hozzátette: a kiállítás egyik fő értéke az interaktivitás, hiszen testközelből lehet látni az Aranylabdához és a kitűnő labdarúgó pályafutásához kapcsolódó relikviákat, másfelől mindez az Albert Stadion kicsinyített másában van berendezve. Kitért arra is, hogy a kiállításon tableteken lehet információhoz jutni az összes eddigi aranylabdás életéről és pályafutásáról, egy tévékészüléken pedig a Császár legnagyobb góljait lehet megnézni.

Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szóvivője, az Albert Alapítvány kuratóriumának tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy Albert Flórián már 18 évesen nélkülözhetetlen tagja lett a Ferencvárosnak, majd az érettségi után a magyar válogatottnak.

Az ő példája bizonyítja, hogy kitartással és szorgalommal nagyon magasra lehet eljutni, ezért erkölcsi és emberi kötelességünk is az emlékének ápolása. Az MLSZ nagy súlyt fektet azokra a játékosokra, akik példaképek lehetnek” – jelentette ki Sipos. Hangsúlyozta, hogy Albert az Aranylabdával olyan szintre került a labdarúgás értékrendjében, ahol Di Stéfano, Cruyff, Beckenbauer, Platini, Messi és Ronaldo található.

Albert Magdolna, a Császárnak becézett egykori futballista lánya, az Albert Alapítvány ügyvezetője arról beszélt, hogy a január 11-éig megtekinthető, újszerű kiállítás testvére, ifjabb Albert Flórián nagy álmának megvalósulása és teljes mértékben az ő elképzelései szerint valósult meg. A tárlat megnyitásának az adott további aktualitást, hogy a fiatalabb Flórián éppen kedden lesz ötven esztendős.

Fradi.hu, MTI nyomán.