A szektorbezárásokat helyben hagyták.

Az MLSZ Fellebbviteli Bizottsága (FVB) november 23-i ülésén a Ferencváros szektorbezárásával kapcsolatos fellebbezéséről hozott határozatot.

Mint közismert, az MLSZ első fokon eljáró Fegyelmi Bizottsága november 7-én, az FTC – DVSC mérkőzéssel kapcsolatban az FTC-t, mint visszaesőt, mérkőzés rendezéssel kapcsolatos szabályzati előírás megsértéséért, szurkolóinak jelentős mennyiségű pirotechnikai eszközök beviteléért és használatáért, valamint a rend mérkőzés alatt történt nem megfelelő biztosításáért elmarasztalta és elrendelte a Groupama Aréna „B1”, „B2”, „B3” és „C1” szektorainak 3 soron következő hazai NB I-es bajnoki mérkőzésen történő lezárását, valamint 3.000.000 Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezte a klubot.

A fegyelmi határozat ellen a Ferencváros fellebbezett, ezért az ügy a másodfokon eljáró Fellebviteli Bizottság (FVB) elé került, amely november 23-án tárgyalta az ügyet. Az FVB az FTC Labdarúgó Zrt. ellen elrendelt fegyelmi eljárásban az MLSZ Fegyelmi Bizottsága 2017. november 7-i elsőfokú határozatát az (FSZ) 59. § (1) bekezdés c) pontja alapján részben megváltoztatta: a pénzbüntetés összegét 3.000.000 Ft-ról 10.000.000,- Ft-ra emelte fel, egyebekben az I. fokú határozatot helybenhagyta.

Emlékezetes, hogy a Ferencváros- DVSC mérkőzés szünetében a hazai szurkolók részéről kirívóan súlyos szurkolói rendbontás történt, amikor a szurkolók egy csoportja összeverekedett egymással, amelynek eredményeként több személy súlyosan megsérült, akiket kórházba szállítottak. A sérülés okozásnál megállapítható volt, hogy két szurkoló esetében a sérülést a stadion területére bekerült késsel okozták. Az esettel kapcsolatban rendőrségi nyomozás van folyamatban. Az FVB indoklásában megállapította, hogy a rendező egyesület által alkalmazott beengedéssel kapcsolatos biztonsági könnyítések és különösen a biztonsági szolgálat visszavonása a sportszervezet részéről különösen súlyos mulasztás volt. A rendező egyesület ezen mulasztása és az elkövetők magatartása együttesen vezettek oda, hogy a fegyelmi eljárás tárgyát képező események megtörténhettek. Az FVB határozott álláspontja az, hogy a fenti körülmények miatt több ember élete, testi épsége, egészsége forgott veszélyben a sportrendezvényen. Az FVB hangsúlyozni kívánja, hogy az élet, testi épség, egészség védelme, a közösség biztonsága prioritást élvez a sportrendezvényeken is.

Az FVB a döntéshozatala során enyhítő körülményként figyelembe vette és elismerte a Ferencváros sportszervezet erőfeszítéseit és együttműködő magatartását az elkövetők azonosítása és felelősségre vonása érdekében, erre is tekintettel nem tartotta indokoltnak az egész stadion egy vagy több mérkőzésre történő bezárását, önmagában elégnek találta az I. fokú határozatban megjelölt szektorok bezárását, ekként nem büntetve a sportszerű magatartást tanúsító szurkolókat.

MLSZ