Szép emlékestet tartottak pénteken a legendás játékosról az Üllői úti stadionban.

Galéria: Kubala-emlékest @ FTC facebook

Éppen 90 esztendeje, június 10-én született a magyar labdarúgás egyik legmeghatározóbb alakja, Kubala László. Legendás játékosunk a magyar élvonal mellett megfordult a csehszlovák és a spanyol élvonalban is. A Ferencvárosban 1945-ben és 1946-ban 50 mérkőzésen 33 gólt szerzett. A világ egyik legjobbjának számító Barcelona csapatát 1951 és 1961 között tíz évig szolgálta, ez idő alatt 329 mérkőzésen 256 gólt is jegyzett.

Legendáink, többek közt Horváth László, Rákosi Gyula, Lisztes Krisztián, Keller József, ifj. Albert Flórián, Mucha József és Bánki József jelenlétében a rendezvényen megtekinthették az érdeklődők azt az öt trófeát, amelyet Kubala László barcelonai évei alatt hódított el a katalán együttessel. Külön érdekesség, hogy ezek a serlegek először hagyták el Spanyolországot. A trófeák megtekinthetőek a Groupama Arénában pénteken megnyílt Kubala 90 vándorkiállításon.

A Groupama Arénában megrendezett emlékesten a Ferencvárosi Torna Club elnöke, Kubatov Gábor, a Fradi Múzeum vezetője, Tobak Csaba, dr. Kovács Barnabás, Magyarország Barcelonai Főkonzulátusának vezetője, valamint Josep Funté, az FC Barcelona elnöki tanácsadója, és Carlos Kubala is beszédet mondott.

A rendezvényen Kubatov Gábor, az FTC elnöke ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy Kubala László első élvonalbeli bajnoki mérkőzését a Ferencváros színeiben játszotta, s egész életében azt vallotta, hogy a vére zöld-fehér, s amikor Budapesten járt, mindig ellátogatott a klubhoz.

Kubala László szegénysorból indult és világsztár lett, ezzel bizonyította, hogy semmi sem lehetetlen, és sokak példaképévé vált” – fogalmazott Kubatov Gábor, aki kihangsúlyozta: az ünnepségnek az adott aktualitást, hogy az 1956-os forradalom idején ezen a napon döntött úgy a Ferencváros elnöksége, hogy visszaveszik a klub színeit, címerét és a nevét.

A megemlékezés alkalmából Budapestre jött Kubala László családja is. Fia, Carlos azt mondta, nagyszerű érzés számukra, hogy visszatérhettek a gyökerekhez, s kiemelte, édesapját egy szívből jövő elkötelezettség kapcsolta a Ferencvároshoz.

Régen volt ennyi Kubala ebben a stadionban” – zárta mondandóját.

A Barcelona képviseletében az a Josep Fusté elnöki tanácsadó méltatta Kubalát, aki elmondása szerint öt évig játszott együtt vele a katalán együttesben.

Kocsis Tibor, a Magyarok a Barcáért című film rendezője bejelentette, hogy a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával, nemzetközi összefogással egész estés film készülhet Kubala Lászlóról.

Tobak Csaba, a Fradi Múzeum igazgatója részletesen is ismertette Kubala László életútját. Mint felidézte, a kiváló labdarúgó 1945-ben, alig 18 évesen igazolt a Ferencvároshoz, ahol a másfél évet töltött, s ezalatt 50 bajnoki mérkőzésen 33 gólt szerzett. Ekkor a katonai behívó elől Csehszlovákiába távozott, mivel ott éltek felvidéki rokonai. Az SK Bratislava játékosa lett, s előbb mutatkozott be a csehszlovák, mint a magyar válogatottban.

A behívó azonban ott is utolérte, ezért visszaszökött, és a Vasas játékosa lett, a Fradi beleegyezésével” – elevenítette fel a történteket Tobak Csaba, aki kitért arra is, hogy Kubala 1948-ban a kommunista hatalomátvétel miatt Olaszországba menekült, majd eltiltása letöltése után 1950-ben a Barcelonához szerződött, amelyhez haláláig hű maradt.

A múzeumigazgató kiemelte: a Kuksinak becézett labdarúgó a Barcelonával négy bajnoki címet, két Vásárvárosok Kupáját nyert, valamint 1961-ben BEK-döntőt is játszott. Legsikeresebb kinti éve az 1952-es volt, amikor a Barca összesen öt kupát hódított el, s ez 2009-ig klubrekord volt.

A rendezvény végén bejelentették, hogy az öt serleg mind megtekinthető a Groupama Arénában pénteken megnyílt Kubala ’90 vándorkiállításon, s külön kihangsúlyozták, ez az első alkalom, hogy ezek a trófeák elhagyták a Barcelona múzeumát. A november 20-ig látható tárlatot Sárfalvi Péter, a nemzeti utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg.

Fradi.hu, MTI