Dani szerint pólósaink mindent meg akarnak nyerni.

Ismét egy klubcsapatban szerepel az öccsével, Dénessel. Hiányzott már, hogy újra együtt dolgozzanak?
Örülök, hogy ismét együtt játszhatunk, a csapatnak is sok előnye származik belőle. Vannak dolgok, amelyeket már évek, évtizedek óta jól működtetünk, és biztos vagyok benne, hogy lesznek olyanok is, a amelyeket most fedezünk fel.

A válla milyen állapotban van?
Nagyon kemény nyáron vagyok túl a rehabilitáció miatt. Heti négy napot funkcionális edzéssel készültem, ehhez jött még heti három-négy gyógytorna. Kezdetben csak a konditeremben dolgoztam, és alapgyakorlatokat végeztem, ezután következett a víz és utoljára a labda. Van, amit a nulláról és van, amit mínuszról kellett újratanulnom, de volt értelme, egyértelmű az előrelépés. A vállamat folyamatosan karban kell tartani – ez már nem a húszéves korombeli vállam, de ha ügyelek rá, még évekig jól tud működni.

Lelkileg milyen volt feldolgozni?
A fájdalom mellett is nehéz, főleg az a része, hogy a mindennapjaimban is problémát okozott. Amikor az orvos megállapította, mi a helyzet, az volt a reális kép, hogy tudok játszani, ám kezdetben erről kevés visszaigazolást kaptam, és néha elbizonytalanodtam. Hinnem kellett abban, hogy újra jó lesz a vállam, de már túl vagyok rajta, és csak a jövővel foglalkozom.

Mit vár a Fraditól? Világklasszisokkal erősödött a csapat…
Az elvárás az, hogy döntőket játsszunk mindenhol, és a társaim nevében is mondhatom, hogy amelyik sorozatban elindulunk, azt meg is akarjuk nyerni. Szakmailag ez reális cél, ugyanakkor látjuk, hogy az ellenfeleink is nagyon jók.

Kiket tart a legnagyobb riválisnak idehaza?
Tavaly azt mondtam, hogy a Szolnok kiemelkedik a mezőnyből, most is úgy fogalmaznék. Viszont az Eger és az OSC is nagyon jó csapat, és a többiekre, például a Miskolcra is oda kell figyelni. Fontos, hogy ne veszítsünk feleslegesen pontokat, de ez minden riválisunkra igaz. A végjátékban jövőre is a tavalyi négyes lesz ott, tavasszal kiderül, melyik a jobb csapat.

Rengeteg új játékos érkezett, hogy lesz ebből egységes csapat?
A jó játékosoknak kevesebb idő kell, hogy csapattá kovácsolódjanak. Viszont a kevesebb idő is csak úgy érvényes, ha ezalatt mindent megteszünk az edzéseken és a beszélgetések során is, mert magától semmi sem megy. Egy jó játékos hamarabb adaptálódik egy taktikai feladathoz, és a jó csapattársak között is hamarabb alakul ki a megfelelő kapcsolat. Bár nincs sok időnk, optimista vagyok, hogy ennyi jó játékossal hamarabb kialakul az együttes dinamikája és játéka.

Mikorra jöhet létre az a Fradi, amelyet megálmodtak?
Ez mindig érdekes, hiszen mindenki jó együttest szeretne, ám a lényeg úgyis az, hogy nyerni kell. Nekünk győztes csapattá kell érnünk, de nem tudom megmondani, milyen játék kell majd hozzá. Nincs tuti recept a győzelemre, több út vezet odáig, és vannak ellenfelek is…

Kemény alapozáson vannak túl. Ez mennyire fontos a remélt sikereket és a csapategység kialakulását tekintve?
Eddig lehetett a leginkább edzeni, mert rettenetesen sok meccs lesz a szezonban – talán a két ünnep között, illetve januárban lehet ismét a munka fizikai részére koncentrálni. Ez nem mindig volt így. Fiatalabb koromban volt nyári és téli alapozás is, amire a jelenlegi vízilabdában nincs idő, mert a válogatott programok is bejöttek a képbe, vagyis a modern póló másfajta edzéselméletet követel meg. Szerencsére ezen a téren is el vagyunk látva, ebből nem lehet probléma.

Bírja majd a folyamatos meccsterhelést?
Úgy építettük fel a nyarat, illetve úgy csináljuk az egész idényt, hogy az edzőnk, Varga Zsolt a meccsterhelést is figyelembe veszi. Tizenhatan vagyunk a keretben, így lehetőségünk van a rotációra is, azok is tudnak majd pihenni, akik idősebbek, válogatott kötelezettségük van, vagy éppen aktuálisan fáradtabbak. De a cél az, hogy bírjam.

Körvonalazódik már a kezdőcsapat, hogy ki milyen pozícióban lesz a leghatékonyabb?
A posztok alapján alakul ki a csapat képe is. Az biztos, hogy Vogel Soma véd, és nyilván Madaras Norbi sem centerezni fog, hanem a rosszkéz-oldalon játszik. A mai kor követelményeinek megfelelően minden posztra van három-négy játékosunk, de tisztul már a kép. Jó, ha szépen játszunk, és jól mennek az emberelőnyök, de a vezetőséget és a játékosokat is az fogja érdekelni, hogy megnyerjük-e a meccseinket. Logikus, hogy a jó játék is kell, de már nemcsak részcéljaink vannak, hanem mindent meg akarunk nyerni.

DigiSport, Nemzeti Sport