Bánhegyi Lászlóné Mossóczy Olívia 81 éves korában igazolt át az égi Fradihoz, nyugodjék békében.

Bánhegyi Lászlóné, leánykori nevén Institóris Mossóczy Olívia 1936. május 9-én született Budapesten. A mindenki által Mossóczy Líviaként ismert sportoló a Ferencváros asztaliteniszezőjeként 1955-ben érte el első komolyabb eredményét, amikor az – akkor még – Budapesti Kinizsi színeiben legyőzte Kóczián Évát a rangos Tízek Bajnokságán, és végül a 6. helyen végzett.

1957-ben és 1959-ben immáron Kóczián Évával az oldalán női párosban országos bajnokságot nyert. 1967-ben pedig a Ferencváros tagjaként csapatban lett országos bajnok. (A csapat összetétele: Bánhegyiné Mossóczy Lívia, Gáthy II Éva, Jurikné Heirits Erzsébet, Maklári Emőke, Mocsári Edit, Petrányi Zsuzsa, Poór Éva, Zacher Gizella. Edző: Pénzes György.)

A nemzetközi porondon is rendkívül eredményes volt. 1957-ben ért fel a csúcsra, amikor a stockholmi világbajnokságon a női csapat tagjaként aranyérmet nyert. 1958-ban már világbajnokként szerzett csapatban egy Európa-bajnoki ezüst-, és két bronzérmet, valamint egyéniben is a dobogó legalsó fokára állhatott. 1960-ban Zágrábban pedig egy egyéni Európa-bajnoki címmel foglalta keretbe fényes nemzetközi pályafutását.

1968-ban távozott a Ferencvárostól, és a Vasútterv színeiben folytatta pályafutását.

Mossóczy Olívia sportága és korábbi klubja, a Ferencváros számára is meghatározó eredményeket ért el, ennek elismeréseképp pedig az FTC fennállásának 100. évfordulója alkalmából, 1999-ben az akkori elnöktől, dr. Torgyán Józseftől FTC Centenáriumi Aranydiplomát vehetett át.

A magánéletében is komoly szerepet töltött be a sport. Férje, a 2015-ben elhunyt Bánhegyi László a magyar kosárlabdasport egyik legendás alakja, játékosként nyolcszoros magyar bajnok, Európa-bajnoki arany- és ezüstérmes, Universiade-győztes, emellett pedig a magyar kung-fu sport meghatározó személyisége is volt.

Mossóczy Olívia 2017. augusztus 18-án, 81 éves korában hunyt el Budapesten. Temetéséről a Ferencvárosi Torna Club gondoskodik, szeptember 19-én, 11 óra 15 perckor helyezik örök nyugalomra Budapesten, a Farkasréti Temető Makovecz-ravatalozójában.

Bánhegyi Lászlóné Mossóczy Olívia nyugodjék békében, emlékét örökké megőrizzük!

Fradi.hu