Béres Gergely vezeti majd a lányokat a szezonban, ahol a kitűzött cél a legjobb négybe kerülés.

A Ferencvárosi Torna Club és vízilabda-szakosztályunk kedden sajtótájékoztatón történelmi bejelentést tett: elindul az FTC első női felnőtt élvonalbeli csapata! A klub színeiben felnőtt női csapat korábban még soha nem szerepelt a vízilabda-bajnokságban.

Világbajnok, Európa-bajnokok, Bajnokok Ligája és Euro Kupa-győztesek, többszörös magyar bajnokok és Magyar Kupa-győztesek, valamint tehetséges, utánpótlás-válogatott fiatalok alkotják a Fradi első OB I-es női csapatának keretét.

A vezetőedzői feladatokat férficsapatunk korábbi kapusa, jelenlegi kapusedzője, utánpótlás-edzőnk, Béres Gergely látja el.

Az elmúlt években már gondolkodtam azon, hogy meddig tart a profi pályafutásom, a legutóbbi szezonban pedig az volt az eszemben, hogy talán ez az utolsó évem. Ekkor érkezett az FTC és Gerendás György megkeresése, a klub és az ő személye hatalmas megtiszteltetést és motivációt jelentett. Nem tehernek, hanem kihívásnak élem meg a feladatot. Sok csapatnak voltam már kapitánya, az eleje biztosan nehéz lesz, mert még nem teljesen ismerjük egymást, de lesz bőven időnk a rájátszásig összerázódni. Biztos vagyok benne, hogy már az első idény végén számolni kell a Ferencvárossal a bajnoki élmezőnyben – mondta el a rá váró feladatokkal kapcsolatban a csapat leendő kapitánya, a világbajnok, négyszeres magyar és kétszeres olasz bajnok, Bajnokok Ligája-győztes Kisteleki Dóra.

Az elmúlt szezont Szegeden töltöttem, és a végére úgy éreztem, környezetváltozásra van szükségem, úgyhogy a legjobbkor jött az FTC és Gerendás György megkeresése. Nagyon szimpatikus jövőképet és lehetőségeket vázolt fel, így nem sokat gondolkodtam, hogy elfogadjam az ajánlatot. Elég jó játékosállományunk lesz, úgy érzem, már az első idényben odaérhetünk a legjobb négybe, és a mezőny bármelyik csapatának megnehezíthetjük a dolgát. Egy-két éven belül pedig nemzetközi szinten is sikeresek lehetünk. Rajtam nem fog múlni, szeretem, ha nagy a nyomás, állok a kihívás elébe! – mondta el bemutatkozásként az Európa-bajnok, LEN Kupa-győztes, magyar és görög bajnok Bujka Barbara.

Új motivációra volt szükségem a pályafutásomban, így örömmel bólintottam rá az FTC megkeresésére. Új impulzusok érnek, ami miatt már most nagyon jól érzem magam. Nagyon jó játékosállomány jött össze, a rutinos játékosok és a fiatalok remekül kiegészítik egymást. Szeretnék már az első szezonban bajnoki éremért harcba szállni a Fradival! – vázolta céljait a csapat kapusa, az Európa-bajnok, többszörös magyar bajnok és kupagyőztes Kasó Orsolya.

Huszti Dóra: „Három évet töltöttel Dunaújvárosban, szerettem volna váltani. A Ferencvárost részben Gerendás György miatt választottam – még az Egerben eltöltött időszakom alatt ismertem meg – és az ő személye nekem garancia. A több játéklehetőség és a fejlődés miatt is választottam a klubot. Az biztos, hogy össze kell majd szoknunk, szerintem az elején sok közös csapatprogramra lesz szükség. Nem lesz könnyű feladat, hogy megszokjuk egymást a vízben sem, hiszen sokan nem is ismerjük egymást, nem játszottunk még együtt. Ennek ellenére úgy gondolom, a legjobb négy közé juthat a Ferencváros új csapata, sőt a játékos állomány alapján szerintem az éremért is eséllyel indulhatunk. Azért jöttünk ide, hogy eredményesek legyünk a Fradival.

Gémes Alexa: „A Ferencváros az egyik legnagyobb klub Magyarországon, a hagyományait, múltját tekintve mindenképp megtisztelő ide tartozni. Látva a férfi vízilabda fejlődését és azt, hogy a felnőtt csapat meddig jutott, én hiszem azt, hogy a női is hasonló fejlődésen mehet át. Minden év kihívás egy új klubnál, hiszen mindenki bizonyítani akarja, hogy jogosan igazolták le, ezért bennem is van egy nagy bizonyítási vágy a klub felé és magam felé is. Kihívás az is, hogy egy újonnan alakult csapatnak kell bizonyítani. A Ferencváros neve alatt versenyzünk, ennek megfelelően kell hozzáállni. Örülök, hogy részese lehetek annak, hogy elindul a női vízilabda az OBI.-ben, itt lehetek az első lépéseknél és remélem pár éven belül a bajnoki címnél is. Szeretnék fejlődni a vízilabdában és egy kiegyensúlyozott, jó egyéni teljesítménnyel minél előrébb segíteni a csapatot. Egyénenként nagyon jó játékosok alkotják a csapatot, de ez a 14 lány még soha nem játszott együtt, a kezdet biztos nehéz lesz. A női bajnokság erősödött, nehéz szezon előtt állunk, de bízom abban, hogy a Fradi az éremért fog harcolni.

Kövesdi Vivien: „Nagyon örültem a Fradi megkeresésének, annyi lehetőség van a klubnál és olyan profi háttér, hogy nem mondhattam nemet. Ráadásul Édesapám nagy fradista, szóval eldőlt gyorsan a kérdés. Minden álma teljesült azzal, hogy a Fradi játékosa lettem. Eddigi klubomnál nem tudtam meghatározó játékos lenni, döntő szituációkban nem én voltam a vízben, én azt szeretném – ez az egyéni célom – hogy a Ferencvárosban meghatározó játékos váljon belőlem. Egyénekre lebontva én azt gondolom mindenki nagyon jó a saját posztján, ezért reális, hogy négybe jussunk, de azon múlik majd minden, mennyire tudunk csapatként működni. Az első év a csapatépítésről szól, második évben már a trónra törhetünk. Várom már nagyon a közös munkát és az új szezont.

Illés Henrietta: „Az elmúlt két évet a Honvédban töltöttem, de egy év „üresjáratom” volt, utána sikerült szerencsére visszahoznom magam, ennek köszönhetően több klub is megkeresett. Azért döntöttem a Ferencváros mellett, mert egy nagyon masszív csapatot épített a klub, tudatosan válogatták meg a játékosokat, ebben Gerendás Györgynek nagy szerepe volt. A profizmus, a körülmények, a háttérmunka mind a Fradi mellett szólt. Nekünk itt tényleg csak arra kell majd figyelni, hogy játsszunk és edzünk. Az álom a bajnoki és a kupa győzelem, a reális cél a dobogó lehet. Szerintem lesz annyi időnk, hogy Gergő össze tudja úgy rakni a csapatot, hogy dobogón végezzünk. Egyénileg is szeretnék fejlődni, technikailag és játékban előre lépni, úgy érzem, itt van rá lehetőségem. Szeretnék egy erős szezont teljesíteni. Az élmezőnyben a Fradi felkavarta állóvizet, de azt gondolom a BVSC, az UVSE és a Dunaújváros ettől függetlenül erős csapat maradt.

Kövér-Kis Réka: „Tizenhét éve vízilabdázom Szentesen, amikor a Fradi megkeresett és vázolta a terveit, akkor biztos voltam benne, hogy eligazolok, főleg, hogy Szentesen nem olyan kaliberű csapat lesz, mint az FTC-nél és nem olyan szakmai háttérrel. Nagy váltást jelent az életemben. Pár hét edzés után mondhatom, nekünk az összeszokottság nem fog problémát okozni. A mezőnyt nézve nekünk a reális cél az első évben a négybe kerülés lehet, ütőképes együttesünk lesz, talán a dobogó is elérhető. Én minden edzésen és mérkőzésen a maximumot akarom nyújtani, mindenben számíthatnak majd rám a csapattársaim. Szeretnék egy olyan idényt zárni, hogy a Ferencváros azt mondja: igen, ezért igazoltunk le.

Vogt Vivien: „Amikor először hallottam arról, hogy a Ferencváros női csapatot indítana, én egyből hatalmas lehetőséget láttam benne. Váltást terveztem, mert nem kaptam annyi játéklehetőséget, mint szerettem volna a klubomnál. Fontos volt számomra, hogy azt éreztem, itt a Fradiban számítanak rám és látnak lehetőséget a játékomban, ez nekem nagy motivációt jelent. Új poszton is kipróbálom majd magam, kíváncsian várom, hogyan sikerül. Örültem annak is, amikor meghallottam kik lesznek a csapattársaim, sok profi játékossal edzhetek együtt, tanulhatok, fejlődhetek mellettük. Szeretnék én is meghatározó játékossá válni. Tehetséges, jó játékosok alkotják ezt a Fradit, a legjobb három közé helyezem magunkat. Az biztos, a Ferencvárostól mindenki tart, pedig még el sem rajtolt a bajnokság, lesz meglepetés.

Gerendás Gemma Matilda: „Több klubból érkező, különböző korosztályból álló olyan csapat alakult, ahol a tizennégy lány a vízben nem ismerte egymást. Én nem egyéni célokat fogalmaztam meg, nem helyezést, hanem én egy csapatot szeretnék látni a vízben. Sok olyan női OBI.-es együttest látni, akik egyénekből állnak és nem alkotnak igazi csapatot. Azt gondolom a csapat együttes ereje tehet minket eredményessé. Az biztos, hogy felkavartuk a női mezőnyt, pedig még el sem indultunk. Megjelent egy új csapat, egy új erő, az FTC. Ráadásul vannak olyan játékosok, akik az elmúlt években nem kapták meg azt a lehetőséget és elismerést, ami járt volna nekik, az biztos, hogy a Ferencvárosban bizonyítani akarnak és még motiváltabban várják a szezont. Ez a csapat mindenkinek meg akarja mutatni mennyi erő rejlik benne, várjuk már a közös munkát és a szezon rajtot.

Muzsnay Fanni: „Gerendás György személye miatt döntöttem a váltás mellett és a csapat, melyet vázolt, nagyon vonzó volt és egy új, alakuló együttes kihívást jelent. Örülök, hogy olyan klasszis válogatottakkal játszhatok majd együtt, akiktől sokat lehet tanulni és fel lehet nézni. Saját szakmai fejlődésem miatt is úgy érzem a Ferencváros a legjobb választás. Személyesen csak három játékost ismertem, de pár hónap alatt biztos össze fogunk szokni, kihívás lesz, de nagyon várom. Az elvárás a legjobb négy közé jutás, de a célunk nem lehet más, mint a bajnoki és kupagyőzelem. Egyéni céljaim, hogy fejlődjek, stabil utánpótlás válogatott játékos legyek és a jövőbeli célom a felnőtt válogatottba kerülés.

Ármai Zita: „Amikor megkerestek, hogy a Ferencvárosban folytathatom el sem akartam hinni! Főleg, amikor megtudtam milyen játékosok igazolnak a Fradihoz. Tizenhat évesen világklasszisokkal együtt edzhetek, nagyon boldog voltam és egyből el is döntöttem, hogy a Ferencvárosba igazolok. Sokat várok a csapattól és bevallom abban is reménykedek, hogy a rutinos, klasszis játékosok felkarolnak minket, fiatalokat és segítenek nekünk. Bízom abban, hogy ez által fejlődhetek, előrébb léphetek. Nincs kétségem, hogy ez a csapat a legjobb négyben végez, és azt gondolom, a bronzérem is meglehet. Ahogy hallom innen-onnan, már most tartanak a Fraditól, szerintem lehet is, mert jó csapatunk lesz. Okozhatunk meglepetést az UVSE-nek és a BVSC-nek is. Izgalmas idény előtt állunk. Személy szerint én nagyon várom már, hogy Bujka Barbarával és Kisteleki Dórával együtt játszhassak, nézhessem őket edzés közben. Arra pedig nagyon kíváncsi leszek, hogy a Kasó Orsinak tudok-e majd gólt lőni edzésen.

Varga Krisztina: „Nagyon szerettem volna úgy játszani OBI.-ben, hogy a munkámmal összehangolható legyen, örülök, hogy az edzés időpontok is kedvezőek nekem, ezért is döntöttem a Ferencváros mellett. Másrészről fontos volt számomra a csapat összetétele, a kitűzött célok, és az, hogy bajnoki éremesélyes együtteshez kerüljek. A magyar vízilabdában minden korosztályban meghatározó játékosok alkotják majd a Fradit. A szakmai fejlődést is fontosnak tartom és Béres Gergő személyében olyan edzőnk lesz, aki ért a kapusok felkészítéséhez. Az elmúlt években nem az OBI.-ben játszottam, kíváncsian várom milyen lesz újra az élmezőnyben védeni. A Fradi biztos felkavarja az élmezőnyt, izgalmas szezon előtt állunk.

Péter Dóra: „Nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy a Fradinak lesz női OBI.-es csapata, mert eddig én itt csak a fiúkkal játszottam. Szerintem nagy lépés az egész klubnak és a szakosztálynak is. Nekem ez hatalmas lehetőség, nagyon vágytam arra, hogy az élvonalba játszhassak és az, hogy mindez a Ferencváros játékosaként történik meg velem, annál a klubnál, ahol felnőttem, varázslatos érzés. Nagyon jó játékosokat igazolt a klub, szerintem nagyon jó csapatunk lesz, a legjobb négyben biztos benne leszünk. Az biztos, hogy össze kell szoknunk, maximum fél év alatt ez sikerülhet, látva a névsort, szerintem nem lesz probléma.

Történelmi pillanat ez a mostani, korábban nem volt még a Ferencvárosnak felnőtt női vízilabda-csapata. Régi álmunk válik most valóra, hosszú ideje gondolkodtunk rajta, hogy bele kellene kezdeni. Úgy gondolom, így teljes a kép, hogy a férfiak mellett van női csapat is. A célok hasonlóak, mint a férfiaknál, de nem akarunk hirtelen nagyot lépni, a legfontosabb a szisztematikus építkezés. Szeretnénk megalapozott, jó szakmai munkával eljutni a bajnoki címig, hiszen a Ferencváros minden csapatának mindig a bajnoki cím a kitűzött cél. Az ehhez vezető első lépcsőfok lehet, hogy most az első idényben elérjük a legjobb négyet, és éremért szállhassunk harcba. 2-3 éven belül pedig odaérhet a csapat az élre. A klub ehhez biztosít minden szükséges feltételt, a lányoknak csak az edzésre kell figyelni. Kívánom az egész csapatnak, hogy minél hamarabb sikeresek legyenek, és élvezzék ki a helyzetet és a lehetőséget, amibe kerültek, a Ferencvárosra ugyanis az egész ország odafigyel! – mondta el a klub képviseletében Nyíri Zoltán, az FTC operatív igazgatója.

Amikor három évvel ezelőtt visszatértem a Ferencvárosba, már akkor szóba került, hogy legyen a Fradinak női pólócsapata. Akkor elkezdtünk dolgozni azért, hogy az utánpótlásban foglalkozzunk külön a lányokkal is. Ez mostanra annyira kinőtte magát, hogy néhány éven belül a felnőttcsapat szinte teljesen a saját utánpótlására támaszkodhat. Most még azonban igazolni kellett, ez pedig jól sikerült. Nagyon jó a játékosállomány, a tapasztalt és a fiatal játékosok is nagy motivációval várják a feladatot. Nem lesz könnyű dolgunk, a szakmai stáb vezetése, Gergő és én is férficsapattól érkeztünk, így biztosan találkozunk majd olyan kihívásokkal, ami számunkra is újdonság, de állunk elébe! – nyilatkozta Gerendás György szakmai igazgató.

Hatalmas lehetőség, hogy ilyen történelmi pillanatban kaptam egy felkérést, és a Fradi történetének első női vízilabda-csapatának edzője lehetek. Nagy motivációt jelent, hogy Gerendás György szakmai igazgató segítségével kezdhetek bele ebbe a feladatba. A keret még mindig nincs teljesen együtt, de úgy érzem, a bajnoki rájátszásig minden a helyén lesz, és teljesen egységesek leszünk. Úgy gondolom, hogy az első idényben a legfontosabb cél, hogy minden mérkőzésre győzelmi esélyekkel mehessünk oda, és szeretnénk odaérni a legjobb négybe! – beszélt a célokról és elvárásokról a csapat vezetőedzője, Béres Gergely.

Az FTC női vízilabda-csapatának 2017/18-as kerete:

Kapusok: Kasó Orsolya, Varga Krisztina

Mezőnyjátékosok: Ármai Zita, Bujka Barbara, Kisteleki Dóra, Huszti Dóra, Illés Henrietta, Kövér-Kis Réka, Kövesdi Vivien, Gerendás Matilda, Gémes Alexa, Muzsnay Fanni, Péter Dóra, Vogt Vivien

Vezetőedző: Béres Gergely

Szakmai igazgató: Gerendás György

Fradi.hu, MVLSZ