A Fradi katona beszélt a pályafutásáról, a jövőjéről, a magyar foci helyzetéről.

Véget ért egy korszak az életedben. Hogy érzed magad most, hogy befejezted a profi futballt?
– Jól érzem magam jelenleg a bőrömben. Minden nap akár tudok találkozni a barátaimmal és a családommal is tudok időt tölteni. Szeretem az új munkámat is. Az utolsó mérkőzés után 5 nappal azt mondtam, hogy befejezem a focit. Ez az én döntésem volt és nagyon boldog vagyok, hogy így alakult. Először nagyon nehéz volt, mert 5-6 nappal az utolsó meccs után beszéltem a családommal és azt mondtam, hogy befejezem a futballt. Majd beszéltem az edzővel és az elnökkel, ők biztattak arra, hogy folytassam és meglátjuk mi lesz. El is kezdtem az edzéseket a kerettel, mindent beleadtam. Amikor jött az első edzőmérkőzés, Thomas Doll mondta, hogy játsszak. Azt feleltem neki, hogy ha még egyszer felhúzom a mezt, akkor már nem a Vasas elleni felejthetetlen kupadöntő lesz az utolsó számomra. Szóval nem léptem pályára. Majd a második felkészülési találkozó előtt is szólt, de azt mondtam, ha még egyszer felveszem a mezt és pályán leszek, akkor még egy évet itt fogok maradni. Úgy érzem, hogy így volt a legjobb, a legalkalmasabb pillanatban tudtam befejezni a pályafutásomat. Még egyszer szeretném mindenkinek megköszönni, amit értem tettek. Az újságoknak, a szurkolóknak, az edzőimnek, az elnöknek, a klubnak. Köszönöm mindenkinek. Az új munkámban is mindent meg fogok tenni, ahogy a pályán is tettem. Imádom ezt a klubot, a szurkolókat. Itt él a családom, nagyon jól érezzük magunkat. Sokat köszönhetek a Fradinak. Ez a klub az életem. Tudom, hogy nem olyan játékos voltam, mint Messi vagy Ronaldo. Az én stílusom más. Mindig harcoltam és küzdöttem, még akkor is, ha éppen nem voltam a pályán. Szeretem a csapatot, a játékosokat, egyszerűen mindent.

Akkor mondhatjuk, hogy a Ferencváros Gattusója vagy?
– Igen, pontosan. Ez az én stílusom.

A családod mit szólt a visszavonulásodhoz?
– A feleségem azt mondta, hogy az én döntésem. A két gyerekem más tészta. Ők azt mondták, hogy játsszak még. Szerették azt, amikor a pályán voltam.

A gyermekeid a Fradiban sportolnak?
– Igen, most fogják itt elkezdeni az iskolát, ami mellett sportolni is fognak. A lányom úszni szeret, míg a fiam kézilabdázik. Ott leszek a mérkőzéseiken, versenyeiken.

Az új munkádról mesélj egy kicsit. Inkább Budapestről, vagy a helyszínről fogod figyelni a kinézett játékosokat?
– Minden mérkőzést figyelni fogok. Egész nap meccseket fogok nézni, mindent megteszek azért, hogy jó karaktereket hozzak a Fradihoz. Korhatár nélkül figyelem őket. Nagyon szeretem a futballt, így ez nem megterhelő számomra. De az biztos, hogy sok utazással fog járni az új munkám.

Milyen mentalitású játékosokat fogsz figyelni?
– Természetesen olyan játékosokat, akik szívvel játszanak és megvan bennük a győztes karakter.

Melyik volt a legszebb élményed Fradi-mezben?
– Két dolgot említenék. Az egyik az utolsó mérkőzésem, a Vasas elleni kupadöntő. A másik pedig az Újpest ellen szerzett gólom, még a régi stadionból. Felejthetetlen élmény. Valamint 3 Magyar Kupát nyertem és 1 bajnokságot, ami nem elhanyagolható szempont.

És milyen rossz emléked van?
– Amikor az Újpest ellen vesztettünk, valamint a legutóbbi két évben az EL-selejtezők. De a legrosszabb az Újpest ellen veszíteni. Olyankor 4-5 napig nagyon szomorú voltam.

Mit gondolsz a jelenlegi a magyar futballról?
– Tavalyi évben nagyon jól szerepelt a magyar válogatott az Európa-bajnokságon. Az U-válogatottak is jól teljesítettek a vb-n és Eb-n is. Jó pillanatok voltak ezek. De ez kevés, hiszen jó eredmények kellenek a klubcsapatoktól is az európai porondon. Ha a klub jól szerepel, akkor ez jó a nemzeti csapatnak is, hogy magasabb szinten tudjanak teljesíteni. Csak egy pár játékos játszik topligákban. Ez egy probléma a magyar futballban. Ha a Vidi, a Fradi, továbbjutnának és EL-ben tudnának szerepelni, akkor az jót tenne a nemzeti csapatnak. Most már van esély arra, hogy tudjanak lépni egy szintet felfelé. Az MLSZ egy jól szervezett egység, amely segíti a klubokat is. Gera, Király, Juhász, Hajnal és Vanczák mind olyan játékosok voltak, akik helyett most kell beépíteni új játékosokat a csapatba. Nagy Ádámból 5-6 éven belül klasszis lehet. Olyan játékosokra van szükség, akiknek karakterük van és topcsapatokban játszanak, ők lendíthetik előre a válogatottat is.

Mivel sokat játszottál Magyarországon és a nyelvet is beszéled, gondoltál valamikor arra, hogy a magyar válogatottban szerepelj?
– Nem. Nagyon szeretem ezt az országot, a gyerekeim is itt járnak iskolába, itt élek a családommal, de az nem ugyanaz. Én szerb vagyok. Az én véleményem az, hogy a nemzeti csapatban csak honi játékosok szerepeljenek. Lehet ez nem igaz manapság, de ez az én véleményem.

Szerinted mire lehet képes ez a csapat a magyar bajnokságban? Összejöhet az első hely?
– A Fradi minden évben ott van a legjobbak között, mindig van esélye a trófeáért harcolni. A Fradi, az Fradi. Mindene megvan a klubnak, hogy a legjobbak között legyen. A szurkolók, a személyzet, jól szervezett klub és jó játékosmegfigyelők (nevet). Ha a Fradi a következő 5 évben 3-4 alkalommal megnyerné a bajnokságot, akkor elégedett lennék. Az idei évben már 5 új igazolás érkezett és szerintem 1-2 még fog. Nagyon érdekes a csapat, jó a hangulat és az edzések is. Akik eddig aláírtak, egytől egyig remek játékosok. Ha még 1-2 jó játékos érkezik, akkor ebben az évben nagy esélyünk lesz megnyerni a bajnokságot. De majd meglátjuk, hiszen a futballban a labda gömbölyű. Itt a klubnál mindenki meg fog tenni mindent azért, hogy sikerüljön elérni ezt a célt. Ehhez azonban keményen kell játszani és dolgozni. Minden mérkőzésen harcolni kell érte.

A korábbi Arsenal játékos, Emmanuel Eboué a csapattal edz. Mit gondolsz, erősítés lehet a Ferencváros számára?
– Mindenki tudja, hogy ki Emmanuel Eboué. Bajnokok Ligája döntőt játszott a csapatával. Most 34 éves, meglátjuk. Amikor edzettem a csapattal, akkor 2-3 alkalommal találkoztunk. Majd összeszedett egy kis sérülést, amikor pedig újra edzett, már én nem voltam ott. Azt nem tudom megítélni, hogy milyen szintet képvisel, erről inkább az edzőt kellene megkérdezni.

Amennyiben a Fradi megint megnyeri a Magyar Kupát, vállalnád, hogy újra felülj a kapufa tetejére?
– Ez egy hagyománnyá vált. Három évvel ezelőtt ültem fel oda először. A trófea a kezemben volt, nem tudtam mit csináljak, Varga Roli és Emir Dilaver pedig mondta nekem, hogy üljek fel oda. Ezt követően pedig mindegyik évben megismételtem. Ha a csapat a következő évben is megnyeri a Magyar Kupát, akkor találok valakit, aki majd felül helyettem oda.

forrás: goal.com