A magyar származású magyar-brit-ausztrál állampolgárságú Konta Johanna ma Venus Williams ellen lép pályára a legnagyobb múltú Grand Slam torna elődöntőjében. A magyar szülők gyerekeként Sydneyben világra jött világranglista hatodik, huszonhat éves teniszezőnő nagyapja az a Kertész Tamás, aki 1953-ban, a Kinizsi-korszakban szerződött hozzánk.

Kertész Tamás (Fotó: Tempó Fradi!)

A gyors, erős szélső 1955-ben bekerült a válogatottba is két meccsre, a Kertész, Kocsis, Tichy, Puskás, Czibor csatárötös tagjaként. Az 1956-ban nevét visszaszerző Ferencvárosban tovább játszott, 1958-ban Magyar Kupát is nyert a színeinkben, az évek során elért bajnoki ezüstök és bronzok mellett. Ezután számos sérülés hátráltatta, kikerült a kezdőből és 1960-ban Debrecenbe szerződött. A Ferencvárosnál töltött hét esztendő alatt 179 meccsen 53 gólt szerzett, ezek közül 97 bajnokin 29-et.

Nemsokára edző lett, Ghánában, Líbiában, Etiópiában is dolgozott, 1984-ben pedig ő jutatta fel a DMVSC-t az élvonalban. A mérnökként is dolgozó futballista fiatalon, 1989-ben, hatvan évesen, Debrecenben hunyt el. Fogorvos lánya, Kertész Gabriella Konta Johanna bizonyára nagyon büszke édesanyja.

Ma 15:15-kor játssza a wimbledoni elődöntőt a gyengébbik Williams-nővér, Venus ellen. Tudjuk, hogy vannak köztetek tenisz-rajongók, az esti meccs felvezetéseként szurkoljunk a magyar származású, fradista kötődésű sportolólánynak!

(Fotó és adatok: a fantasztikus Tempó Fradi)