Az elmúlt két év után idén is megnéztük, kik járnak jól, kik járnak rosszul az unorthodox, három körös bajnoki rendszerrel. Mint ismert, a csapatok fele, az első hat kétszer is hatszor játszik otthon egy-egy tizenegy fordulós körben, míg az utolsó hat csak egyszer, így az első hatnak tizenhét, a második hatnak tizenhat hazai meccse van a harminchárom fordulóban. Az is ismert, hogy a három körös rendszer miatt egy-egy párosításban előnyt élvez az egyik csapat azzal, hogy az ellenfelével szemben kétszer játszhat otthon.

Ahogy egy éve és két éve, most is megnéztük, hogy a tavalyi tabellának megfelelő erősorrend – Honvéd (12), Videoton (11), Vasas (10), Fradi (9) … DVTK (3), Felcsút (2), Balmazújváros (1) – szerint mely csapatok voltak a sorsolás kedvezményezettjei. Ha egy csapat a balmazújvárosiakkal játszik otthon kétszer, az +1 pont, ha kétszer kell jönnie hozzánk, az -9. Teljesen igazságos elosztás esetén az tabella első fele 0-6 pont közt a pozitív, a tabella második fele 0-6 pont közt a negatív tartományban lenne – hisz előbbiek egyszer többször játszhatnak otthon.

A tavalyi nagy vesztes Haladás megint pórul járt, hiába végeztek a tabella első felében, most még minősíthetetlenebb a sorsolásuk, mint tavaly, -28 helyett -29 a szerencse értékük, de mi is rontottunk, a tavalyi 0 helyett -1 a mutatónk. A legjobbat a Paks (15), a Videoton (13) és a Honvéd (10) “húzta”, a Dózsa (-14) és a DVSC (-17) sokkal kevésbé mondhatja mázlistának magát. A két újonc, a Felcsút -4-es és a Balmazújváros -11-es mutatója azt mutatja, hogy a Pintér-csapatnak átlagosan, Horváth Feriéknek pedig enyhén rosszul jött ki a sorsolás.

Csapat"Szerencseérték"
Paks15
Videoton 13
Honvéd10
Vasas2
Mezőkövesd2
DVTK-1
Ferencváros-1
Felcsút-4
Balmazújváros-11
Dózsa-14
DVSC-17
Haladás-29