Tegnap tartották a Szatmár – Ferencváros kézilabda gálát.

Galéria: FTC facebook, Szatmár.ro

Családot építünk kicsiben és nagyban. Így szól a Szatmár – Ferencváros határon átnyúló női kézilabda utánpótlás projekt egyik mottója. Az alig néhány éve indult kezdeményezés azonban lassan már átlépi a család határait – legyen az bármilyen nagy is – és mozgalommá kezd válni. A térség megkerülhetetlen sportmozgalmává. Amely tisztában van társadalmi, szociális, közösségi, családi szerepével. Ennek a sportmozgalomnak tartották csütörtök délután a díjátadó gáláját Szatmárnémetiben, az Északi Színházban.

Reméljük, utat tudunk nyitni az összerdélyi sport terén” – nyitotta meg beszédével a gálát Magyar Lóránd parlamenti képviselő. „Közel áll hozzánk a gondolat, hogy a sport révén eltüntessük a határokat Szatmár két része között. Ez a projekt a családokat szólítja meg, a gyerekek pedig sokkal többet kapnak a kézilabdánál: a sport szeretetét, az egészséges életmódhoz vezető utat” – tette hozzá az RMDSZ-es politikus.

Albertné Simon Edina kolozsvári konzul a sport közösségépítő szerepét emelte ki és biztosította a jelenlévőket, hogy a magyar kormánynak feltett szándéka a tehetségek támogatása.
Minden egészséges családnak az élén lennie kell egy apának – ebben az esetben a Ferencváros jelenti nem az apai, hanem a szakmai szigort. Az FTC kézilabda-szakosztályának vezetője, Jeney Zsolt Ákos (akit büszkeséggel tölt el, hogy szülei a térség szülöttei) reményének adott hangot, hogy a Szatmár – Ferencváros projekt „példát mutat és lehetőséget teremt. Példát mutat másoknak és lehetőséget teremt, hogy hosszú távon gyümölcsöző legyen a kezdeményezés”. Hangot adott azonban annak is, hogy a fejlődés képzeletbeli lépcsőjén a következő lépcsőfokok eléréséhez bizony már pénzre, anyagi támogatásra van szükség.

Elek Gábor, a Ferencváros női kézilabdacsapatának sikeredzője megköszönte klubbéli edzőkollégáinak, hogy „mindig nagy örömmel segítik a projekt előrehaladását” és köszönetét fejezte ki a gyerekeknek, edzőiknek, támogatóknak és mindenekelőtt a szülőknek. A kétszeres Kupagyőztesek Európai Kupája–győztes szakember olyan ígéretet tett, amely bizonyítja, mennyire elkötelezett a projekt iránt. „Amíg én leszek a Ferencváros csapatának szakmai vezetője, ígérem, minden negyedévben eljövök az edzőképzésre!

Ne csak sportolókká, hanem sportemberekké váljatok” – kívánta Baracsi Endre, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közgyűlésének és a megye kézilabda-szövetségének alelnöke.

Elkötelezett kézilabda-rajongóként Kereskényi Gábor polgármester örömének adott hangot, amiért Szatmárnémeti és az Északi Színház házigazdája lehetett az eseménynek. Kereskényi is kiemelte a sportnak a személyiség, a közösség fejlődésére tett hatását és biztosította a jelenlévőket a projekt támogatásáról.

Az ünnepi köszöntőket a projekt megálmodója, megvalósítója és vezetője, Kiss Zoltán zárta. Évértékelésként felelevenítette, hogy a projektben szereplő csapatok 17 kupán vettek részt, hogy több településen létrejött a gyerekek inspirálta anyuka csapat. Fontos mérföldkő, hogy együttműködésről állapodott meg a Ferencváros férfi kézilabdacsapata a román férfi kézilabda egyik műhelyének számító Nagybányai Minaurral, és hasonló együttműködés körvonalazódik a Brassói Corona, a projekt és a Ferencváros, illetve a Nyárád-mente és a projekt között.

Kiss Zoltán néhány fontos bejelentést is tett. Egyrészt, a projekt 20 legügyesebb edzőjét a Ferencváros saját vendégeként két napos edzőképzésre vár. A legjobbak megkapják Magyarországon a D licences edzői diplomát, de 6-8-at közülük ősztől szeretnének beíratni a C licences képzésre. A Magyar Kézilabda Szövetség mintegy 180.000 forint értékű felszereléssel támogatja a projektet, amely ősszel elindítja a 10 évesek számára a bőrlabdás képzést. Szolgalmazta, hogy 10 éves korig a kis játékosok vegyenek részt néptáncképzésen, mert az sokat segít a mozgáskoordináció fejlesztésében.

Mostanáig mindezt a csodát maroknyi lelkes ember, jó értelemben vett őrült vitte véghez. Fizetés, anyagi ellenszolgáltatás nélkül. De köszönettel és hálával nem lehet megtankolni edzőink autóit, nem lehet felszereléseket vásárolni. A további fejlődésünkhöz szükségünk van mindenki támogatására” – jelentette ki.

Igazság szerint 1200 diplomát kellene kiosztanunk” – utalt a projektben szereplő mintegy 1150 gyerekre és ötven edzőre Kiss, ám értelemszerűen csak a legjobbak vehették át az elismerést. A projektben résztvevő edzők szavazatai alapján az Év csapata Mezőfény lett, a lesportszerűbb szurkolóknak a nagyecsediek bizonyultak, míg a legsegítőkészebb önkormányzat Avasújváros lett.

A korosztályon belüli legjobbnak járó Szarka Éva-díjat Kerezsi Júlia (Egri), Somogyi Zsófia (Kálmánd) és Kriszte Emese vehette át. Az év legjobbjának Somogyi Diána bizonyult, aki a névadótól, a Ferencváros válogatott játékosától vehette át a Szucsánszki Zita díjat. Az év legjobb edzőjének járó Elek Gyula-díjat a legendás mester nem kevéssé sikeres fia, Elek Gábor adta át a mátészalkai Tóthné Nagy Anikónak.

A díjazottak teljes listája: Szatmár.ro