Vízilabda csapatunk vezetőedzője volt a Reggeli Start vendége, ahol a Fradi mellett a nyári Masters VB is szóba került.

A tavalyinál is nagyobbat „ugrott” a Fradi, s szeretnék, ha az új szezon kezdetétől számított nyolc hónap múlva – a legfontosabb időszakra – összeérne a klasszisokból álló új csapat. Varga Zsolt vezetőedzőt Szombathy Pál kérdezte a Reggeli Startban.

Az olimpiai bajnok szakember maga is készül, a masters vb-n indul, legtöbb olimpiai bajnok társával. Mint mondja: nem tudja nem komolyan venni a felkészülést, ehhez szokott hozzá és ugyanezt látja a többieken is.

A Fradi keretében jelentős változások történtek, hét új játékos érkezett, többségük nemzetközi klasszis, s velük olyan fiatalokat igazolt a klub, akiknek tehetségét, és főként a munkához való hozzáállását Varga Zsolt megismerte az utánpótlás -válogatott másodedzőjeként.

A vezetőedző elmondta: fontosnak tartotta, hogy valamennyi távozóval ő üljön le beszélgetni, saját pályafutásából sok kellemetlen emléke volt az ilyen döntések közlésével kapcsolatban.

Az eddigi csapatkapitány, Nyéki Balázs másodedzőként a csapat kispadjára ül (mint Varga Zsolt ironikusan fogalmazott: „átkerül a sötét oldalra”), az új csk Madaras Norbert lesz, aki még egy évet hosszabbított, s aki a vezetőedző szerint minden szempontból alkalmas arra, hogy egy ilyen csapatban összefogó, meghatározó erő legyen, nemcsak a vízben, hanem az öltözőben is.

A Varga testvéreket „klasszis párosnak” nevezte a szakember, s emlékeztetett: az a csapat, ahol ők „megjelentek”, minden esetben nyert valamit.

Az anyagi háttérről a vezetőedző nem nyilatkozott, mint mondta, ebben nem ő a kompetens, de szavaiból az derült ki, hogy a Fradi pólós költségvetése az előző esztendőhöz képest vélhetően mintegy 25-30 százalékkal növekedhetett.

Az Eurokupában a csapat nagy esélyes, hiszen címvédő is, ám Varga Zsolt figyelmeztetett: a következő szezonban erősebb lesz a torna mezőnye, ugyanis a BL-sorozatból nemcsak a második selejtezőkörben kiesők, hanem a harmadik fordulóig eljutó, de ott búcsúzó csapatok is a második számú kupában folytathatják.

Szakmai szempontból Varga Zsolt arra számít, hogy magasabb szintű játékot látnak majd csapatától a szurkolók – ez a játékosok kvalitásaiból eleve adódik. A védekezésben és támadásban is több lesz az automatizmus, az olyan játékelem, ami „önmagától működik”, s várhatóan gyorsabban jutnak majd el az egyes feladatok csapatszinten történő jó megvalósításához. Hogy a teljes összecsiszolódás mennyi időt vesz igénybe, az nagy kérdés, a vezetőedző szerint a bajnoki rájátszás jövő tavaszi kezdetére mindenképpen össze kell érnie a csapatnak.

Kivonat: VLV