Labdarúgó csapatunk korábbi vezetőedzője a napokban ünnepelte születésnapját, ezen alkalomból beszélgettek vele.

A napokban ünnepelte 54. születésnapját Détári Lajos, a Honvéd hatvanegyszeres válogatott labdarúgója, akit sokan az utolsó magyar világklasszisnak tartanak. A játékosként négy országban is megfordult Détári az utóbbi időben a partvonalon kívülre került.

Milyen volt a születésnapom? – kérdezett vissza a Lokál érdeklődésére Détári. – Ötven fölött az ember már nem ünnepli kitörő örömmel azt, hogy egyre jobban öregszik. Szóval afféle csendes megemlékezés volt.

– Nagyon ritkán tűnik fel a lelátókon, nem érdekli a hazai futball?

– Afféle távoli szemlélő vagyok. Mellesleg őszintén megmondom, igazi látnivalót nem vélek felfedezni a mai NB I-ben, meg aztán nincs kedvem ahhoz a macerához, ami a bejutáshoz kell, VIP-jegyért pedig senkinél nem fogok kilincselni. Kispestre azért van belépőm, és a régi szép időkre emlékezve kimegyek megnézni a Honvéd–Vidi meccset. Hátha újra bajnok lesz a Honvéd. Azonban jól elvagyok futball nélkül, bár az összefoglalókat azért megnézem, és néha leülök a tévé elé egy meccs kedvéért. De ilyenkor meg égnek áll a hajam, amikor látom, kik és miket beszélnek. Olyanok, akiket régen még nézőnek sem engedtek volna be a lelátóra, szóval most is beigazolódik a mondás, hogy aki nem ért hozzá, az tanítja. Ráadásul idegesít, hogy már másfél órával a sípszó előtt unalmas fecsegéssel töltik ki a műsoridőt.

– Arról végleg letett, hogy edzőként térjen vissza valamelyik pályára?

– Bizonyos, elég egyértelmű jelekből arra következtetek, hogy olyan nagyon azért nem hiányzok. Annál pedig büszkébb vagyok, hogy klubvezetőket vagy más nagy hatalmú embereket győzködjek.

– Pedig nem is olyan régen még Détári Lajos előtt is szabad volt a pálya.

– No igen, például amikor a Fradinál dirigáltam, szinte NB III-as színvonalú játékosokkal kellett dolgoznom. Most van pénz, van minden az Üllői úton, csak éppen az eredmény hiányzik.

Lokál