Az MLSZ elnökségi tagja, Bánki Erik volt a Reggeli Start vendége.

Az MLSZ elnökségi tagja beszélt a fiatalok NB I-es csapatokba való beépítéséről is.

– Élharcosa voltam annak a kezdeményezésnek, hogy fiatalokat szerepeltessenek a magyar csapatok, ez eleinte nem feltétlenül találkozott az NB I-es klubok elképzeléseivel. Jelenleg csapatonként két 20 éves játékost kell játszatni támogatás fejében. Ennek a kezdeményezésnek nagy szívó ereje van, egyelőre nincs több olyan szintű fiatal futballista, akiket be lehetne építeni az NB I-es és NB II-es csapatokba. Jó példa erre a Vasas, amelyik majdnem kiesett, de 5-6 fiatal stabilan játszott, idén pedig a dobogón vannak. Ez az egyetlen járható út, a szerbek, horvátok, 10-15 évvel ezelőtt megcsinálták és nézzük meg, hol tartanak.

Bánki a fűtött pályák jelentőségéről is beszélt.

– A fűtött pályákkal szeretnénk lerövidíteni a téli szünetet a versenyképesség érdekében. A téli fűtési időszak 8-10 millió forintot igényel, ennek kigazdálkodása egy NB II-es klub esetében nem elvárható, ezért maradt el a Balmazújváros bajnoki mérkőzése annak ellenére, hogy van pályafűtés. Éppen ezért az üzemeltetéshez is biztosítani kell TAO-s támogatást. Az új stadionok pályafűtése már adott, az NB I-ben a következő szezontól ezzel már nem lesz gond, míg az NB II-ben 3-4 éven belül az összes pálya fűthető lesz.

Öt év múlva a kluboknak saját lábukon kell megállniuk.

– 2011-től működik a TAO támogatási rendszer, az volt a cél, hogy 10 év alatt kialakuljon a sportgazdaság, legyenek olyan cégek, vállalkozók, amelyek piaci alapon tudják működtetni a magyar labdarúgást. Minden adott ahhoz, hogy a következő ötéves TAO-s ciklus végére piaci alapon is meg tudjanak élni az NB I-es és az NB II-es klubok.

DigiSport, kivonat: Csakfoci