Palásthy Norbert beszélt a klubunknál zajló játékosmegfigyelés működéséről.

Mielőtt az utánpótlásban betöltött szerepedre térnénk, kérlek, mondj pár szót magadról.
A Fradiban nevelkedtem, tizenhat évesen kerültem a klubhoz Vácról. Itt kaptam meg életem első profi szerződését, de sajnos nem volt hosszú a felnőtt csapatban a pályafutásom. Előbb kölcsönadtak, majd lejárta szerződésem és elkerültem. Játszottam az NBI-ben a Honvédban, Vácon, Pakson és Egerben. Sportszervezői szakon végeztem a TF-en. Mindig fradistának vallottam magam, az érzelmeim a Ferencvároshoz kötnek. Vácon már dolgoztam az utánpótlásban, de ott a vezetésben segítettem.

Mikor kapcsolódtál be a Ferencváros utánpótlásába?
Tavaly februárban csatlakoztam Theo Schneiderhez és Lisztes Krisztiánhoz. Theo célja, hogy olyan segítséget adjon a fiatal játékosainknak, amellyel be tudnak épülni a felnőtt csapat keretébe. Így indult el az utánpótlásból Nagy Ádám és Nagy Dominik is Theo ajánlásával az első csapat keretébe. Én játékos megfigyelő vezetőnek jöttem és feladatom volt elkészíteni a Fradi saját utánpótlás bázisát. Ennek segítségével, a legtehetségesebb srácokat az U14-től, U19-ig be tudjuk ajánlani a Fradiba. Ehhez fel kellett térképezni az összes korosztályt és megpróbáltunk az edzőkkel kommunikálva azokra a posztokra igazolni, ahol szükségünk volt erősítésre. Olyan játékosokat igyekszünk hozni, akik számunkra is perspektívát jelentenek, illetve várhatóan oda tudják magukat verekedni, az első csapat keretébe.

Ezen kívül miből tevődik még össze a munkád?
A feladatom abban teljesedik ki, hogy minél több játékost próbálok a Fradi utánpótlásába hozni, de nem csak beajánlom a játékost, hanem ennek az egésznek a levezetése, tárgyalása, az átigazolási összegről történő megállapodásig a feladatom. Általában ezt a munkát ketten végezzük Lisztes Krisztiánnal. Ez hasonlóan működik, mint a felnőtt csapatnál. Próbálunk olyan árat kialkudni, amelyik mindkét félnek megfelel. Ennek a kapcsolattartása, ügyintézése, illetve most már a házon belül a logisztikai rész is hozzám tartozik. A játékosok hotelben való elhelyezése, az éttermekkel való kapcsolattartás is a munkám része, eközben pedig Theo keze alá dolgozom. Ez így már sokkal bővebb feladat, mint amit egy egyszerű scout végez.

Hányszor nézel meg egy játékost, mielőtt a Fradiba ajánlanád?
Minden héten van értekezletünk, és ahogy haladunk a bajnokságban, leülünk az edzőkkel és megbeszéljük, milyen posztra keressünk játékost. Kriston Attilával dolgozunk ezen, aki külső scout. Attila általában a mérkőzéseket elemzi, illetve feltölti az adatokat az adatbázisba és mi onnan próbálunk az edzőkkel támpontokat találni. Fel van jegyezve, hogy ki miben jó, vagy éppen miben gyenge. Egy játékost minimum háromszor nézünk meg, de nem csak én, hanem Lisztes Krisztián is.

Milyen kritériumoknak kell megfelelniük?
Négyféle szempont alapján értékeljük a játékosokat. Mentalitás, gyorsaság, technikai és taktikai tudás. Posztokra bontva is olyan fiatalokat keresünk, akik beleillenek a Fradi játékfilozófiájába.

Hány labdarúgót sikerült a Ferencvárosba hoznod, amióta itt dolgozol?
Ez nem az én egyéni sikerem, hiszen csapatban dolgozunk. A nyári átigazolási időszak alatt huszonkilenc játékos érkezett a klubhoz U7-tő|, U19-es korosztályig. Sikerült az MTK-ból, a Honvédból, a Puskás Akadémiából is játékosokat szerződtetni, ez is mutatja, hogy versenyképes a Fradi utánpótlása, a többi akadémiával szemben. A nyári szerzemények között sok utánpótlás válogatott játékost sikerült a Fradi csábítani. Többen közülük már a felnőtteknél is bemutatkoztak.

Kik azok, akik odaérhetnek majd előbb, vagy utóbb a felnőtt csapathoz?
Rengeteg tehetséges játékosunk van az utánpótlásban, sokan szerepelnek a korosztálynak megfelelő válogatottakban is. Minden korcsoportból fel lehetne sorolni egy-két nevet, de nem szeretnénk külön kiemelni senkit. Félcsapatnyian már játszottak a felnőttek között is. Az U17-es csapatból is akadnak, akik hasznos tagjai lehetnek majd idővel a felnőtt csapatnak, de az U16-nál is vannak nagyon tehetséges játékosaink. Sőt, a még fiatalabb korosztályból is. Nagyon sok játékost fel lehetne sorolni, akiben benne van az a potenciál, ami egy jó futballistánál elengedhetetlen. Igazán jó labdarúgó válhat belőlük, ha tudatosan építik magukat és alárendelődnek a futballnak.

Milyen távlati terveitek vannak a játékos megfigyelés terén?
Jelen pillanatban Kriston Attilával és az edzők segítségével térképezzük fel a korosztályokat és szeretnénk a közeljövőben elérni, hogy minden korosztályra jusson egy játékos megfigyelő. Így sokkal több mérkőzést tudnánk feldolgozni és több lehetőség nyílna a tehetségek feltérképezésére.

Mit vársz az utánpótlásban végzett munkátoktól?
– Bízom benne, hogy az a helyes információáramlás, ami működik köztem és az edzők között megmarad és továbbra is megkönnyítik a dolgomat azzal, hogy jelzik, milyen posztra keresnek elsősorban játékosokat. Nem minden gyerek szeretne hozzánk jönni, vagy éppen anyagilag nem megoldható, hogy elhozzuk a játékost, ha egy klub nem akarja elengedni. Vannak olyan gyerekek, akik alapból elutasítják a Ferencvárost, mert nem Fradi érzelműek. Ez az élet rendje, velük nem is foglalkozunk, illetve nagyon fontos, hogy akit megkeresünk, azt csak egyszer szólítjuk meg. Aki nem akar a Fradihoz tartozni, abba plusz köröket nem fektetünk bele.

Sokszor találkoztok ilyen hozzáállással?
– Egyáltalán nem. Az a tapasztalatom, hogy a Fradi eddigi jó híre tovább erősödik. Ma már nem csak én keresem a gyerekeket, hanem rengeteg telefont kapok olyan tehetségektől, akik hozzánk akarnak tartozni. A Fradi is felsorakozott a legjobb akadémiák mellé és egyre több fiatal labdarúgót sikerül beépítenünk az utánpótlásba. Rengeteg szülővel beszélgetek és a visszajelzéseikből is megállapítható, hogy folyamatosan fejlődik az utánpótlásnál történő munka, amelyre bátran alapozhat a ferencvárosi labdarúgás egésze.

Fradi.hu, Fradi app