Nincsenek rá szavak… Tragikus hirtelenséggel elhunyt az FTC 17 éves birkózó tehetsége, bajnoki érmese, Rózsa György.

Az FTC mély fájdalommal tudatja, hogy tragikus hirtelenséggel elhunyt a Ferencvárosi Torna Club birkózóreménysége, Rózsa György. Fiatal sportolónk emlékére ma délután 17.00-kor gyertyagyújtással emlékezünk az FTC birkózó csarnokánál.

Rózsa György nyugodjék békében, emlékét nem feledjük….

(fradi.hu)

Versenyzőnk tegnap este edzés közben lett rosszul, elvesztette az eszméletét, és a szívverése is leállt. Még a helyszínen újraélesztették, a kiérkező mentők pedig a Budai Irgalmasrendi Kórházba szállították, de már az orvosok sem tudtak rajta segíteni…

Az egész Fradi-családot sokkolta a hír. A klub elnökségi tagja, a birkózók szakosztályvezetője, az olimpiai bajnok Sike András is nehezen találta a szavakat.

Nagyon nehéz mit mondani… Tegnap Tatán voltam edzőtáborban, telefonon kaptam a szörnyű hírt. Megrendítő, nem találjuk a szavakat… Mindenki nagyon szerette Gyurit, egy rendkívül szorgalmas, kedves srác volt, mindig mindenben az élen járt, igazi vezéregyéniség volt a csoportjában. Egyelőre nem tudjuk, mi történhetett, az edzések szakszerűen zajlottak, neki pedig érvényes sportorvosi engedélye volt, most is éppen versenyre készültek a társakkal… Szeretnénk, ha mindenki tiszteletben tartaná a gyászunkat, a család, a sporttársak, barátok fájdalmát.

Rózsa György trénere, Széles József mesteredző ott volt a tragédia bekövetkeztekor, éppen edzést tartott a csoportnak. Ha nehezen is, keresve a szavakat, de a Fradi Médiának mesélt a szörnyű percekről, órákról…

Felfoghatatlan… Nem túlzás azt mondanom, hogy ezek az egész pályafutásom legszörnyűbb napjai… Farkas Gábor kollégámmal egy nagyon jó lelkű, szorgalmas, ügyes utánpótlás-csoporttal dolgozhattunk, aminek ő ráadásul igazi motorja volt. Nagyon szerette mindenki, áradt belőle a kedvesség, és talán a legkitartóbb versenyzőnk volt. Amikor hozzánk került, egy 117 kilós gyerek volt, kőkemény munkával lefogyott 84 kilóra, mindent megtett azért, hogy eredményes birkózó lehessen. Soha nem volt semmi jele ilyesminek, mindig minden edzés szabályosan és szakszerűen zajlott, a sportorvosija is érvényes volt, versenyre készültünk.

A mesteredző felidézte az esti edzést is, amelyen semmi jel nem utalt a későbbi tragédiára..

Az edzés vége felé jártunk, amikor az egyik feladatnál éppen ivószünetet, és pihenőt kaptak a srácok. Aztán amikor mondtam, hogy folytassuk, Gyuri nem állt fel a földről. Remegni kezdett, az izmai begörcsöltek. Azonnal hívtuk a mentőket, és amíg kiértek, az ő telefonos utasításaik alapján megkezdtük az újraélesztést egy szülő segítségével. Én közben elrohantam a sporttelep defibrillátoráért, és csatlakozott hozzánk egy orvos apuka segíteni. Aztán a kiérkező mentők átvették, és beszállították az Irgalmasrendi Kórházba… Feszülten várakoztunk, aztán körülbelül egy óra múlva megérkezett a szörnyű hír… Olyan, mintha a gyerekünk lett volna, nincs igazság… Mindenkit arra kérek, hogy most hagyjanak bennünket gyászolni, megemészteni a történteket. Ezt kérem a sajtó képviselőitől is, ezért meséltem el most mindent, nem szeretnénk erről többet nyilatkozni.

A sporttelep illetékesei, amint értesültek az esetről, azonnal a birkózók segítségére siettek. Az FTC Népligeti Sportközpont létesítményvezetője, Paján Viktor elmondta, az elsősegély és az újraélesztés során minden szakszerűen történt.

Gyuri az edzésen lett rosszul. Utána azonnal megkezdődött a kézi újraélesztés. A sportközpontban összesen 7 újraélesztő készüléket helyeztünk el korábban. Amint megérkezett a hét defibrillátor egyike, azzal folytatódott tovább az újraélesztés. Volt orvos a helyszínen, aki egyből be tudott avatkozni. Amíg kiért a mentőautó, addig telefonon tartottuk a mentősökkel a kapcsolatot, aztán ők is próbálták a keringést visszahozni. Végig mellette voltunk, próbáltunk támogatást nyújtani a szülőknek is. A mentősök végig lelkiismeretesen, szakszerűen próbáltak segíteni. Az újraélesztést követően a mentők kórházba szállították, ahol, sajnos, megkaptuk a hírt, hogy nem sikerült megmenteni az életét. Gyuri nagyon nagy űrt hagy maga után, és megrendítő, hogy nincs már közöttünk. Olyan fiatalember volt, akinek az egész élete példaértékű, mindenki számára.

Rózsa Györgyöt az egész Fradi-család gyászolja. Sportolónkra ma délután 17 órától gyertyagyújtással emlékezünk az FTC birkózócsarnokánál. Nyugodj békében, Gyuri, emlékedet megőrizzük!