Kubatov Gábor tegnapi értékévelőjében a labdarúgásra is kitért bővebben.

A tizenhat éves kiemelt tehetségeknek a Fradi olyan, öt éves szerződést kínál, amelyben a leendő futballista tizenhat évesen évi 1.2 millió nettó fizetést kapna, az ötödik év végére ez évi 20 millióig mehet fel. De nem fogadják el, Kubatov szerint a magyar futballkultúrában sajnos elterjedt nézet miatt, miszerint „külföldre kell menni„. Megemlítette Csoboth Kevin esetét, akit volt fradista tanácsadó segítségével Kozármisleny érintésével juttattak el a Benficához. Ezért a Fradi nem jutott hozzá „tizenegynéhány” millió forint nevelési költséghez, az ügyben feljelentést tettünk az UEFÁ-nál. A Fradi elnöke szerint az, hogy külföldre viszik a fiatal tehetségeket, azzal jár, hogy „addig fejjük a tehenet és addig nem adunk neki enni, míg tönkre nem megy„.

Kubatov kitért a „Fradi-adóra„, ugyanazért a játékosért tőlünk négy-ötszázezer eurót, egy vidéki kiscsapattól kétszázezer eurót kérnek. A Fradi játékoseladásokból az elmúlt két és fél évben 2.5 milliárd forint, nyolc millió euró bevételre tett szert.

Az MLSZ bírói testületében vannak olyan törekvések, hogy ne legyen bajnok a Fradi – de az lesz, mondta meggyőződéssel az elnök. Nem Csányi Sándorral van a probléma, ő önzetlenül dolgozik a magyar fociért Kubatov szerint, „apparátusi hibák” vannak. „Elképzelhetetlen„, hogy öt fordulónként sorsolják a bajnokságot, hogy egy-egy meccs időpontja egy héttel korábban derüljön ki. A játékvezetői testület nem konzekvens, nincs állandó értékrendje, mondja a Fradi-elnök. Az őszi szezonban volt olyan csapat, amelyik nyolc tizenegyest rúgott, mi kettőt, az ősszel megítélt 34 tizenegyesből kilencet ellenünk ítéltek meg. Hasonló aránytalanságra nincs példa egyetlen európai topbajnokságban sem. A legtöbb sárgát a Fradi kapta és a második legtöbb játékost tőlünk állították ki.

Ezért is lépett ki Orosz Pál az NBI-es bizottságból. A Fradi transzparenciát szeretne, a klub szeretne mindent elkövetni, hogy a bírók működése átlátható legyen. „Ezért a Fradi azt fogja kérni, hogy a mérkőzések jegyzőkönyvét, az ellenőri és a bírói jelentéseket hozzák nyilvánosságra és azt, hogy a bírók „rádiós forgalmazásába” bele lehessen hallgatni. A bírói értekezletek és a fegyelmi bizottság üléseinek szó szerinti jegyzőkönyve legyen nyilvános„.

Kubatov Gábor néhány percben – ahogy tegnap egy olvasónk is írta – az Üllői kommentelők leggyakoribb panaszaira is reagált, talán Vagyizs is csuklott tegnap délben egy picit. Ezt a pár perces részt a tegnapi beszédből alább meghallgathatja az is, akinek nincs negyvenöt perce, vagy nincs ereje meghallgatni az egész beszédet másnaposan: