Férfi kézilabda csapatunk vezetőedzője, Adorján Gábor értékelte az őszi szezont.

– A tavalyi szezon után komoly építkezéssel kezdődött az idei esztendő. Hogyan alakult a mostani szezon kezdeti időszaka, az első lépések?
– Komoly szinten sikerült megerősíteni a csapatot, a tavalyi évből és a második helyezésből tanulva egy kevésbé eredményes esztendő után. Sok játékost régebbi csapataimból már jól ismertem, ez megkönnyítette a beépítést és a felkészülést, ami hamar realizálódott is. Természetesen ennek volt negatív vetülete is, hogy a maradó játékosok hogyan kezelték a helyzetet, de azt gondolom, hogy minimális súrlódásokkal megoldottuk ezt a helyzetet. Az eddigi eredmények azt igazolják, hogy jó döntés volt ilyen szinten megerősíteni a csapatot, ez pedig részben előre vetítheti a jövő évi keretet is.

– Remekül sikerült az ősz, hibátlanul állunk fél év után. Edzői szemüvegen keresztül milyen az elmúlt tizenhat mérkőzés?
– Kisebb-nagyobb hullámvölgyekkel, de 100%-al sikerült lehozni ezt a fél évet. Nagyon sok tanulságos mérkőzés volt és azon belül is félidők, tíz-tizenöt percek, amiből tanulni kell. Sem a mostani, sem a következő bajnokságban ezeket a hibákat már nem szabad elkövetni. Sokkal feszesebben, nagyobb figyelemmel és koncentrációval kell a hatvan perceket lejátszani.

– Harmadjára is a keleti csoportnak vágtunk neki, ami ezúttal sem ígérkezik könnyű mezőnynek. Milyen az idei esztendőben ez a csoport?
– A keleti csoport ebben az évben, ha nem is lett erősebb, de mindenképp kiegyensúlyozottabb. Az Algyő ebben konstansan az erőt és a rutint képviseli. A Nyíregyháza, a Békés, a Kecskemét, az Ózd és a Székács láthatóan nem átszálló jegyet váltott idén sem. Nem is mondanám, hogy erősödtek, de nem is gyengültek, hanem picit közelebb kerültek egymáshoz. Az új csapatok közül a Szigetszentmiklós és a Tiszavasvári egyre kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtanak mérkőzésről mérkőzésre.

– A Magyar Kupa szinte minden évben rengeteg izgalmat tartogat nekünk és szurkolóink számára is. Idén három fergeteges mérkőzéssel jutottunk be a legjobb nyolc plusz kettő közé egyedüli másodosztályúként.
– Rögtön nehéz ellenféllel kezdtünk a Dabas személyében. Nagyon jól ismeri egymást a két csapat, hiszen rengeteg edzőmérkőzést játszunk egymás ellen. Ez a győzelem nagy lökést adott a Győr és a Budakalász mérkőzésen át egészen tavaszig. Hasznos információkat szereztünk és nagyon jó mérkőzéseket játszottunk, reméljük ez tovább is kitart a Vác ellen is és újabb bravúrt vihetünk véghez. A következő fordulóban talán még egységesebb csapattal találkozunk, még akkor is, ha most nem szerepelnek jól a bajnokságban. Remek erőfelmérő lesz ez a tavaszi szezonra.

– Ezzel vissza is kanyarodtunk a tavaszra, az előttünk álló feladatokra. Mik a célok, mit várhatunk a következő mérkőzésektől?
– Borzasztóan nehéz lesz, mivel mindenki minket szeretne legyőzni. Erőn felül akar mindenki teljesíteni velünk szemben, de ez így van jól és ennek örülünk, ezt azt jelenti, hogy ott vagyunk az élen. Az idegenbeli rangadókon megszerzett sikerek akkor lesznek igazán értékesek, ha ezeket a mérkőzéseket hazai pályán is megnyerjük. Nem szabad, hogy rossz irányba menjenek el a fejek, koncentrálnunk kell minden mérkőzésen az elejétől a végéig. Nem szabad 10-15 perces hullámvölgyeket játszani, mert a rangadókon ezek nagyon visszaüthetnek. Minden mérkőzést szeretnénk tavasszal is megnyerni és 100%-os bajnokságot csinálni, amire már nagyon rég volt példa az NBIB történetében. Nem feltétlenül erre törekszünk, hanem a legfontosabb az első hely megszerzése, de ha sikerülne az egy hatalmas lelki plusz és tényező lenne.

– A háttérben is hatalmas munka folyik a játékosok mögött, hogy minden edzés és mérkőzés a lehető legjobban sikerüljön.
– Az új szakmai stáb munkája remekül működik, amiből mindenképpen kiemelendő Soldos Péter erőnléti edző munkája, aki megtalálta a hangot a csapattal. Azt, hogy az elmúlt öt hónap ilyen sikeres volt és szinte komolyabb sérülések nélkül tudtuk ezt lehozni, abban neki is komoly szerepe volt. Természetesen a sikerek elévülhetetlenül köszönhetőek anyaegyesületünknek, szakosztályunknak, szponzorainknak és szurkolóinknak egyaránt, hatalmas hálával tartozunk nekik. Ezt a bizalmat jövőre NBI-es csapatként szeretnénk meghálálni a Fradi címere alatt!

Fradi.hu