Az Utánpótlássport oldala kérdezett szakértőket az átszervezett U-s bajnokságokról.

A nyári időszak legnagyobb változását az utánpótlás-bajnokságok lebonyolításának módosítása jelentette. A Magyar Labdarúgó Szövetség a belga Double Pass auditáló cég jelentését figyelembe véve sorrendet állított fel az utánpótlás-nevelő műhelyek között, és létrehozta a kiemelt akadémiák listáját. Az U16-os, U17-es és U19-es bajnokságokban csak ezen nyolc intézmény csapatai vehetnek részt, csökkentve a mezőny létszámát.

Szakmai szempontból színvonalasabb lett a bajnokság, hiszen koncentráltabban jelennek meg a tehetségek hétről hétre. Az akadémiák között változtak az erőviszonyok, néhány éve még egyeduralkodónak számított az MTK, mellette ott volt az Illés Akadémia és a Honvéd, mostanra viszont fölzárkózott a Ferencváros és a Vasas is. Ma már nem egyértelmű, hogy mely klubokba áramolnak a tehetségek” – fogalmazott Paunoch Péter, a Center Sport játékosügynökség vezetője.

Szavait Varga Norbert, a Center Sport játékosügynöke is alátámasztja. „A Ferencvárosban elindult valami. Az elmúlt hat évben – amióta a pályán vagyok – szembetűnő volt a fejlődés. Teljesen megváltozott a csapataik játéka, régen felpasszolták az akceleráltabb fiatalra a labdát, hogy ő majd úgyis megoldja. Ma már játszanak. Ugyanez elmondható a Vasasról, ezt a klubot is mindenképpen ki kell emelnem, az angyalföldieknél is játszanak olyan futballisták, akik a nemzetközi porondon is meg tudnák állni a helyüket.

A tabellát böngészve az említett két egyesület felzárkózása nem ennyire egyértelmű. Az utánpótlással foglalkozók körében köztudott, hogy nem elsősorban az eredményességre, hanem inkább a játékosnevelésre helyeződött át a hangsúly. „Szép elmélet, hogy a felnőtt futballnak kinevelt játékosok száma a meghatározó, ám a gyakorlatban ez nem mindenhol van így. Hallani olyan történeteket, hogy sok esetben még mindig a bajnoki helyezés számít. Részben persze érthető, hiszen kieséses rendszerben működnek a bajnokságok, és ki lehet kerülni a kiemelt akadémiák közül” – mondta Varga.

Utánpótlássport