Klubunk első hivatalos edzőjének saját kezűleg írt „trainingnaplóival” bővült az FTC múzeum gyűjteménye, elsőként a hétvégi érdeklődők láthatják – nem csak ezért lesz érdemes ellátogatni az Üllői útra!

A hazai szakma egyik úttörő alakja volt „Potya”, és ezen naplóknak hála még jobban megismerhetjük a magyar labdarúgás első aranykorát. A kötetekről a Fővárosi Levéltár segítségével készültek nemes másolatok, a tárlatvezetésen ezek láthatóak, emellett minden oldalt digitalizáltak, amelyeket tableteken lehet végiglapozni. Érdemes is, nagyon érdekes és egyben kicsit vicces is, ahogyan az edző játékosait kritikusan jellemzi, a „magyar ágyúról”, Kohut Vilmosról például megjegyzi, hogy a jobb lába nem túl jó. Érdekesség, hogy önmagáról is vezetett egy oldalt, ezt kedvcsinálóként meg is mutatjuk nektek:

tothpotya-2

„Tóth István – Nagy technikájú, a csatársor minden posztján használható játékos. Gyorsasága és rugalmassága mérsékelt.” – utóbbi jellemzés nem is lehet meglepő, hiszen 164 centiméteres magasságához 78 kilogramm súly párosult. A naplókban találhatóak még továbbá precíz edzéstervek, életrajzi adatok, statisztikák.

Nyíri Zoltán

Az FTC jelenlegi vezetése elkötelezett a hagyományok megőrzése mellett. A klub ereje többek között a régi és új bajnokok iránti tiszteletben rejlik. Kubatov Gábor elnök a legfontosabb teendők közé sorolta a tradíciók ápolását. Márpedig Tóth Potya István beírta magát mind az FTC, mind a magyar labdarúgás történetébe. Játékosként, edzőként klubunk legendás alakjaként tartjuk számon, a Groupama Arénában nem véletlenül viseli az egyik skybox az ő nevét, a Népligeti Edzőközpontban pedig a nemrég felújított egyik gyakorló pálya. Amikor az FTC tudomására jutott, hogy Tóth Potya edzésnaplói közül 4 darab, jó állapotban lévő eredeti példány megvásárolható, akkor Tobak Csaba múzeumvezető ellenőrizte a naplók eredetiségét. Ezek a naplók olyan történelmi ereklyék, amelyek nem kerülhettek máshová, kizárólag a klub múzeumában tudjuk elképzelni a helyüket. Köszönjük a Groupama Biztosítónak, hogy partnerünk volt az emlékek megőrzésében.

A Groupama Biztosító képviselőjének, Csonka Istvánnak gondolatait ide kattintva olvashatjátok.

Múzeumok Éjszakája – FTC múzeum

Az ország legismertebb karikaturistája, Dluhopolszky László egyedi módon örökíti meg vendégeinket, akik érkezési sorrendben jelentkezhetnek a programra. Az ingyenes akció 15:00-tól 20:00-ig tart.

Akik elővételben váltanak belépőt a Groupama Aréna jegypénztárában a következő napokban, azok ajándék Varga Zoltán könyvvel gazdagodnak a Tempó Fradi!-nak és a Fradi Múzeumnak köszönhetően.

Minden további információt a hétvégi eseményről ide kattintva találtok.