Bernd Storck magyar szövetségi kapitány, és segítője, Andy Möller hosszú interjút adott a német futballszaklap, a 11 Freunde újságírójának.

A kapitány sokat beszél a mentalitást érintő problémákról – és nem is annyira, vagy nem is csak a játékosokra utal, inkább a magyar közvéleményre. Storck szerint például általános vélekedés magyar futballberkekben, hogy a játékosok nem mozognak eleget és lassúak, pedig tesztek azt mutatják, hogy valójában simán felveszik a versenyt akár a németekkel is. Amikor erre a riporter visszakérdez, hogy de sprintekkel nem lehet meccset nyerni, Storck azt feleli: „Nem erről van szó, hanem a pozitív és győztes gondolkodásról, az önbizalomról.

Sokat beszélnek a kishitűségről. A norvég meccsek előtt például állandóan azt hallgatták, hogy kéne döntetlenre játszani kinn. Aztán az 1-0 után azt, hogy kéne megúszni a hazai meccset. És nagyon unták.

Storck szerint nagy probléma az is, hogy a klubok nem bíznak a fiatal játékosaikban, több csapatnál nem fordítanak kellő figyelmet az utánpótlásra, ezért a stáb keresztülvert a szövetségen egy olyan módosítást, amely premizálja az egyes klubokat, ha szerepeltetik az U20-as játékosokat.

Gond van persze az NB1-el is. A színvonal alacsony, a nézők kevesen vannak, mert a többség vagy elfordult a szövetségtől a szigorú beengedési procedúra miatt, vagy drágálja a jegyárat, és inkább tévén nézi a meccseket. Storck örül, hogy egyre több német kolléga dolgozik az országban, és dicséri a Ferencváros edzőjét, Thomas Dollt, mert ő az egyetlen, aki komoly teljesítmény-teszteket készíttet a játékosaival.

Külön köszönetet mond továbbá elődjének, Dárdai Pálnak, aki mellett U20-as trénerként és sportigazgatóként dolgozott, és aki rengeteg tanácsot adott neki, amikor átadta számára a válogatott irányítását.

A kapitány elmondja azt is, hogy a szakmai tudása nagy részét Jürgen Röber mellett szedte össze, aki alatt 14 évig dolgozott Bundesliga-csapatoknál. Másodedzőként két dolgot tanult meg egy életre.

Az egyik, hogy az ellenfelet nem lehet eléggé kielemezni. A válogatott játékosai ma is minden mérkőzés előtt játékosokra lebontott, részletes elemzéseket kapnak kézhez, a riválisok gyengeségeinek és erősségeinek kiemelésével. Egy komplett mérkőzéstervet dolgoz ki a stáb, hogy milyen alakzatban vívja meg a meccset a csapat, és milyen eredmény alakulására miként reagál majd.

A másik, a csapategység. A stáb odafigyel arra, hogy olyan pályán kívüli programokon vegyenek részt a játékosok, amelyek erősítik az összetartást. Az edzőtábor idején is szakítottak időt múzeumlátogatásra, vagy akár csak egy dunai hajózásra, hogy a pályán kívül szabadidőt is töltsenek együtt a játékosok.

Teljes kivonat: 444