Az Ausztria és Izland elleni mérkőzésekkel kapcsolatosan – Csányi Sándor minden jogi védelmet ajánlott fel azon tisztességes szurkolóknak, akiket alaptalanul vádoltak.

A magyar válogatott 44 év után szerepel ismét Európa-bajnokságon, így érthető, hogy rengeteg magyar szurkoló kísérte el a csapatot Franciaországba. Az Ausztria elleni győzelem után Marseille-ben egyes vélekedések szerint harmincezer magyar szurkoló teremtett már a városban fantasztikus atmoszférát. Az angol, orosz és helyi szurkolók korábbi randalírozása után a piros mezesek jó példát mutattak mindenkinek a városban, és aztán a stadionban is. Nem csoda, hogy a találkozó után szinte minden nyilatkozó játékos – még az ellenfelek is – kiemelték, milyen csodálatos tábora van a magyar válogatottnak.

Sajnos azonban a sportszerűen éneklő tízezrek mellett néhányan megszegték a szabályokat: többen be akartak mászni a pályára, voltak, akik a stadion biztonsági személyzetével és rendőrökkel keveredtek verekedésbe, hanggránátot és petárdát lőttek fel, és fáklyát dobtak a pályára. A verekedésekkel kapcsolatban több magyar szurkolót előállítottak, közülük egyet hivatalos személy elleni erőszak gyanújával le is tartóztattak, és természetesen az UEFA is vizsgálatot indított, melynek eredményét kedden délután hozták nyilvánosságra.

A nemzetközi szövetség az Ausztria elleni bordeaux-i mérkőzéssel kapcsolatban pirotechnika használatáért 20 000 euró, míg az Izland elleni, marseille-i mérkőzésen történtek esetében pirotechnika használatért, tárgyak pályára dobásáért és tömegverekedésben való részvételért 65 000 euró pénzbüntetés befizetésére kötelezi a magyar szövetséget.

A fentiek miatt is nagyon fontos, hogy az utolsó csoportmeccsünkön minden magyar szurkoló csak és kizárólag a sportszerűség keretein belül buzdítsa a csapatot, hiszen egy esetleges újabb rendbontás után az UEFA visszaesőként bünteti a csapatot. Ki kell emelni, hogy minden egyes olyan megmozdulás, amely okot adhat a nemzetközi szövetségnek a vizsgálódásra, közvetlenül a magyar csapatnak árt.

Csányi Sándor

A magyar szurkolók fantasztikus hangulatot teremtettek a válogatott mindkét eddigi mérkőzésén. Míg más csapatok esetében sajnos előfordult, hogy egymást ütlegelték a Franciaországba érkezett huligánok, Bordeaux és Marseille utcáin az osztrák és az izlandi drukkerekkel együtt készültek a mérkőzésre a magyarok, mindenfajta atrocitás vagy erőszak nélkül. Nem kétséges, a magyar foci sok problémával küzd, de azt nem lehet eltagadni, hogy az elmúlt években odahaza az erőszakot komoly erőfeszítések árán száműztük a pályák környékéről. Természetesen számomra sem elfogadható a szurkolói rendbontás, a verekedés, bedobálás, vagy a náci szimbólumok használata, ha ilyesmi történik, jogos a nemzetközi szövetség büntetése. De azt felháborítónak tartom, hogy a nemzetközi sajtó egy része egy olyan – amúgy Spanyolországban élő – magyar ember fotójával ijesztgesse a világot, akinek a hírek szerint mindössze annyi a “bűne”, hogy izmos és rendszeresen testépítő bajnokságokat nyer. Nyomatékosan mondom: minden tisztességes magyar szurkoló mellett kiállunk, a szövetség jogi védelmét ajánlom fel azoknak, akiket bárki alaptalanul vádol meg mindannyiunk számára elfogadhatatlan szélsőséges nézetekkel és viselkedéssel.

MLSZ